Erdoğan ve Macron Telefonda Görüştü

Erdoğan ve Macron Telefonda Görüştü

ABONE OL
10:28 - 06/05/2022 10:28
Erdoğan ve Macron Telefonda Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’daki savaşla ilgili telefonda görüştü. Erdoğan Macron’un seçim zaferini de kutladı.

NATO üyesi Türkiye, Karadeniz’de Ukrayna ve Rusya ile deniz sınırını paylaşıyor. Hem Kiev hem de Moskova ile iyi ilişkiler içindeki Ankara çatışmada da arabuluculuk rolünü üstlenmiş durumda.

Geçtiğimiz aylarda Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanları ve müzakerecileri arasındaki görüşmelere evsahipliği yapan Türkiye yakın gelecekte de liderler toplantısına evsahipliği yapmayı istiyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan’ın görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşın diplomasi yoluyla sona erdirilmesi için elinden gelen çabayı sergilediğini kaydettiği belirtildi.

Açıklamaya göre Erdoğan, müzakere sürecinin desteklenmesinin önemli olduğunu da vurguladı.

Erdoğan’ın görüşmede ayrıca Fransa Cumhurbaşkanlığı’na yeniden seçilen Emmanuel Macron’u tebrik ederek, seçim sonuçlarının Fransa için hayırlı olması temennisinde bulunduğu kaydedildi.

Ankara’nın NATO müttefikleri ABD ve Fransa’yla ilişkileri Rusya’dan satın alınan hava savunma sistemi S-400’ler, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ çatışmaları yüzünden ihtilaflı bir seyir izliyor.

Geçen yıllarda Erdoğan ve Macron birçok konuda sözlü atışmaya girmişti. Macron, Türkiye’nin Libya ve Suriye’deki askeri faaliyetlerini eleştirmiş, Erdoğan ise Macron’u İslam karşıtı bir gündem yürütmekle suçlamıştı.

İki müttefikin ilişkileri onarmak için çalışmaya karar vermesinin ardından son aylarda gerginlikler azalmıştı. Erdoğan geçen ayki NATO zirvesinde Macron ile biraraya gelmiş, görüşmede Fransız-İtalyan Eurosam konsorsiyumundan SAMP-T savunma sistemi satın alma olasılığı ele alınmıştı.

Erdoğan geçen hafta da Türkiye – Fransa ilişkileri açısından Macron’un yeniden seçilmesinin olumlu olduğunu söylemişti.

VOA tarafından geçilen Erdoğan ve Macron Telefonda Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan ve Macron Telefonda Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan ve Macron Telefonda Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.