Erdoğan Parti Üst Yönetiminde Mevcut Kadroyu Korudu

Erdoğan Parti Üst Yönetiminde Mevcut Kadroyu Korudu

ABONE OL
21:26 - 24/03/2021 21:26
Erdoğan Parti Üst Yönetiminde Mevcut Kadroyu Korudu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü kongreyle birlikte partiyi gelecek seçimlere taşıyacak üst yönetim kadrosunda yenilenmeye gidileceği beklentisine karşın asgari değişiklik yaparak mevcut isimlerle devam etme kararı aldı.

Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu’nda bugünkü AKP 7. Olağan Kongresi’nde parti tüzüğünde yapılan değişiklikle Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) 50 yerine 75 kişilik yönetim mekanizmasına dönüştürdü. Erdoğan, MKYK’nın 25 kişilik yedek listesini 35 kişiye yükseltme kararını da “2023’e, bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla 50 kişilik bir MKYK değil, şimdi 75 kişilik MKYK ile yola devam edeceğiz. Ayrıca ‘yedek’ diye bir ifade var. O da 35 kişi ama onlar yedek olarak kalmayacak. Onlar da aynen 35 kişiyle beraber asıl üyeler gibi çalışacaklar” ifadesiyle duyurdu.

Erdoğan’ın genel başkanlığında ve belirlediği 75 kişilik MKYK ile 35 yedek isimleri içeren blok liste kongrede yasal mevzuat uyarınca oylamaya sunuldu. Erdoğan, AKP 7. Olağan Kongresi’nin 1560 delegesinden salonda katılımcı 1431 delege tarafından oy kullanılmasıyla, üç geçersiz oy sonucuyla birlikte 1428 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi.

Seçim sonucunun açıklanması ve kongre sürecinin tamamlanmasının ardından Erdoğan, MKYK’nın 74 üyesiyle içlerinden belirlediği parti üst yönetimi olan Merkez Yürütme Kurulu’nu değerlendirmek üzere genel merkezde toplantı yaptı.

Toplantı bitiminde AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) Parti Sözcülüğü görevini sürdüreceğini açıklayan Ömer Çelik, Erdoğan’ın partide gelecek seçimler sürecine kadar birlikte çalışacağı parti üst yönetimini kamuoyuna duyurdu. Çelik’in yaptığı açıklama itibariyle, Erdoğan’ın, mevcut MYK’sında asgari değişiklik yaptığı, kulislerde parti yönetiminden uzaklaştırılacağı iddia edilmiş birkaç isimle çalışmaya devam etme kararı aldığı görüldü. Erdoğan, mevcutta MYK kadrosuna sadece yeni isim ekledi ve mevcut bazı isimler arasında görev değişiklikleri yapmayı tercih etti.

Kurtulmuş’un yanı sıra Yıldırım da başkanvekili oldu

Erdoğan’ın kararıyla AKP Genel Başkanvekilliği’ne Numan Kurtulmuş’un yanı sıra eski Başbakan Binali Yıldırım da getirildi. Böylece bugüne dek sadece Kurtulmuş’un yürüttüğü partide Erdoğan’ın vekili konumunda artık Yıldırım ile birlikte iki isim olacak.

TBMM’deki parti üst yönetimini de içeren 27 kişilik AKP MYK’sında görev dağılımı şöyle duyuruldu:

1. Recep Tayyip Erdoğan – Genel Başkan

2. Binali Yıldırım – Genel Başkanvekili

3. Numan Kurtulmuş – Genel Başkanvekili

4. Hayati Yazıcı – Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı

5. Erkan Kandemir – Teşkilat Başkanı

6. Ali İhsan Yavuz – Seçim İşleri Başkanı

7. Hamza Dağ – Tanıtım ve Medya Başkanı

8. Efkan Ala – Dış İlişkiler Başkanı

9. Jülide Sarıeroğlu – Sosyal Politikalar

10. Özlem Zengin – Halkla İlişkiler ve Sivil Toplum Başkanı

11. Mehmet Özhaseki – Yerel Yönetimler Başkanı

12. Nurettin Canikli – Ekonomi İşleri Başkanı

13. Vedat Demiröz – Mali ve İdari İşler Başkanı

14. Mustafa Şen – Ar-Ge ve Eğitim Başkanı

15. Leyla Şahin Usta – İnsan Hakları Başkanı

16. Ömer İleri – Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı

17. Çiğdem Karaaslan – Çevre, Şehir ve Kültür Başkanı

18. Fatih Şahin – Genel Sekreter

19. Ömer Çelik – Parti Sözcüsü

20. M. Naci Bostancı – TBMM Grup Başkanı

21. Mahir Ünal – TBMM Grup Başkanvekili

22. Mustafa Elitaş – TBMM Grup Başkanvekili

23. Bülent Turan – TBMM Grup Başkanvekili

24. M. Emin Akbaşoğlu – TBMM Grup Başkanvekili

25. Cahit Özkan – TBMM Grup Başkanvekili

26. Ayşe Keşir – Kadın Kolları Başkanı

27. Eyüp Kadir İnan – Gençlik Kolları Başkanı

Özlem Zengin parti merkezinde görevlendirildi

Son günlerde Ayasofya İmamı’nın hedefinde olmasıyla AKP’nin kadın hakları açısından tartışmalı ismi Özlem Zengin, TBMM’de yürüttüğü Grup Başkanvekili görevinden parti genel merkezinde Halkla İlişkiler ve Sivil Toplum Başkanlığı’na getirildi. Böylece Zengin’in partideki üst yönetici konumunu koruduğu ancak muhalefet partileriyle sıcak tartışmalar yaşanan Meclis yerine geri plana çekildiği görüşü öne çıktı. Zengin’in getirildiği görevdeki Jülide Sarıeroğlu ise Sosyal Politikalar Başkanı olurken, bu görevi yürüten Fatma Betül Sayan Kaya ise MYK dışında kaldı.

