DOLAR

32,6049

0.39%
EURO

34,8545

0.33%
ALTIN(gr)

2.495,26

0,45%
BİST 100

9473.77

0,45%
Erdoğan TOGG İçin Bankalardan Kredi Desteği İstedi

Erdoğan TOGG İçin Bankalardan Kredi Desteği İstedi

ABONE OL
18:43 - 30/10/2022 18:43
Erdoğan TOGG İçin Bankalardan Kredi Desteği İstedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin ilk “yerli” otomobil markası olarak sunulan Togg’un Bursa’daki Gemlik fabrikasında üretilen ilk araç Cumartesi günü üretim bandından indirildi.

Aslında Türkiye’de yerli otomobil yapma fikrinin 70 yıllık bir geçmişi var. İlk yerli araç fikri 1951 yılında bir Fransız otomobil şirketinden geldi. Türk Hava Kurumu’nun Ankara’daki motor fabrikasının da desteğiyle kurmak için otomobil fabrikası önerisi hayata geçmedi.

İlk yerli üretim otomobil Devrim seri üretime geçemedi

On yıl sonra yerli otomobil fikri bir kez daha gündeme geldi. Bu kez fikir hayata da geçti. 30 mühendis ve 120 işçi ile 1961 yılının mayıs ayında Eskişehir’deki cer fabrikasında başlayan çalışmalar sonucunda 29 Ekim 1961’de lastik, cam, karbüratör ve elektrik aksamı dışında her şeyi yerli olan “Devrim” Ulaştırma Bakanı Orhan Mersinli tarafından dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in beğenisine sunuldu. 140 kilometre hıza sahip, dört silindirli, 60 beygir gücündeki aracın deposuna yeterli benzin konmadığından bir numaralı siyah Devrim yolda kaldı. Yolun geri kalanını sarı renkli ikinci araçla tamamlayan Cumhurbaşkanı Gürsel, “Garp kafasıyla otomobili yaptık ama şark kafasıyla ikmalini yapamadık. Fakat bu olay Türk sanat tarihine geçecektir” dedi. Devrim, Gürsel’in dediği “sanat tarihine” geçti ama maliyet ve pazar sorunu seri üretime geçemedi.

İlk seri üretim yerli otomobil Anadol oldu

Üçüncü denemeyi Koç Holding gerçekleştirdi. İngiliz firması Reliant tarafından tasarlanan, Ford motoru takılan Anadol 1967’de satışa sunuldu. İmalatının yüzde 50’si Türk meneşeili olan otomobilin 1984 yılında üretimine son verildi. 17 yılda 87 bin adet üretilen otomobile Anadolu’nun çeşitli kentlerinde hala rastlamak mümkün.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yerli otomobil için ilk çağrısını 2011 yılında yaptı. 20 Ocak 2011’de TÜSİAD Genel Kurulu’nda “Biz bunun yerlisini üretelim, dünyaya ‘bu bizim otomobilimiz’ diyelim. Şu anda otomobil sektöründeki bütün babalar burada” sözleriyle yaptığı çağrı o gün kabul görmese de altı yıl sonda 2017’nin Kasım ayında Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ortaklığında Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu.

Konsorsiyumun CEO Mehmet Gürcan Karakaş liderliğinde yaptığı çalışmayla hazırlanan yerli otomobil Togg’un seri üretim ilk modelinin mart ayından itibaren yollarda olacağı belirtiliyor.

Otomobilin tasarımını İtalyan Pininfarina, motorunu Alman Bosch, bataryasını Çin menşeili Farasis ortaklığıyla SIRO, araç mühendisliğini Alman Edag’ın yaptığı Togg’un fiyatı henüz açıklanmadı. Fiyatın ön siparişlerin toplanmasından sonra netleşeceği belirtiliyor.

Erdoğan: “Kamu ve özel banka yöneticileri Togg’un satılabilmesi için ellerini taşın altına koymalı”

Ruhsatı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen Gemlik ilçesindeki fabrikadaki törene kendi kullandığı kırmızı renkte C-SUV tipte Togg’la gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında 2023’te Türkiye 2024’te dünya yollarında olacak “yerli” otomobilin satışı için bankalara çağrıda bulundu.

