Evcil hayvan dünya ticaret hacmi 370 milyar dolar

Evcil hayvan dünya ticaret hacmi 370 milyar dolar

ABONE OL
17:13 - 15/09/2020 17:13
Evcil hayvan dünya ticaret hacmi 370 milyar dolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Akdeniz bölgesinde ilki düzenlenecek Evcil Hayvan Ürünleri Fuarı (Petzoo) 17 Eylül Perşembe günü Antalya Expo 2016 Fuar alanında açılacak

Türkiye’de 800 milyon dolar ticaret hacmine ulaşan ve yılda 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren evcil hayvan ürünleri sektörü, 10 yıl içinde endüstri haline dönüşerek yılda milyarlık dolar ihracat yapmayı hedefledi.

Evcil Hayvan Ürünleri Fuarı’nı düzenleyen Ulusal Fuarcılık Şirketi Genel Müdürü Selçuk Çetin, ‘’Pandemiden etkilenmeyen iki sektörden biri olan evcil hayvan ürünleri Mart-Mayıs 2020 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30, internet satışlarında da yüzde 50 büyüdü’’ dedi.

Evcil hayvan ürünleri sektörü önümüzdeki 10 yıl içinde endüstri haline dönüşerek milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

Akdeniz bölgesinin ilk Evcik Hayvan Ürünleri Fuarı (PETZOO) fuarını 17 Eylül Perşembe günü Antalya’da Expo 2016 Alanında düzenleyen Ulusal Fuarcılık Şirketi Genel Müdürü Selçuk Çetin, Dünya Gazetesi muhabirine sektör hakkında bilgi verdi.

Dünya evcil hayvan ürün ve hizmet ticaret hacminin 370 milyar doları bulduğunu belirten Çetin, sektörün Türkiye’deki gelişiminin çok hızlı olduğunu söyledi.

Yüksek kur öncesi Türkiye’de evcil hayvan ürünleri ve hizmet ticaret hacminin 1 milyar doları bulduğunu ifade eden Çetin, yüksek kur sonra bunun 850 milyon dolara gerilediğini bildirdi.

Türkiye’nin son yıllarda evcil hayvan ürünleri ihracatının da geliştiğini anlatan Selçuk Çetin şunları kaydetti.

‘’Türkiye evcil hayvan ürünlerinde başta kum, tasma, köpek maması, kuş ve akvaryum yem üretimi ihracatında da söz sahibi olmaya başladı. Sektör yılda 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Bolu’da bir firmamız 60’dan fazla ülkeye tasma ihracatı yapıyor. Antalya’da bir firmamız Kanada’ya tasma satıyor. Yine Antalya’da 14 firma, tasma, yatak, kozmetik ve mama ürünleri üretiyor. Kedi için tırmalama evleri, pet mobilyaları ve mama kapları ile kulübeler ihraç ediyor. İhracat genellikle Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, İran, Irak ve İsrail ile KKTC’ye gerçekleştiriliyor.’’

Türkiye’de evcil hayvan ürün ve hizmetinde ilk sırada İstanbul, Ankara ve İzmir’in yer aldığını anlatan Çetin, Antalya’nın da yükselen pazar olduğuna dikkat çekti.

12 milyon nüfusa hitap eden Akdeniz bölgesinin merkezinin Antalya olduğunu vurgulayan Selçuk Çetin, şöyle devam etti.

‘’Pandemiden etkilenmeyen iki sektörden biri evcil hayvan ürün ve hizmet sektörü. Birincisi gıda sektörü. Mart-Mayıs 2020 döneminde sektör geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30, internet satışlarında da yüzde 50 kategori büyümesi gösterdi. Türkiye pazarında kedi köpek kuru mama tüketimi 76 bin ton civarında.  850 milyon doları bulan Türkiye evcil hayvan ve hizmet sektörü bunun yüzde 40’ını ithalatla karşılıyor.’’

Çok zor koşullarda evcil hayvan ürünleri ve hizmetini sektör haline getirdiklerini vurgulayan Selçuk Çetin, ‘’ Önümüzdeki 10 yıl içinde sektörü endüstri haline getirmeyi ve yıllık milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor’’ dedi.

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.