Hamza Dağ Tanıtım ve Medya Başkanı olurken, boşalttığı AR-GE ve Eğitim Başkanlığı koltuğuna Mustafa Şen getirildi. Bugünkü kongreyle AKP MKYK’sına seçilmiş yeni isimlerden birisi olan Şen, Cihannüma Derneği Başkanı.

Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in yanı sıra Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin’in de aralarında bulunduğu dokuz isim MYK’da mevcut görevlerini korudu.

Erdoğan’ın özellikle son yerel seçimlerde İstanbul gibi bazı büyükşehirlerde CHP karşısında yaşanan yenilgiler dolayısıyla değiştireceği öne sürülmüş Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz ile Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’yle çalışmaya devam etme kararı alması dikkat çekti. Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili yenileme kararı alındığı süreçte “Hiçbir şey olmasa bile kesin bir şey oldu” açıklamasıyla gündemdeydi.

Bugünkü kongredeki parti tüzüğü değişikliği ile MYK’da yeni bir başkanlık olarak belirlenen Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’na ise, MKYK’ya bugün seçilmiş isimlerden Ömer İleri getirildi.

TBMM’deki parti yönetimde iki isim değişti

Mahir Ünal ise, Tanıtım ve Medya Başkanı iken geçmiş dönemde görev yaptığı TBMM Grup Başkanvekilliği’ne geri döndü. Benzer şekilde bu görevde deneyime sahip Mustafa Elitaş da, TBMM Grup Başkanvekili oldu. Bu çerçevede, Erdoğan’ın, Grup Başkanvekilliği görevinden aldığı Mehmet Muş’a ise kabinede görev verilebileceği iddia edildi.

AKP TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı, Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Cahit Özkan ve Emin Akbaşoğlu yerlerini korudu.

AKP MKYK’sına 47 yeni isim seçildi, ikisi üst yönetime girdi

Erdoğan’ın belirlediği parti üst yönetimi duyurusuyla birlikte bugün kongrede AKP MKYK’sına seçilmiş 75 kişilik listedeki 47 yeni isimden sadece ikisine üst yönetimde yer verildi. Erdoğan, MKYK üyesi olarak parti yönetim kadrolarına dahil ettiği Mustafa Şen ve Ömer İleri’yi üst yönetime taşıdı.

Geçmiş dönemde 50 kişilik MKYK’nın bugünkü kongrede 75 kişi olması ise partiye farklı kesimlerden yeni isimleri dahil edebilmek amaçlı olarak yorumlandı. Bu nedenle de Erdoğan’ın 47 yeni isme MKYK listesinde yer verdiği ifade edildi. Şen ve İleri’nin yanı sıra MKYK’daki yeni isimler şöyle oldu:

Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Ahmet Büyükgümüş, Ahmet Gündoğdu, Alaattin Parlak, Ayhan Salman, Ayşe Böğürlen, Bayram Şenocak, Behiye Eker, Bekir Bozdağ, Belgin Uygur, Binali Yıldırım, Burhan Kayatürk, Burhan Sakallı, Cem Şahin, Cüneyt Yüksel, Derya Yanık, Emre Ete, Fatma Güldemet Sarı, Haluk İpek, Hasan Sert, İsa Sinan Göktaş, İsmail Cenk Dilberoğlu, Lütfiye Selva Çam, Mehmet Ali Zengin, Mehmet Kasım Gülpınar, Mehmet Nil Hıdır, Menderes Türel, Metin Külünk, Metin Tarhan, Mücahit Birinci, Nurcan Dalbudak, Özlem Zengin, Resul Kurt, Seda Sarıbaş, Sevan Sıvacıoğlu, Sevgi Yiğit, Sumru Altuğ, Sunay Karamık, Şamil Tayyar, Şaziye Gündüz, Şebnem Koçakelçi, Tahir Akyürek, Tuğba Varol Çokal, Türk İslam Karakoç.

Erdoğan’ın MKYK listesiyle geçmiş dönemdeki 22 kişi parti yönetiminden uzaklaştırıldı.

Liste dışı kalanlar içinde Berat Albayrak’ın istifası sonrasında Lütfi Elvan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmış ve Cevdet Yılmaz da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı seçilmişti.

Liste dışı isimlerden Mahir Ünal, TBMM’de görevlendirilirken, milletvekilleri İffet Polat ve Zehra Taşkesenoğlu Ban ise, Merkez Disiplin Kurulu üyesi oldu.

Bu isimler dışında, Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, İstanbul Milletvekili Erol Kaya, İstanbul Milletvekili Eyüp Özsoy, İstanbul Milletvekili İffet Polat, Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Aydın Milletvekili Metin Yavuz, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, ayrıca Mehmet Akif Kalaycı, Tuğba, Işık Ercan, Vildan Polat, Gökçen Özdoğan Enç, Hatice Kübra Öztürk Gökkaya, Harun Karacan ve Hatice Merve Tatar liste dışı kaldı.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Parti Üst Yönetiminde Mevcut Kadroyu Korudu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Parti Üst Yönetiminde Mevcut Kadroyu Korudu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Parti Üst Yönetiminde Mevcut Kadroyu Korudu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.