”Erdoğan ve Putin Kafkasya’daki Çatışmaları Konuşacak”

”Erdoğan ve Putin Kafkasya’daki Çatışmaları Konuşacak”

ABONE OL
16:50 - 14/09/2022 16:50
”Erdoğan ve Putin Kafkasya’daki Çatışmaları Konuşacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Semerkant’ta 15-16 Eylül tarihlerinde yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında biraraya geldiklerinde Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaları da görüşeceği bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, “Bu konu Putin ile görüşülecek” dedi, Türkiye ve Rusya’nın savaşı sona erdirmek için oynadıkları rolün ve ortak çabalarının açık olduğunu söyledi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, Türkiye’nin iki ülke arasındaki sorunu daha büyümeden çözmek için temaslara başladığını kaydetti.

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında Erdoğan ve Putin arasında yapılacak görüşmenin Cuma günü gerçekleşmesi bekleniyor.

Kafkasya’da lider güç konumundaki Rusya, Azeri-Ermeni çatışma bölgesinde barışgücü askerleri bulunduruyor. NATO üyesi Türkiye ise Azerbaycan’ı destekliyor.

Yetkili, Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olacağını sözlerine ekledi.

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’ne, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in görüşmesi şimdiden damgasını vurmuş durumda. Ukrayna işgali ve Tayvan krizi nedeniyle batının tepkisini çeken iki ülkenin liderleri Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından ilk kez yüz yüze görüşecek.

Ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle zirveye katılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her iki liderle de zirve kapsamında görüşmesi bekleniyor.

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi, Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle batıyla ilişkilerinin gerildiği bir dönemde, Avrupa’da enerji tedariki krizi yaşandığı ve savaşın etkilerinin küresel ekonomide ciddi şekilde hissedildiği bir dönemde yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirvedeki gündem maddeleri arasında BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda yapılan tahıl koridorunun olması bekleniyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Rusya’nın kendi tarım ürünlerini ihraç edebilmesi için anlaşma kapsamında daha fazla adım atılması gerektiğini söylemişti.

Batı ülkeleri Rus tahılına ya da gübresine yaptırım getirmedi ancak Moskova lojistik yaptırımların ve Rus gemilerinin batı limanlarına girişinde uygulanan kısıtlamaların Rusya’nın dünya piyasalarına erişimini engellediğini söylüyor.

Moskova bu kısıtlamaların hafifletilmesinin İstanbul’da varılan tahıl koridoru anlaşmasının önemli bir maddesini oluşturduğunu belirtiyor.

Peskov ”Bu konu henüz çözülmedi. Bu önemli bir gündem maddesi olacaktır” diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’ne katılacak ve aile fotoğrafında yer alacak.

Zirveye, Şanghay İşbirliği Örgütü üyeleri Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Özbekistan ile gözlemci üyeler, Türkiye gibi özel davetli Türkmenistan ve uluslararası örgütler katılacak.

VOA tarafından geçilen ”Erdoğan ve Putin Kafkasya’daki Çatışmaları Konuşacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Erdoğan ve Putin Kafkasya’daki Çatışmaları Konuşacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Erdoğan ve Putin Kafkasya’daki Çatışmaları Konuşacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.