DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
''Enflasyonun nedeni Antalya Toptancı Hali Değildir''

''Enflasyonun nedeni Antalya Toptancı Hali Değildir''

ABONE OL
13:45 - 08/08/2019 13:45
''Enflasyonun nedeni Antalya Toptancı Hali Değildir''
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) faaliyet gösteren Antalya Avrupa Birliği Bilgi Merkezi 2019 yılı bölgesel etkinlikleri kapsamında ” Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Ekonomik Görünüm Toplantısı” düzenlendi. Dr. Mahfi Eğilmez’in konuşmacı katıldığı toplantıda ” Avrupa Birliği ve Türkiye Ekonomisi” değerlendirildi.
 
ATSO Başkanı Davut Çetin açılış konuşmasında, ekonomide eksi büyüme ve enflasyonun birlikte yaşandığı zor bir dönemde olunduğunu belirtti. 2019 yılının nasıl devam edeceğinin bizim dışımızda dünya ekonomisindeki gelişmelere de çok bağlı olduğuna dikkat çeken Çetin, şöyle devam etti.


 
” Dünya ekonomisi yavaşlamaya başlıyor. Avrupa Birliği bizim ihracatta bağımlı olduğumuz bir bölge, orada da Alman ekonomisi yavaşlama sinyali veriyor. Avrupa Birliği Türkiye için 2000’li yıllarda bir çıpa rolü oynamıştı. 2004-2008 döneminde AB üyeliği çıpası ile reformlar yaptık ve ekonomide sıçrama kaydettik. Fakat daha sonra 2009 krizini yaşadık, AB ile ilişkiler bozuldu. Türkiye siyasetinde sorunlar başladı ve ekonomik reformlar ikinci planda kaldı. Batı dünyası sorunlu, Çin ekonomisi yavaşlıyor. Dünya ekonomisinde yavaşlama olmasına rağmen dijital devrim hızlanarak gelişiyor. Dünyada 5G teknolojisine hakimiyet kavgası yaşanıyor.”
 
DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART 
Türkiye’nin sağlıklı bir ekonomik büyüme ve ihracat performansı için dijital dönüşümü gerçekleştirmesi gerektiğine vurgu yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, şöyle devam etti.
 
”Biz Antalya 4.0 projemizle Antalya’da bu sürece katkı yapmaya çalışıyoruz. Herkesin, çalışanların ve özellikle gençlerimizin dijital yetkinlik kazanması hayati bir konu haline gelmiştir. Ülke olarak dijital dönüşüm, eğitim reformu, yapısal reformları konuşmamız gerekirken biz patlıcan, biber fiyatlarına takıldık. Bu mevsimde patlıcan ve biber demek Antalya tarımı demek olduğu için şunu belirtmek isterim. Enflasyon sepetinde kuru soğan ve patatesle birlikte sebzelerin payı yüzde 3’dür. Bütün sebzelerin fiyatı yüzde 100 artsa, enflasyon yüzde 3 artar. Demek ki, yüzde 20 oranındaki enflasyonun nedeni Antalya Toptancı Hali değildir. Toptancı Haller enflasyon yüzde 7 olduğu zaman da vardı. Bu nedenle sorunu girdi maliyetleri, lojistik maliyetleri ve piyasa dengesinde aramak gerekir.”
 
Sorunlara doğru teşhis konulmasının ekonomide güven sağlanmasının temel koşulu olduğunu ifade eden Çetin, ”Döviz mevduatlarındaki artış ekonomide halen bir güven sorunu olduğunu göstermektedir. Eylül ayından bu yana şahıs ve şirketlerin döviz mevduatı 17 milyar dolar artmıştır. Son bir ayda Türk Lirasından dövize geçiş 6 milyar dolardır” dedi.
 
TÜRK LİRASINA GÜVEN YETERLİ DEĞİL 
ATSO Başkanı Davut Çetin, ekonomide son dönemde çoğunlukla kredi yapılandırma ve vergi indirimi önlemleri alındığını, ancak bu önlemlerin Türk Lirasına güveni sağlamaya yetmediğinin anlaşıldığını kaydetti. Güven tesisi için en önemli hususun ekonomide finansman sorununa çözüm bulunması olduğunu vurgulayan Çetin, şöyle konuştu.
 
”Ekonominin canlanması için hem döviz girişine hem de daha fazla krediye ihtiyacımız var. Şu anda kredi hacmi artmamakta, hatta reel olarak azalmaktadır. Banka yöneticilerimiz kredi artışı için kaynak gerektiğini bir kez daha açıkladılar.
 
Sonuç olarak, yapısal reformlar, tasarrufların artması, enflasyonun düşürülmesi, Merkez Bankası’nın kararlı durabilmesi, vergi reformu, dijital dönüşüm, eğitim reformu, hukuk reformu alanlarında kapsamlı bir programın uygulanması gereklidir. Devamlı olarak diyoruz ki; Cumhuriyetimizin 100. yılı için ulusal uzlaşmayla yeni hedefler koymalıyız. Demokrasi, hukuk, eğitim reformlarıyla mutlaka bir sıçrama gerçekleştirmeliyiz. Bu hepimizin tarihe, Cumhuriyetimizin kurucularına ve gelecek nesillere borcumuzdur. ”
 
ANTALYA 2019’A ÜMİTLE BAKIYOR 
Antalya olarak turizm ve tarım ihracatıyla Türkiye ekonomisine katkı yaptıklarını anlatan Çetin, sözlerini şöyle tamamladı.
 
”Antalya turizmde 2019 yılına ümitle bakmaktadır. Hafta sonu Beyazdan Maviye etkinliğimizde önce kayak, sonra bisiklet ve yüzmeden oluşan triatlon yarışması organize ettik. Bu yarışmayı gelecek yıl uluslararası yarışma yapacağız ve bu projelerle kış aylarında turizme canlılık kazandıracağız.
 
Antalya ekonomisinin geleceği turizm ve tarımdan ibaret kalmayacak. Antalya 4.0 projesiyle, inovasyon merkezimizle, e-ticaret projelerimizle dijital dönüşüme, teknoloji geliştirmeye öncülük etmek için çaba harcıyoruz. Önümüzdeki hafta ihracatçılarımız için Brezilya tanıtım günü düzenliyoruz. Antalya SİAD’ları ve Mühendis Odalarımız ile birlikte yeni projeler hazırlıyoruz. Biz Antalya’nın geleceğine güveniyoruz, ama ekonomide yapısal reformların da artık yaşama geçirilmesini istiyoruz.”
 
Toplantıda Dr. Mahfi Eğilmez, Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler konusunda bilgi verdi.
 
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.