DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Erdoğan 15 Temmuz Töreninde Altılı Masa’yı Hedef Aldı

Erdoğan 15 Temmuz Töreninde Altılı Masa’yı Hedef Aldı

ABONE OL
08:47 - 17/07/2022 08:47
Erdoğan 15 Temmuz Töreninde Altılı Masa’yı Hedef Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin altıncı yılında Cumhur İttifakı’ndaki ortağı Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte Saraçhane Meydanı’nda düzenlenen törene katıldı.

Mehmet Akif Ersoy ve Arif Nihat Asya’dan şiirler okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Alparslan, Yıldırım Beyazıt, Fatih Sultan Mehmet, 2. Abdülhamit gibi Selçuklu ve Osmanlı sultanları ile Atatürk’ün sözlerinden alıntılar yaparken, Türkiye’deki sağ siyasi geleneğin temsilcileri Adnan Menderes, Turgut Özal, Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan’ı da ismen andı.

Darbe girişimine karşı verilen mücadelenin asırlar boyu dillerden dillere anlatılacak bir destan olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, ‘‘Yaklaşık iki asırdır ayağa kalkmak istediği her dönemde bu milleti savaşla, bozgunculukla, darbeyle, vesayetle, terörle, siyasi istikrarsızlıkla, ekonomik krizle, sosyal çatışmayla dizleri üzerine çökertenler hamdolsun bu defa yine başaramadılar. Farklı dönemlerde farklı kisveler altında sahnelenen sinsi oyun, 15 Temmuz gecesi milletimizin iman dolu göğsüne çarparak yerle yeksan oldu. Balkan Harbi’yle üzerine çöreklenen kara bulutları, Çanakkale Zaferi’yle dağıtan milletimiz, milli mücadeleyle, şanla, şerefle dolu tarihine yeni bir halka eklemişti’’ dedi.

Erdoğan: ‘‘Altı Masa PKK’yla onun uzantılarıyla omuz omuza yürüyor’’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz akşamı Atatürk Havalimanı’ndan çıkarak Bakırköy Belediye Başkanı’nın evine gitmesi konusunda daha önce birçok kez dile getirdiği eleştirilerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Altılı Masa ve CHP’li belediye başkanlarını da eleştirdi.

Erdoğan, ‘‘İşte şimdi Altılı Masaları var değil mi bunların? Bu Altılı Masa’da şehitlerimizin esamesi okunuyor mu? Onların derdi başka. Onlar PKK terör örgütüyle beraber yürüyorlar. Yani Gabar’da, Cudi’de, Tendürek’te evet bizim Mehmet’imize saldıranlarla, onların parlamentodaki uzantılarıyla beraber el ele omuz omuza yürüyorlar. Peki İstanbul’daki sel afetinde acaba sorumluları neredeydi? Aynı şekilde Ankara’da neredeydi? Kardeşlerim bunların hesabını 2023’te sandıklarda sormaya var mıyız? Fakat durmak yok, çok çalışacağız. Cumhur İttifakı olarak bu hesabı sormaya hazır mıyız? Mesele bu. Çünkü bizim soracak hesabımız var’’ diye konuştu.

‘‘Yakın gelecekte de ekonomik tetikçileri aynı akıbete duçar edeceğiz’’

Türkiye’ye karşı ekonomik saldırıların uzun zamandır sürdüğünü savunan Cumhurbaşkanı, enflasyonun kontrol altına alınması halinde ekonomik kazanımların ne denli büyük olduğunun görüleceğini ifade etti.

Erdoğan, ‘‘Türk ekonomisini mahvetme tehditleriyle başlatılan finans saldırısının sebebi asla faiz, kur hesabı değildir. Uzunca bir süredir hemen her alanda maruz kaldığımız siyasi ve ekonomik ambargoların, kuşatmaların, tuzakların sebebi asla demokrasimizi koruma gayesi değildir. Bugün halen vermekte olduğumuz mücadelenin de hiçbir kurala, kaideye, teoriye, ahlaki ölçüye uyan bir tarafı yoktur. Tahammül edilemeyen Cumhur İttifakı değildir, asıl tahammül edilemeyen, Türkiye’nin son iki asırdır ayağına vurulan prangalardan kurtularak özgürce kendi istikametine yönelmesidir. Yıllık 250 milyar dolara yaklaşan ihracatımızla kesintisiz büyüyen bir Türkiye fotoğrafı ile karşı karşıyayız. Enflasyonu kontrol altına aldıkça bu tablonun güzelliği daha da iyi anlaşılacaktır. İnşallah yakın gelecekte de ekonomik tetikçileri aynı akıbete duçar edeceğiz. Yeter ki hedeflerimizden kopmayalım, bozguncuların oyunlarına gelmeyelim’’ dedi.

