FDA Danışmanlar Kurulu’ndan Merck’in İlacına Onay

FDA Danışmanlar Kurulu’ndan Merck’in İlacına Onay

ABONE OL
17:28 - 01/12/2021 17:28
FDA Danışmanlar Kurulu’ndan Merck’in İlacına Onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) uzmanlardan oluşan danışmanlar kurulu, ilaç firması Merck tarafından üretilen COVID-19 hapının kullanımına destek verdi. Komisyonda yapılan oylamada uzmanlar, ilacın kullanılmasının tavsiye edilmesi yönünde 13 kabul, 10 red oyu kullandı. Böylece söz konusu ilaç, ABD’de hastalanan kişilerin evlerinde kendi başlarına kullanabilecekleri ilk ilaç olma yolunda önemli bir mesafe kat etmiş oldu.

Uzmanlar, ilacın özellikle hamilelik döneminde kullanımının bazı riskler taşıdığına ilişkin verilere rağmen, faydalarının daha ağır bastığını kabul etti.

Danışmanlar kurulunda saatler süren tartışmaların ardından uzmanlar, ilacın hamile olan kişiler tarafından kullanılmaması gerektiği fikrinde uzlaştı. Ayrıca FDA’in ilacı kullanacak kişiler için bir uyarı listesi yayınlamasına da karar verildi. Bu çerçevede ilacı kullanacak kadın hastalardan öncelikle hamilelik testi yapmaları istenebilecek.

Alınan karara göre Meck şirketi tarafından geliştirilen ilaç, hastalığı hafif ya da orta şiddette etkilerle geçiren yetişkinler tarafından kullanılabilir. İlacın astım ya da obezite sorunu olan kişiler tarafından da kullanılabileceği sonucuna varıldı.

Öte yandan birçok uzman, ilacın COVID-19 aşısı yaptırmış kişiler tarafından kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Buna gerekçe olarak da ilacın henüz aşı yaptırmış kişiler üzerinde denenmemiş olması gösteriliyor.

FDA kurulunun aldığı kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Söz konusu tavsiye kararının FDA’in ilgili birimleri tarafından değerlendirilip yıl sonuna kadar nihai açıklamanın yapılması bekleniyor.

Merck, henüz ilacı Corona virüsünün mevcut varyantları üzerinde denemedi. Bu nedenle ilacın varyantlar üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor.

Molnupiravir olarak adlandırdığı ilaçla ilgili geçen hafta açıklanan verilerde, ilacın hastaneye yatış ve ölümleri yüzde 30 oranında azalttığı belirtilmişti.

Öte yandan Alman BioNTech şirketiyle birlikte COVID-19 aşısını geliştiren Pfizer da kendi ilaçlarının hazırlıklarını sürdürüyor. Pfizer’ın üzerinde çalıştığı ilacın yıllardır HIV ve Hepatit C tedavisinde kullanılan bir ilaç grubuna ait olduğu biliniyor. Pfizer, bu hafta yaptığı açıklamada, ilacın yeni ortaya çıkan Omicron varyantından olumsuz etkilenmeyeceğini belirtti.

Pfizer’in üreteceği ilaç ilgili kurumlardan onay alması halinde ABD hükümeti tarafından ilk aşamada 10 milyon doz olarak satın alınacak. ABD hükümeti, onay alması halinde Merck’in üreteceği ilaçtan da 3,1 milyon doz satın alacağını açıkladı.

Uzmanlar tedavi sürecinde her iki ilacın da 5 gün süreyle günde iki doz şeklinde kullanılacağını söylüyor.

VOA tarafından geçilen FDA Danışmanlar Kurulu’ndan Merck’in İlacına Onay haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. FDA Danışmanlar Kurulu’ndan Merck’in İlacına Onay haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan FDA Danışmanlar Kurulu’ndan Merck’in İlacına Onay haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.