FED’den Rekor Faiz Artışı

FED’den Rekor Faiz Artışı

ABONE OL
00:46 - 16/06/2022 00:46
FED’den Rekor Faiz Artışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıkladı. FED toplantısı sonrası yapılan açıklamada, faizlerin 75 baz puan arttırılmasına karar verildiği belirtildi. Bu oran, son 28 yılın en büyük faiz artışı oldu.

FED kısa dönemli politika faiz oranını 0,75 yüzde puan arttırarak yüzde 1,50 ile yüzde 1,75 arasına çekti. FED, 1994’ten bu yana ilk kez bu kadar büyük ölçekte faiz artışına gitti.

FED’in bugünkü toplantısı piyasalar tarafından dikkatle takip ediliyordu. Geride bıraktığımız hafta ABD’de tüketici fiyatlarının son 41 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 8,6’ya yükselmesi sonucu FED’in faiz artışına kesin gözüyle bakılıyordu.

Hafta başından itibaren de piyasalar bir nevi 75 baz puanlık artışı fiyatlamaya başlamışlardı. Enflasyon verisinin ardından borsalarda Ayı Piyasası olarak bilinen ortamın ortaya çıkması, hisse senetlerinin önümüzdeki dönemde de düşeceği yönünde endişeleri ortaya çıkardı.

Bugün açıklanan faiz artışı, FED’in daha önce sinyalini verdiğinden daha büyük bir artışa işaret ediyor ve Merkez Bankası’nın yüksek seyreden enflasyonla mücadelede zorlandığının işareti olarak görülüyor.

FED’in yıl sonuna kadar başka büyük faiz artışları açıklaması da bekleniyor. FED’in yüksek faiz artışlarının, tüketicilerin ve işyerlerinin borçlanma maliyetlerini arttırması ve ekonomide yavaşlamaya sebep olması öngörülüyor. Bu durumun resesyon riskini arttırabileceği sanılıyor.

FED’in bundan önceki faiz arttırımları, yılın başlangıcından bu yana mortgage oranlarını yaklaşık 2 puan yükseltmiş ve ev satışlarını yavaşlatmıştı.

FED’in faiz arttırımı, küresel piyasalarda doların ABD’ye dönmesi anlamına geldiği için özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda, bu durum kurların artmasına da neden oluyor.

VOA tarafından geçilen FED’den Rekor Faiz Artışı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. FED’den Rekor Faiz Artışı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan FED’den Rekor Faiz Artışı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.