FED’in Faiz Kararı Sonrası Petrol Fiyatları Geriledi

FED’in Faiz Kararı Sonrası Petrol Fiyatları Geriledi

ABONE OL
21:56 - 16/06/2022 21:56
FED’in Faiz Kararı Sonrası Petrol Fiyatları Geriledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Petrol fiyatları, ABD, İngiltere ve İsviçre’deki faiz arttırımlarının yansıttığı enflasyon endişeleri nedeniyle kazanımlarını silerek iki haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Ancak sıkı petrol arzı kayıpları sınırlı tuttu.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 1,37 dolar yani yüzde 1,2 düşüşle 117,14 dolara gerilerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 1,29 dolar yani yüzde 1,1 düşüşle 114,02 dolara geriledi.

Fiyatlar, ABD Merkez Bankası’nın politika faiz oranını 1994’ten bu yana en büyük artış olan yüzde 0,75 oranında arttırmasının ardından bir gecede yüzde 2’den fazla düştü.

Avrupa borsaları da İsviçre Ulusal Bankası’nın beklenmedik bir faiz arttırımının ardından düştü. Bunun ardından İngiltere Merkez Bankası da faizleri arttırdı.

PVM analisti Tamas Varga, “Küresel enflasyonla ilgili endişeler artıyor. Sonuç olarak, dolar güçleniyor ve Avrupa hisse senetleri düşerek petrol fiyatlarını da düşürüyor. Petrol alıcılarının şu anda dezavantajlı olmasının nedeni bu, ancak arz sorunları hala mevcut olduğundan, bu hafta başlayan düşüşün uzun sürmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Arzı etkileyen bir unsur da Libya’nın petrol üretiminin günde 100 bin ila 150 bin varile düşmesi oldu. Geçen sene bu miktar günde 1,2 milyon varildi.

Zaten dar olan arz bundan etkilenirken, Uluslararası Enerji Ajansı, talebin 2023’te yüzde 2’den fazla artarak günde rekor 101,6 milyon varile ulaşmasının beklendiğini bildiriyor.

Çin’in petrol talebinin COVID-19 kısıtlamalarını hafifletmesiyle toparlanacağı yönündeki iyimserlik de fiyatların görünümünü destekliyor.

Bernstein analistleri, “Gelecek yıla bakıldığında, arzda bariz bir açık var. Bu durumda değişiklik yaratacak bir durgunluk oluşabilir, ancak mevcut düzen petrol fiyatı ve petrol stokları için yükselişi gösteriyor” dedi.

Enerji Bilgi Dairesi, ABD ham petrol stokları ve damıtma stoklarının arttığını, benzin stoklarının ise düştüğünü bildirdi.

Yine de Bernstein, küresel envanter seviyelerinin, uzun vadeli 55 günlük ortalamanın altında, 48 günlük talep kapsamında olacağını tahmin ediyor.

VOA tarafından geçilen FED’in Faiz Kararı Sonrası Petrol Fiyatları Geriledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. FED’in Faiz Kararı Sonrası Petrol Fiyatları Geriledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan FED’in Faiz Kararı Sonrası Petrol Fiyatları Geriledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.