Madrid’de yapılan NATO Zirvesi’nde PYP, YPG ve FETÖ’yü terör örgütü olarak kayıtlara soktuklarını söyleyen Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nın gündeme getirdiği üniversite mezunlarının Kredi Yurtlar Kurumu borçları hakkında da kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı konuşmasının sonunda, ‘‘Şimdi önümüzdeki yıl malum seçimler var. Çok çalışacağız. Çok gayret edeceğiz. Buna tam manasıyla hazırız değil mi? Kapı kapı dolaşmaya varız değil mi? Cumhur İttifakı’nın inşallah bu seçimlerden zaferle çıkacağına ben inanıyorum. Kardeşlerim, 2023 imtihanını da başarıyla vererek, bu kutlu menzile doğru yolumuza devam edeceğiz, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla’’ sözleriyle Saraçhane Meydanı’nı dolduran kitleden seçim çalışmalarına başlamalarını istedi.

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin 6. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda da ekonomi vurgusu yapmış, “Türkiye’nin ekonomiyle teslim alınmasına rıza göstermeyeceklerini” söylemişti.

Bahçeli: ‘‘Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tanıyınız, anlayınız, anlatınız’’

Konuşmasında sık sık FETÖ’yle sert sözlerle yüklenen MHP lideri Devlet Bahçeli ise devletin birliği ve bekasının her türlü siyasi angajmanın önünde yer aldığını, “ülke kuşatılmışken, siyasi kamplaşma ve çekişmelerin en çok uzak durulması gereken mayınlı alanlar olduğunu” belirtti.

Bahçeli, ‘‘Silah yoluyla değiştirmeye çalışanların senaryolarını yırtıp atmak için bir olalım. Doğrulalım ayağa kalkalım. Hainleri güldürmeyelim. Bağımsızlığımızın sembolü al bayrak altında toplanalım. Gün dayanışma günüdür. Büyük düşünme istikbalimize sahip çıkma günüdür. Aziz İstanbullular bu memleketin evladı olarak diyorum, yanlış anlamayız. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tanıyınız, anlayınız, anlatınız. Türkiye’nin karşıtlarının bizi içine çekmeye çalıştıkları cendereye mahkum etmek istedikleri dar boğaza hep birlikte direnelim. Süper güç Türkiye’ye cumhurla vasıl olalım. Türkiye kimsesiz ve metruk bir ülke değildir. Ve Türkiye asla zillete düşmeyecektir’’ dedi.

İmamoğlu: ‘‘Umarım bu dil düzelir’’

Törenlerin bugün Saraçhane Meydanı’nda yapılmasının nedeni 15 Temmuz gecesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin darbeci güçler tarafından ele geçirilmesine engel olmak isteyen 14 kişinin öldürüldüğü yer olmasıydı.

Önceki gün medya aracılığıyla Cumhurbaşkanı’nı belediyeye davet eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, ‘’15 Temmuz’da en çok şehit veren yerlerden biri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ydi. O yüzden Cumhurbaşkanı’nın ziyaret etmesini arzu ederdik ama takdirleri böyleymiş, saygı duyuyoruz’’ dedikten sonra Erdoğan’ın kendisini de hedef alan sözleri hakkında, ‘‘Bu konuşma başka bir dille olmalıydı. Bugün milli birlik günü. Anladık ki bu kürsüler 15 Temmuz’da olsa Cumhur İttifakı Günü. Böyle olmaz. Onun için benim ilgilendiğim tarafı bu. Eleştiriler olacaktır, ne diyelim? Umarım bu dil düzelir’’ dedi.

Karamollaoğlu: ‘‘Cumhur İttifakı milletin kahramanlığını, Erdoğan’a göre biçtiği otoriter yönetim sistemine feda etmekten çekinmedi”

15 Temmuz’la ilgili iktidara en sert eleştirilerden biri Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’ndan geldi.

Saadet Partisi Genel Başkanı, “15 Temmuz, yalnızca birkaç yılın değil, AK Parti iktidarının izlediği uzun bir sürecin sonucudur. Bununla birlikte 15 Temmuz, aynı zamanda ülkemizi derin bir krize sürükleyen otoriter yönetim anlayışının da doğduğu gündür. Ne yazık ki, darbe başarılı olsaydı meydana gelecek olan atmosferi bugün farklı boyutuyla yaşıyoruz. 15 Temmuz’dan sonra herkesi kriminalize eden ötekileştirici bir siyaset, suçluyu ve masumu aynı kefeye koyan çarpık bir adalet, demokrasiyi yok sayan bir keyfiyet ülkeyi esir almış bulunuyor. Daha açık bir ifadeyle, Cumhur İttifakı milletin kahramanlığını, Erdoğan’a göre biçtiği otoriter yönetim sistemine feda etmekten çekinmedi” dedi.

