EŞİTSİZ SEÇİMLER

ABONE OL
13:52 - 02/02/2023 13:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Seçimler eşit ve adil yapılmalı, değil mi? Ne yazık ki ülkemizde seçimlerin eşit ve adil olarak yapılmıyor.

Her parti eşit koşullarda yarışmalı. Her partiye eşit olanaklar sağlanmalı. Yasalar, her partinin eşit koşullarda yarışmasına olanak vermeli. Bu söylenenler, kâğıt üzerinde kalıyor nedense. Uygulama ise bambaşka…

Ülkemizde bazı partiler korunup kollanırken bazıları ise üvey evlat olarak görülmekte. Nasıl mı?

Bir önceki seçimde, ülke barajını aşıp TBMM’ye giren partilere genel bütçeden hazine yardımı verilmekte. Hem de milyarlarca lira… Yoksul halkın ekmek bulup yiyemediği koşullarda onun vergisinden, emeğinden, lokmasından kesip partilere hazine yardımı yapılmakta. Bu yıl partilere yapılan hazine yardımları yüzde yedi yüz arttı. 2022 yılında TBMM’de temsil edilen beş partiye verilecek hazine yardımının toplamı: 645,2 milyon lira… 2023 seçim yılı olduğundan bu yardım, daha da artacak. Halka gelince para yok, partilere gelince para çok…

2023’te hazineden partilere verilecek yardım: 4 milyar 515,5 milyon lira… Paraya bakın, paraya! Ne mi olacak bu paralar?

Mitingler yapılacak… Mitinglere çevre illerden parti üyeleri taşınacak… Seçim otobüsleri giydirilip her gün bangır bangır müzik yayını ve konuşmalar yapılıp halkın kafası şişirilecek… Bildiri basılıp afişler asılacak her sokağa, caddeye ve alana… Bu asılanlar, çevre kirliliği yaratacak… Seçimden sonra belediyeler, milyonlarca lira harcayarak bu bildiri ve afişleri kent çöplüklerine taşıyacak… Genellikle plastikten yapılan bu duyurular toprağımızı, suyumuzu ve havamızı kirletecek. Hem de bu kirliliği hazine yardımı, halkın parasıyla yapacak siyasal partiler.

PKK terör örgütünün siyasal uzantısı olan HDP’ye ise 2022 ve 2023’te toplamda 616,6 milyon lira verilecek hazineden. Bu parayla ne yapacağını çoğu kişi şimdiden anlamıştır sanırım. HDP merkezlerinde kandırılıp Kandil’e gönderilen gençlere, ufak da olsa bir cep harçlığı verilir bu paradan. Dünyada devlete silah çekip askerini şehit eden ve bunu da açıkça savunan bir terör örgütünün siyasal uzantısına para veren tek hazine bizde.

Peki, TBMM dışında olup seçime girecek partilere ne veriyor hazinemiz? Hiçbir şey… Kendi üyelerinin üstün özverileriyle ayakta duran bu partiler, eşitsiz bir seçime girecekler. TBMM’de bulunan partilerin su gibi para harcayıp kendilerini tanıttıkları bir ortamda sesleri cılız çıkacak. Düşüncelerini, halk için yapacaklarını anlatamayacaklar seçmenlere. Onları işiten, tanıyan olmayacak neredeyse. Ondan sonra da çıkacak bazı aklı evveller, diyecek ki: “Siz niye kazanamıyor, oy alıp seçim barajını aşamıyorsunuz?”

Düşünün iki güreşçi mindere çıkıyor. Birinin elleri ve ayakları bağlı. Üstelik sesi çıkmasın diye ağzı da bantlı. Güreş bittiğinde yeniliyor bu güreşçi. İzleyiciler, yenilen güreşçiye niye yenildiğini, rakibini niye yenemediğini soruyor. İşte, bizim seçimlerimiz de böyle yapılıyor. Eli, kolu bağlı; ağızları bağlı partilerle diğerleri arasında. Bunun adı da demokrasi oluyor öyle mi?

TBMM’de bulunan ve hazine yardımı alan partilere (AKP, CHP, HDP, MHP ve İP’e) sorsanız hepsi 12 Eylül darbesine karşıdır. Partilere hazine yardımı yapılması, 12 Eylül darbecilerinin çıkardığı bir yasa. İşlerine geldiği zaman 12 Eylülcü, söz söylemeye ve demokrasi söylemleriyle halkı kandırmaya gelince ise 12 Eylül’e karşılar. Bu anlayış bile TBMM’de bulunan partilerin Amerikancı darbeler karşısındaki tutarsızlıklarını göstermekte.

Hazine yardımı, partilerin son genel seçimde aldıkları oy oranına göre verilmekte. En çok oy alan parti bu pastadan en büyük payı almakta. Oy azaldıkça pasta dilimi de küçülmekte. Amerikancı 12 Eylül darbecileri, ABD’de var olan iki partiye dayalı sistemi getirmek için bu yola başvurdular. En çok oy alan iki parti hazine yardımından en büyük payı aldıkları için diğer partilere göre ekonomik bakımdan daha güçlü olmaktalar. Yani yarışa çok önde başlamaktalar. İşte, adaletsizliğin, eşitsizliğin başladığı yer burası.

Türkiye’nin ekonomik darboğazlardan geçtiği içinde bulunduğumuz günlerde, TBMM’deki partilerden halkın ve devletin yanında olmasını beklemekteyiz. Bu, nasıl mı olur? Hazine yardımını reddederek bu eşitsiz, haksız yasa maddesini değiştirerek olur bu iş.. Bu paralar; üreten köylüye, sanayiciye verilmeli. Kalacak yeri olmayan öğrencilere yurt yapılmalı. En güzeli de şehit yakınlarına, gazilere verilmeli bu para.

Siyasetçilerden beklediğimiz şudur. Elinizi hazineden çekin! Hazine demek, halkın cebi demek… Çekin ellerinizi halkın cebinden! Eşit seçimlerde yarışıp öyle kazanın! Amerikancı 12 Eylülcülerin size sağladığı ulufeleri reddedin yüreğiniz yetiyorsa…

 

Adil Hacıömeroğlu

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.