“FBI Aramada 11 Grup Gizli Belge Ele Geçirdi”

“FBI Aramada 11 Grup Gizli Belge Ele Geçirdi”

ABONE OL
22:06 - 12/08/2022 22:06
“FBI Aramada 11 Grup Gizli Belge Ele Geçirdi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki konutunda yapılan aramada ele geçirilen belgeler ve arama emrinin içeriği netleşiyor. FBI’ın aramada bazıları çok gizli olarak işaretli olan 11 grup belge ele geçirdiği belirtiliyor.

ABD’de aralarında Wall Street Journal’ın olduğu bazı medya kuruluşları arama emrinin içeriğine ulaştı.

Gazetenin haberine göre, Adalet Bakanlığı arama emri başvurusunda federal yargıca Trump’ın Casusluk Yasası’nı ihlal ettiğine inanmak için muhtemel bir sebep olduğunu iletti.

Casusluk Yasası ulusal savunmaya ilişkin bilgiye sahip olunmasını ya da bir yere iletilmesini yasaklıyor.

WSJ’nin haberinde envanter sayımına göre FBI’ın aramada 11 gruptan oluşan gizli belge ele geçirdiği kaydedildi.

Bu belgeler arasında Trump’ın eski danışmanlarından Roger Stone için ‘’Af Kararı’’ ve ‘’Fransa Cumhurbaşkanı ile ilgili bilgi’’ ve bir dizi fotoğrafın olduğu belirtiliyor.

FBI’ın ele geçirdiği belgeler arasında el yazımı bir notun da olduğu ifade ediliyor.

Trump’ın çok gizli olarak işaretlenen belgelere sahip olmasının hukuki bir tehlikeye işaret edebileceği belirtiliyor. ABD’de çok gizli ibaresi en sıkı korunan ulusal güvenlik bilgilerine işaret ediyor.

Donald Trump görevdeyken Casusluk Yasası’nı ihlallere verilen cezayı artırmış ve bu suçun beş yıla kadar hapisle cezalandırılmasının önü açılmıştı.

Arama emrinin içeriği açıklanacak

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland dün konuya ilişkin ilk kez yaptığı açıklamada, kamu çıkarı olduğunu vurgulayarak mahkemeden arama kararının içeriğinin yayınlanması talebinde bulunduklarını belirtmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve avukatlarının buna itiraz etmek için Cuma öğleden sonraya kadar süresi vardı. Trump arama kararının içeriğinin yayınlanmasına itiraz etmeyeceğini belirtti.

Yargıç Bruce Reinhart arama emrinde yer alan kayıtların açıklanmasına yönelik kararı verecek. Trump’ın Florida’daki evinin FBI tarafından aranması emrinde de aynı yargıcın imzası bulunuyor.

Arama emrinin içeriğinin kamuoyuyla paylaşılmasına yönelik talepte imzası bulunan yetkililerden biri de Adalet Bakanlığı’na bağlı Karşıistihbarat ve İhracat Kontrolü Bölümü Başkanı Jay Bratt.

Bu birim ulusal güvenlik, askeri ve stratejik teknoloji ihracatını etkileyen dava ve soruşturmaları denetliyor. Bu bölüm aynı zamanda casusluk, sabotaj ve atom enerjisiyle ilgili kanunlar uyarınca kovuşturma yapılmasına yetki verme sorumluluğuna sahip.

Eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki evi, Adalet Bakanlığı’nın Palm Beach’teki konutta Beyaz Saray’dan götürülen gizli belgelerin bulunduğuna ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında aranmıştı.

ABD’de hükümete ait kayıt ve belgelerin muhafaza edildiği Ulusal Arşiv, aralarında gizli kayıtların da bulunduğu 15 kutu belgenin Florida’daki evden alındığını belirterek bakanlıktan soruşturma açmasını talep etmişti.

Bu haberde Reuters, Associated Press ve Wall Street Journal’dan alıntılar yapılmıştır.

VOA tarafından geçilen “FBI Aramada 11 Grup Gizli Belge Ele Geçirdi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “FBI Aramada 11 Grup Gizli Belge Ele Geçirdi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “FBI Aramada 11 Grup Gizli Belge Ele Geçirdi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.