CHP’li Özkoç: ‘’15 Temmuz’un siyasi ayağı Ankara’da, iktidarın içinde’’

CHP TBMM Grup Başkan Vekili Engin Özkoç da 15 Temmuz kanlı darbe kalkışmasının hala aydınlığa kavuşmadığını söyledi.

Orman yangınları nedeniyle gittiği Muğla’da gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Özkoç, ‘‘Türkiye’de bu darbenin mümessilleri, sinsi yollardan göreve getirilmemiştir. Vatan ve millet mücadelesi veren başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere generaller görevden alınmış, Fethullah Gülen cemaatinin liyakatine yakın olan general ve subaylar göreve getirilmiş ve bizzat görevlendirilmiştir. Bu, adalet mekanizmasında da aynen bu şekilde olmuştur. Yani bu darbe kalkışması, sinsi bir şekilde göreve yerleştirilmiş insanlarla değil, bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirdiği generallerin yaptığı bir darbe kalkışmasıdır. Fethullah’ı öven, onun arkasında durduğunu söyleyen Adalet Bakanı, bugün görevdedir. ‘Siyasi ayağı nerede’ mi diyoruz? Siyasi ayağı Ankara’da, iktidarın içerisinde’’ dedi.

İzmir’de 15 Temmuz Anması

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin altıncı yıldönümünde Türkiye genelinde yapılan Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin İzmir’deki adresi Konak Meydanı’ydı. İzmir Valiliği tarafından düzenlenen resmi program gündüz saat 10.00’da Kadifekale Hava Şehitliği’ni ziyaretle başladı. Saat 20.00’den itibarense il protokolü ve İzmirliler Konak Meydanı’nda bir araya geldi.

İzmir’deki anma programına İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu Komutanı Ali Sivri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti ve MHP İzmir milletvekilleri ile eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli katıldı.

“15 Temmuz ihanetini gerçekleştiren hainleri kullanan şer odaklarını iyi tanımamız gerekiyor”

Törene saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlandı. Kur’an-ı Kerim okunması ve mehteran konserinin ardından protokol konuşmalarına geçildi. Etkinlikteki katılımcılara seslenen Vali Köşger, 15 Temmuz şehitlerini ve gazilerini asla unutmayacaklarını söyleyerek, “Bununla birlikte bu dramı ve ihaneti milletimize yaşatan kahpeleri de asla unutmayacağız. Bu şanlı mücadelede kalpleri iman ve ülke sevgisiyle dolu olarak, gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyorum. Geleceğimize, irademize, demokrasimize kastedenlere karşı dik duruşumuzu sergilediğimiz bu günde bizleri yalnız bırakmadınız. Bugün bir taraftan kayıplarımızın hüznünü yaşarken diğer taraftan da dünyada eşine az rastlanır bir direnişi sergilemenin gururunu yaşıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz, kendimize vatan olarak seçtiğimiz bu coğrafya, tarihin her döneminde politik, stratejik ve ekonomik cazibe merkezi olmuştur. Yaşadığımız bu zorlu coğrafyada var olabilmenin, büyümenin tek koşulu da güçlü bir tarih bilincine sahip olmaktan geçmektedir. Dolayısıyla 15 Temmuz ihanetini gerçekleştiren bu hainleri kullanan şer odaklarını iyi tanımamız, buna milli bir şuurla bakmamız gerekiyor” diye konuştu.

Vali Köşger’e konuşmasının ardından Gençlik Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu’nda yer alan sporcular sancak teslimi yaptı. Protokol konuşmalarından sonra tasavvuf musiki dinletisi gerçekleştirildi. Alanda kurulan dev ekranlarda 15 Temmuz darbe kalkışmasının ilk görüntüleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesinde televizyon ekranlarından yaptığı çağrı izletildi.

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece saatler 00.13’ü gösterdiğindeyse Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de tüm camilerde aynı anda sela okundu. Program Fetih Suresi’nin okunması ve dua edilmesiyle sona erdi.

15 Temmuz’a yönelik hakaret içeren paylaşıma gözaltı

Diğer yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir’de sosyal medya üzerinden 15 Temmuz’a yönelik hakaret içeren paylaşım yapan bir kişinin yakalanarak gözaltına alındığını duyurdu. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Soylu, “15 Temmuz Destanına küfreden şeref yoksunu alçak, İzmir Polisimiz tarafından gözaltına alındı” ifadelerine yer verdi.

VOA tarafından geçilen Erdoğan 15 Temmuz Töreninde Altılı Masa’yı Hedef Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan 15 Temmuz Töreninde Altılı Masa’yı Hedef Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan 15 Temmuz Töreninde Altılı Masa’yı Hedef Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.