Erdoğan’dan S-400 Açıklaması

Erdoğan’dan S-400 Açıklaması

ABONE OL
20:32 - 25/03/2022 20:32
Erdoğan’dan S-400 Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi satın alma konusunda bugün de aynı noktada olduğunu söyledi. Erdoğan, NATO zirvesinden dönüşte uçakta yaptığı açıklamada ‘‘Bu konu bizim için kapanmıştır. Bunlar savunma noktasında bizim kendi malımızdır’’ dedi. Erdoğan, ayrıca yeni F-16 uçakları alınması ve uçakların modernizasyonu konusunda atılacak yeni alımlarla ilgili olumlu bir sürecin devam ettiğini ve olumlu yaklaşımlar bulunduğunu kaydetti.

ABD, NATO üyesi Türkiye’nin savunma sanayisine, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle 2020 yılının Aralık ayında yaptırım uygulamaya başlamış; Ankara’yı üretici ve alıcı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkartmıştı. Ankara bu adımların adil olmadığını savunmuştu.

Erdoğan, yeni F-16’ların satın alınması ve modernizasyon kitleri konusunda olumlu görüşmelerin yakın zamanda sonuç vermesini umduğunu kaydetti.

Amerikalı yetkililerin gayriresmi şekilde Türkiye’nin S-400 sistemini Ukrayna’ya göndermesi olasılığını gündeme getirdikleri yönündeki haberler konusunda ise Erdoğan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yeterli cevabı verdiğini belirtti ve daha fazlasına gerek olmadığını söyleyerek, ‘‘Bunların bütün işi ortalığı karıştırmak’’ ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansına göre Erdoğan, Fransız-İtalyan konsorsiyumundan SAMP-T füze savunma sistemi satın alma olasılığını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüştüğünü kaydetti.

Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Donbas konusunda referanduma gitme ihtiyacını gündeme getirmesinin ‘‘akıllı liderlik’’ olduğunu da söyledi.

Zelenski, hafta başında yaptığı açıklamada Rusya ile savaşı sonlandırmak için verilecek ödünlerin referandumla oylanması gerekeceğini söylemişti.

‘‘Rusya’yla ilişkileri bir kenara koyamayız’’

Erdoğan Rusya’ya yaptırımlar konusunda ise ‘‘BM’nin belli çizgilerini biz de değerlendiririz ama Rusya ile olan ilişkilerimizi bir kenara koymamız mümkün değil’’ dedi. Erdoğan ‘‘Bugün kullandığımız doğalgazın neredeyse yarısını Rusya’dan alıyoruz. Bunun yanında Akkuyu Nükleer Enerji Santralimizi bugün Rusya ile yapıyoruz. Biz bunu da bir kenara koyamayız’’ diye konuştu.

Erdoğan, ‘‘Birincisi ben halkımı karda kışta soğukta bırakamam. İkincisi sanayimizi tamamen sıfırlayamam. Bunları korumak durumundayız’’ ifadelerini kullandı.

Putin ve Zelenski ile görüşebilir

Erdoğan Brüksel’deki zirvenin ardından Ukrayna ve Rusya liderleriyle gelecek günlerde zirvenin değerlendirmesini yapmak için ayrı ayrı telefon görüşmeleri yapabileceğini kaydetti.

NATO üyesi Türkiye, Karadeniz’de Ukrayna ve Rusya’yla deniz sınırını paylaşıyor. İki ülkeyle de iyi ilişkiler yürütmeye çalışan Türkiye, arabuluculuk teklifinde de bulundu. Ankara, Moskova’ya yönelik yaptırımlara ise karşı çıkıyor.

Erdoğan ayrıca Ukraynalı ve Rus müzakere heyetlerinin altı ana konudan dördü üzerinde anlaşma sağladıklarını ancak Ukrayna’nın doğusundaki Donbas ve Kırım konularında toprak tartışmalarının devam ettiğini belirtti.

‘‘Rusya’yla turizmde yerli para kullanılabilir’’

Erdoğan Rusya’yla turizm konusunda ise iki ülkenin yerel para birimlerinin kullanılabileceğini kaydetti. Erdoğan ‘‘Böyle bir dönemde turizmde bir patlama veya ciddi bir yükseliş çok iddialı bir ifade olur’’ diye konuştu.

‘‘Bennett’in ziyareti yeni bir dönemi başlatır’’

İsrail’le ilişkilere de değinen Erdoğan doğalgaz konusunun atılabilecek en önemli adımlardan biri olacağını söyledi. Erdoğan İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in Türkiye’yi ziyaretinin de söz konusu olduğunu kaydetti. Erdoğan Bennett’in Türkiye ziyaretinin ilişkilerde yeni bir sürecin başlamasını sağlayabileceğini belirtti.

Erdoğan 9 Mart’ta Türkiye’ye giden İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un ziyaretinin, bölgesel güçler arasında uzun süredir gergin olan ilişkilerde bir dönüm noktası olacağına inandığını ve Ankara’nın enerji sektöründe işbirliğine hazır olduğunu söylemişti.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’dan S-400 Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’dan S-400 Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’dan S-400 Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.