Erdoğan’dan Kubicki Hakkında Suç Duyurusu

Erdoğan’dan Kubicki Hakkında Suç Duyurusu

ABONE OL
23:53 - 30/09/2022 23:53
Erdoğan’dan Kubicki Hakkında Suç Duyurusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Almanya’da bir seçim konuşması esnasında kendisine “lağım faresi” diyen Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Alman medyasında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Mustafa Kaplan, müvekkili Erdoğan adına Hildesheim Başsavcılığına 7 sayfalık suç duyurusu dilekçesi verdi.

Dilekçede, FDP partili Kubicki’nin Erdoğan’a hakaret ettiği ve iftira attığı belirtilirken, avukat Kaplan’ın başvurusunda “lağım faresi terimi ile Erdoğan’ı ahlaki açıdan değerlerini yitirmiş, etik olarak sahipsiz ve iğrenilmesi gereken bir kişi olduğu şeklinde anlaşılması hedefleniyor” dediği ve söz konusu Alman siyasetçinin amacının objektif eleştiri değil, sadece karalama olduğunu vurguladığı öğrenildi.

Dilekçede, Erdoğan’ın bu terimi kabullenmesinin “dini nedenlerle de zor olduğu” eklenirken, Kubicki’nın ayrıca dolaylı olarak Cumhurbaşkanı’nı mültecileri Batı’ya karşı bir baskı aracı olarak kullanmakla suçladığı bunun da herhangi bir ispatı olmadığı vurgulandı.

Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü paragrafı, yabancı ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına yönelik hakaret suçunu düzenliyor. Buna göre, hakaret suçu üç yıla kadar hapis, küfür, karalama, aşağılama vb biçimdeki hakaret suçları ise üç ay beş yıl arası hapisle cezalandırılabiliyor.

Kubicki ne demişti?

Hükümetin küçük ortağı FDP’nin Genel Başkan Yardımcısı da olan Kubicki, partisinin Aşağı Saksonya Eyaleti’nde bulunan Hildesheim kentinde düzenlenen bir seçim etkinliğinde kendi partisinin de üyesi olduğu koalisyonun göçmen politikalarını eleştirdiği bir konuşmada, Başbakan Olaf Scholz’un yeni bir sığınmacı akınına karşı çıkmasını isterken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilinçli bir şekilde yeni bir göç akınına yol açabileceğini iddia ederek, “lağım faresi” ifadesini kullandı.

Kubicki söz konusu konuşmasında, “Erdoğan 2015’te Avrupa Birliği’ne giren mülteci sayısını azaltmayı kabul etmesiyle Türkiye için iyi bir anlaşma yaptı. Türkiye’den gelen mülteci dalgasının yeniden arttığını belirtmeliyiz ki bu Alman dış ve iç politikası için bir meydan okumadır” derken, daha sonra yaptığı bir açıklamada konuşmasındaki “lağım faresi” tanımlamasını savunmayı sürdürerek, “Evet, Erdoğan’ı lağım faresi olarak niteledim. Lağım faresi küçük, sevimli, ama aynı zamanda akıllı ve kurnaz bir varlıktır” diyerek hakeretine yeni bir boyut getirdi.

Hakarete sert tepkiler geldi

Almanya Federal Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve liberal parti FDP’li milletvekili Wolfgang Kubicki’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “lağım faresi” olarak tanımlaması büyük tepkilere neden oldu.

Söz konusu siyasetçinin hakaret içeren ifadeleri nedeniyle Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı açıklandı. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Almanya’nın Federal Parlamento Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki’nin, Aşağı Saksonya Eyaleti seçim kampanyası kapsamında yaptığı bir konuşmada, Sayın Cumhurbaşkanı’mız hakkında kullandığı hakaretamiz ifadeleri en kuvvetli şekilde kınıyoruz” denildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un, Almanya Federal Meclisi Başkanı Baerbel Bas’a mektup yazdığı, Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki’yi kınadığı öğrenildi. Şentop‘un, Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Almanya Federal Meclisi Başkanına bir mektup yazarak, yardımcılarından Kubicki’nin Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hakaretemiz ifadelerinin bizim ve halkımızın nezdinde yarattığı olağanüstü infiali dile getirip bu ifadeleri şiddetle kınadığımızı belirttim” ifadelerini yer aldı.

Alman Dışişleri Bakanlığı da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaretini dolaylı olarak eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, hükümetin Berlin’de düzenlenen haftalık basın toplantısında gelen bir soru üzerine Kubicki’nin sözlerine yorum yapmayacağını, ancak prensip olarak uluslararası ilişkilerde hakaret içeren ifadelerin yeri olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin, Kubicki’nin sözlerinden dolayı Türk hükümetinin Almanya’nın Ankara Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırması ve sözlerin sert bir şekilde eleştirilmesi konusunda Alman hükümetinin tavrının ne olduğu şeklindeki soruyu yanıylayan Wagner, hükümet adına bir milletvekillinin bireysel ifadeleriyle ilgili yorum yapamayacaklarını, ancak Dışişleri Bakanlığı olarak “Elbette diğer ülkelerin temsilcileriyle olan ilişkilerimizdeki yaklaşımın saygılı olmasını bekliyoruz. Bunu biz de başka ülkelerden bekliyoruz. Bu bakımdan uluslararası ilişkilerde ve bizim iletişimimizde hakaret içeren ifadelerin yeri yoktur. Bu tutumu milletvekillerinden de bekliyoruz” dedi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan’dan Kubicki Hakkında Suç Duyurusu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan’dan Kubicki Hakkında Suç Duyurusu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan’dan Kubicki Hakkında Suç Duyurusu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.