Erdoğan Çin Devlet Başkanı Xi ile Görüştü

Erdoğan Çin Devlet Başkanı Xi ile Görüştü

ABONE OL
10:57 - 16/09/2022 10:57
Erdoğan Çin Devlet Başkanı Xi ile Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’da yapılan Şangay İşbirliği Teşkilatı toplantısı çerçevesinde bugün Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le görüştü.

Görüşmeye ilişkin açıklama yapılmazken, Erdoğan’ın bugün ayrıca toplantı kapsamında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le biraraya gelmesi bekleniyor.

Bu arada, COVID-19 salgınından bu yana ilk yurtdışı seyahatini yapan Çin Devlet Başkanı Xi dün akşamki liderler yemeğine katılmadı.

Reuters haber ajansı, bir Özbek hükümet kaynağının Xi’nin akşam yemeğine katılmadığını doğruladığını ve Çin heyetinin COVID-19 politikasını neden olarak gösterdiğini bildirdi.

Sosyal medyada dün akşam resmi hesaplardan da paylaşılan ve Erdoğan’ın zirveye katılan liderlerle yemekli bir masa etrafında konuşurken görüldüğü fotoğrafta da Çin Devlet Başkanının bulunmaması dikkati çekti.

Zirvede kimler var?

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ev sahipliğinde bu sabah başlayan Şangay İşbirliği Teşkilatının toplantısına, örgüte üye Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, gözlemci ülkeler Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve davetli liderler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılıyor.

“Semerkant deklarasyonu” imzalanacak

Toplantı çerçevesinde, örgütün faaliyetlerinin geliştirilmesi, bölgesel ticaret hacminin artırılması, sanayi ve ulaştırma alanlarında karşılıklı iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeşil ekonomi, inovasyon, dijital teknolojiler, lojistik, tarım, tıp ve diğer alanlardaki ortak proje ve faaliyetleri kapsayan 30’a yakın belgenin kabul edilmesi öngörülüyor.

Zirvenin sonunda üye ülkelerin en önemli bölgesel ve küresel sorunlara ilişkin somut tutumlarını içeren ve örgüt ülkeleri arasındaki karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi, bölgesel istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın daha da iyileştirilmesi, ulaşım koridorlarının iyileştirilmesi ve kültürel ilişkilerin derinleştirilmesine yönelik ortak yaklaşımları yansıtan zirve sonuçlarına ilişkin Semerkant Deklarasyonu imzalanacak.

VOA tarafından geçilen Erdoğan Çin Devlet Başkanı Xi ile Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan Çin Devlet Başkanı Xi ile Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan Çin Devlet Başkanı Xi ile Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.