Erdoğan, “Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine vatandaşımıza Togg’u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum. Madem bu araca Türkiye’nin otomobili diyoruz öyleyse hep birlikte bunun gereğini yapalım. Togg’un onaylı ilk aracını satın alma siparişimi buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Az önce üretim bandını gezerken farklı renklerde otomobilleri gördüm. Tabii alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım, istişare edeceğiz, kararı ondan sonra vereceğiz” dedi.

“Ülkemizin son 20 yılı üzerine giydirilen bu deli gömleğini parçalamanın mücadelesiyle geçti”

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra fişek, çelik ve uçak fabrikalarından İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye’nin NATO’ya girmesi karşılığında vazgeçildiğini söyleyen Erdoğan, AKP iktidarında Türkiye’ye giydirilen deli gömleğini çıkardıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, “Genç Cumhuriyet’in bu parlak girişimleri İkinci Dünya Savaşı’yla birlikte görünmez eller tarafından birer birer akamete uğratıldı. Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Şakir Zümre, Nuri Killigil gibi kendi kabiliyetleri, çabalarıyla fabrikalar kuran vatansever girişimcilerin önleri kesildi. Ne hazindir ki o fabrikalarda uçakların yerini kuluçka makineleri, imal edilen bombaların yerini ise soba boruları aldı. Ülkemizin son 20 yılı üzerine giydirilen bu deli gömleğini parçalamanın mücadelesiyle geçti. Güçlü kalmanın yolu kendi kendine yetebilmekten, namerde muhtaç kalmamaktan geçiyor. İşte bunun için biz her fırsatta milli diyoruz, yerli diyoruz. Atak ve Gökbey helikopterlerimizi, Anadolu savaş gemimizi, Hürkuş uçağımızı, insansız hava araçlarımızı, Tayfun füzemizi görüp de göğsü kabarmayan var mı? İşte Tayfun füzeleri atılmaya başladı, Yunan ne yapmaya başladı? Hemen televizyon yayınlarında, gazetelerinde Tayfun onların gündemine girdi. Daha bunun arkası gelecek” dedi.

Togg Gemlik Kampüsü’nde tam kapasiteye ulaşacağı 2030 yılından sonra her yıl 175 bin araç üretileceğini, 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacağını söyleyen Erdoğan, bu kampüste 2030’a kadar üretilecek milli gelire 50 milyar dolar, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolar katkı sağlayacak 1 milyon adet araç üretileceğini açıkladı.

Çiller ve Perinçek de sahneye çıktı

Erdoğan’ın konuşmasından sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, eski başbakanlardan Doğru Yol Partisi’nin eski genel başkanı Tansu Çiller ile TBM Başkanı Mustafa Şentop’un da aralarına bulunduğu bir grup sahneye çıktı. Liderler, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile birlikte dua ettiler.

Törene davetli oldukları halde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener katılmadı.

Toplam yatırım 3,5 milyar Euro’ya ulaşacak

Togg’un piyasaya çıkacağı 2023 Mart ayı itibariyle yapılmış yatırım 1,8 milyar Euro olacak. 15 yıl içinde “yerli” otomobil için yapılacak toplam yatırım miktarının 3,5 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor. Hatcback’den vazgeçilirken SUV dışında Cross ve Sedan segmentlerinde üretim yapılacak.

1.2 milyon metrekarelik alana inşa edilen Togg Gemlik kampüsünde 230 bin metrekare kapalı alan var. Üretim hatlarında 250 robot bulunurken araçların test sürüşü için 1,6 kilometre uzunluğunda bir pist yapıldı.

Kampüsün hemen yanına batarya fabrikası inşa çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirtiliyor.

Şarj sorununu çözümlemek için 1000 adet yüksek hızlı şarj cihazı sipariş edildi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan TOGG İçin Bankalardan Kredi Desteği İstedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan TOGG İçin Bankalardan Kredi Desteği İstedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan TOGG İçin Bankalardan Kredi Desteği İstedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Zeki

    2006 yılında , jip üretimi ( yerli jip) neden kapatıldı ?
    Tuzla’da fabrikası verdı ?

    Yanıtla
    +0
    -0