Fetterman ve Öz Karşı Karşıya Geldi

Fetterman ve Öz Karşı Karşıya Geldi

ABONE OL
17:49 - 26/10/2022 17:49
Fetterman ve Öz Karşı Karşıya Geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

8 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimlerinde Pennsylvania eyaletinden Senato yarışına katılan Demokrat Partili Vali Yardımcısı John Fetterman ve Cumhuriyetçi Partili Mehmet Öz, dün akşam katıldıkları tartışma programında, suç meselesinden enflasyona birçok konuda karşılıklı saldırılarda bulundu.

Yükselen enflasyon nedeniyle seçmenlerin Başkan Joe Biden ve Demokrat Partililer’den soğuduğu son dönemde 53 yaşındaki Fetterman’ın yaz aylarında kamuoyu yoklamalarında yarışı önde götürdüğü görülürken eski Başkan Donald Trump’ın desteklediği Mehmet Öz, arayı kapadı.

Tartışma programı, Mayıs ayında geçirdiği felç sonrasında konuşma ve işitme duyularında oluşan ve hala tam olarak iyileşmeyen hasar nedeniyle konuşurken hatalar yapan Fetterman için ciddi bir siyasi sınav niteliğindeydi.

Açılış konuşmasında duraksayarak ve bazı ifadeleri tekrarlayarak konuşan Fetterman, “odadaki fil” olarak tanımladığı sağlık sorunlarına değindi.

Fetterman, “Felç geçirdim. Öz bunu bana asla unutturmadı. Bu tartışma programı sırasında bazı kelimeleri atlayabilirim, iki kelimeyi birbirine karıştırabilirim. Yıkıldım ama ayağa kalkmaya devam edeceğim” dedi.

“Şeffaflık göz önüne çıkmaktır. Tartışma programı için buradayım” diyen Fetterman, sağlık raporlarını açıklama sözü vermeyi ise reddetti.

Fetterman gibi Demokrat Partililer, Amerika’da son 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanan enflasyonun tüketicilerin alım gücünü azaltması meselesinin seçmenlerin bir numaralı kaygısı haline geldiği bu dönemde savunmaya geçmiş durumda.

Mehmet Öz ve diğer Cumhuriyetçiler, Demokrat Partililer’in COVID-19 pandemisi ve iklim değilikliğiyle mücadele amacıyla hazırladıkları büyük harcama tasarılarını yükselen enflasyonla ilişkilendiriyor.

Mehmet Öz ise kalp cerrahı olarak edindiği deneyimlerin kendisine zor kararları nasıl alması gerektiğini öğrettiğini söyledi.

Öz, “Zaten yüksek enflasyon oranından dolayı çaresizce acı çeken bir nüfusun vergilerini arttırmak zorunda kalmamamız için bütçemizde de kesinti yapmalarını sağlayacağım” dedi.

Fetterman ise Öz’ün Amerikalı ailelerle gerçekten empati kurup kurmadığını sorguladı.

Enflasyonu emekçi aileler üzerinde bir vergilendirme olarak tanımlayan Fetterman, “Doktor Öz’ün bunun nasıl bir şey olduğunu anlaması mümkün değil” dedi.

Fetterman ayrıca yükselen maliyetlerin saatlik federal asgari ücretin 15 dolara yükseltilmesine verdiği desteği güçlendirdiğini kaydetti. Öz ise asgari ücretin arttırılmasının yasalaşmasına karşı çıkıyor.

Öz’den kürtaj açıklaması

Fetterman ve Öz ayrıca kürtaj meselesini de tartıştı.

Kürtaja tecavüz, ensest ya da annenin hayati tehlikesi durumları dışında karşı çıkan Öz’e, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham’ın hamileliğin 15’inci haftasından sonra her şart altında kürtajın yasaklanması önerisini destekleyip desteklemediği soruldu.

Öz, bu soruya, “Söylediklerime zıt olan her tasarıya, federal hükümetin kürtaja ilişkin eyaletlerin getirdiği düzenlemelere müdahalesine karşı oy kullanırım” diyerek yanıt verdi.

Fetterman ise seçilmesi durumunda bu yıl Anayasa Mahkemesi’nin geri çevirdiği, Amerika çapında kürtajı yasal kılan Roe v Wade kararının yeniden yasalaştırılmasını destekleyeceğini söyledi.

Fetterman, “Kürtaj kararının sadece size ve doktorunuza ait olduğunu düşünüyorsanız o zaman bunun için mücadele edeceğim” dedi.

Fetterman ayrıca Senato’da bazı yasaların kabulünün engellenmesi için başvurulan kürsü işgali (filibuster) uygulamasının kaldırılmasına da destek vereceğini kaydetti.

Öte yandan Öz, rakibi Fetterman’ı kaya gazı konusundaki tavrı nedeniyle sıkıştırmaya çalıştı. Kaya gazı, Pennsylvania eyaletinin büyük sektörlerinden biri.

Liberaller ve çevreciler, çevreye verdiği zarar gerekçesiyle kaya gazı sondajına karşı çıkıyor. Fetterman, geçmişte kaya gazı çıkarılmasının yasaklanmasını desteklemişti.

Fetterman, tartışma programının moderatörlerinin kaya gazı konusundaki görüşlerini neden değiştirdiği sorusu karşısında önce sessiz kaldı, sonra da “Kaya gazı çıkarılmasını destekliyorum” cümlesini tekrarladı.

Tartışma programından önce CBS kanalının anketine göre Fetterman yarışı yüzde 51, Öz ise yüzde 49 oyla götürüyordu. Fetterman daha önceyse Öz’ün 5 puan önündeydi.

Pennsylvania’daki Senato yarışı, bu ara seçimlerde adayların yürüttüğü en pahalı kampanyalara sahne oluyor. Eylül ayına kadar Fetterman 48 milyon dolar, Öz ise 35 milyon dolar bağış topladı.

Öz ayrıca kendi servetinden de seçim kampanyası için milyonlarca dolar harcıyor.

Emekliye ayrılacak olan Cumhuriyetçi Partili Pennsylvania Senatörü Pat Toomey’den boşalacak koltuğu doldurmak için yürütülen yarış, Demokrat Parti’nin Senato’da çoğunluğu elinde tutması için en büyük umudu.

100 sandalyeli Senato’da her iki partinin de 50 sandalyesi bulunuyor. Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in eşitliği bozan oyu, Demokratlar’ın Senato’da çoğunluğu sağlaması anlamına geliyor.

Demokrat Parti’nin Georgia, Nevada ve Arizona eyaletlerinin Senato sandalyelerini korumak için mücadele ettiği ara seçimlerde Pennsylvania’nın kazanılması, başka kayıtları telafi edecek nitelikte.

Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi ya da Senato’da çoğunluğu ele geçirmesi ise Başkan Biden’ın politikalarının önünü kesmeye yetiyor.

VOA tarafından geçilen Fetterman ve Öz Karşı Karşıya Geldi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Fetterman ve Öz Karşı Karşıya Geldi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Fetterman ve Öz Karşı Karşıya Geldi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.