Et satışlarında zarar

Et satışlarında zarar

ABONE OL
21:11 - 08/08/2019 21:11
Et satışlarında zarar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Et başta olmak üzere üretici fiyatlarında baskı olması nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarında et fiyatlarında büyük patlama olacağı belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası Şubat Ayı Meclis toplantısında sektör sorunları da tartışılırken et fiyatlarında büyük baskılama yapıldığı, bunun da hem üreticileri hem de tüketicilerin zararına olacağı vurgulandı.

Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Ata Sönmez, yanlış politika ve uygulamalar nedeniyle et üretiminin azaldığını söyledi. Nisan ayı ve mayıs ayında et fiyatlarında büyük patlama yaşanacağını öne süren Sönmez, devletin kurumu Et ve Süt Kurumu’nun sattığı etin kiloda 7- 8 lira zarar ettiğini kaydetti.

Fiyatların baskılamayla düşmeyeceğini ifade eden Sönmez, ”Fiyatları arz talep dengesi belirler” dedi. Ata Sönmez şöyle konuştu:

”Et fiyatlarında inanılmaz derecede büyük patlama olacak. Çünkü üretim azaldı. Fiyatlara baskı nedeniyle üretim azaldı. Nisan ayında karkas et fiyatı en az 35-40 ve 45 lira seviyelerine çıkar. Devlet şu anda karkas eti 29 liraya satıyor. Bu yanlış. Serbest piyasaya aykırı. Devlet kiloda 7- 8lira zarar ediyor. Üretici de zarar ediyor. Devlet ithal kartını kullanmamalı. Üretim geriledi ve üretici de zarar ediyor. Bu duruma hep et ithal ederek geldik. Bu noktada yani devlet yeniden et ithal ederse üretici cezalandırılmış olur. Tüketici süpermarketlerin insafına bırakılmamalı.

SÜT ÜRETİCİSİNİN PAZARLIK ŞANSI YOK

Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Selçuklu Un ve Yem San. Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Büyükselçuk da, yem ve un sektörlerinde her kesimin dertli olduğunu söyledi.

Özellikle süt üreticilerinin birkaç monopol olmuş şirketlerin eline kaldığını, bu büyük süt fabrikalarının süt üreticilerini adeta tehdit ettiğini iddia eden Büyükselçuk, hem süt fiyatlarına hem de yem fiyatlarına sektör dışından büyük baskı olduğunu belirtti.

Büyükselçuk, ”Süt üreticisi bu monopol olmuş bu şirketlere mahkûm olmuş durumda. Süt fabrikaları üreticiye (sütünü ben alıyorum, yemi de benden alacaksın) diye tehdit ediyor. Yoksa sütünü almıyor.

Üretici de eli mahkûm hem sütünü ucuza veriyor hem de yem de o süt fabrikasına bağımlı kalıyor. Ben Süt fabrikalarının bu durumunu Rekabet Kurumu’na da şikâyet ettik. Ama sonuç yok. Üretici örgütsüz ve güçsüz. Üreticinin karşısında çok güçlü yapılar var. Parasını alamayacağını bile bile sütünü bunlara veriyor. Çünkü üreticinin pazarlık yapma şansı yok” dedi.

FIRINCILARIN BATIŞINI ÇARESİZCE İZLİYORUZ 

Nuri Büyükselçuklu fırınlarda ekmek girdi fiyatlarının yüzde 50-60 artmasına rağmen ekmeğe zam yapılmaması için büyük baskı yapıldığını ifade etti. Büyükselçuk, ”Fırın girdileri çok artmasına rağmen fırıncıların ekmeğe zam talepleri geri çevriliyor.  (Zam yapmayın) diyorlar. Fırıncılar zarar ederken çaresizce batışlarını izliyoruz” dedi.

ha-ber.com/Fikri CİNOKUR/Antalya
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.