*** Erdoğan, Merkel ile telefonla görüştü

*** Erdoğan, Merkel ile telefonla görüştü

ABONE OL
17:59 - 06/01/2009 17:59
*** Erdoğan, Merkel ile telefonla görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Erdoğan, Merkel ile telefonla görüştü 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Gazze konusunda 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı

Alınan bilgiye göre, görüşmede Erdoğan, İsrail’in Gazze saldırısına ilişkin olarak, bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini belirterek, Gazze’nin daha fazla beklemeye tahammülü olmadığını ifade etti. Erdoğan, Almanya ve batılı ülkelerin İsrail üzerindeki etkilerini kullanarak baskı yapmalarını önerdi.

Almanya Başbakanı Merkel’in de acil bir ateşkesin gerekliliğine vurgu yaparak, İsrail için Mısır sınırında tünellerden gizli silah girişlerinin engellenmesi amacıyla, uluslararası gözetim mekanizması kurulmasının ”ateşkesin olmazsa olmaz” şartlardan birisi olduğunu söylediğini öğrenildi. Başbakan Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile yaptığı görüşmeye ilişkin Merkel’e bilgi de verdi.
    

"SİLAHLARIN NEREDEN GELDİĞİNİN ARAŞTIRILMASI GEREK"

Başbakan Erdoğan,’ın Merkel’e, ”Mübarek’in, İsrail’in silah kaçakçılığını yapıldığını iddia ettiği tünellerden 110 tanesinin İsrail’in yoğun bombardımanı sonucu çöktüğünü ve Mısır sınırından silah girişi olmadığını, denizden girişlerin yaşandığını söyledi” bilgisini verdiği ifade edildi. Ayrıca Erdoğan’ın, Mısır’ın silah geçişlerinin kontrolü için kurulması önerilen uluslararası kontrol mekanizmasını kendi ülkesinde istemediğini ancak, müzakereye de açık olduğunu Merkel’e ilettiği belirtildi. Sınırdan kaçak girdiği iddia edilen silahların nereden geldiğinin araştırılması gerektiğini belirten Erdoğan’ın, Mısır’ın kontrol yapılmasına taraftar olduğunu, denizin de uydu ile zaten gözetim altında tutulduğunu gündeme getirdiği öğrenildi.
    

İsrail’in ”olmazsa olmaz” koşullarının başında, silah kaçakçılığının önlenmesinin geldiğini bildiren Merkel’in, bu konuda ayrıntılı çalışma yapıldığını ve oluşturulması düşünülen sınırdan silah, mal ve insan geçişinin önlenmesi konusundaki mekanizmada Türkiye’nin de yer almasını istediklerini belirtiği ifade edildi.
    

Öte yandan, Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Olmert arasında doğrudan bir görüşme gerçekleştirilebilmesi için şu anda uygun bir zemin olmadığı, bu uygun zeminin ateşkes için adım atılması ile sağlanabileceği kaydedildi.  

(A.A) ha-ber.com

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.