DOLAR

32,4992

0.15%
EURO

34,7628

0.09%
ALTIN(gr)

2.485,62

0,96%
BİST 100

0,96%
Enflasyon Kasım ayında tekrar yükselecek

Enflasyon Kasım ayında tekrar yükselecek

ABONE OL
21:19 - 03/10/2019 21:19
Enflasyon Kasım ayında tekrar yükselecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin 2019 Eylül ay enflasyon rakamlarının tek haneye indiğini, bundan memnun olduklarını belirterek, ancak kasım ayından itibaren enflasyonun yeniden yükseleceğini bildirdi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, TÜİK tarafından açıklanan Eylül Ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyonun tek haneye inmesinin beklentileri olumlu etkilemesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Çetin, ekonominin halen yüksek büyüme-düşük enflasyon dönemine girecek yapısal durumda olmadığını, Merkez Bankasının önden yüklemeli faiz indirim kararlarında ihtiyatlı olması gerektiğine dikkat çekti.

Çetin şunları kaydetti

”TÜİK tarafından 2019 Eylül ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de %0,99, Yİ-ÜFE’de %0,13 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %9,26, yurt içi üretici fiyatlarında %2,45 olmuştur. Yıllık enflasyonun, enflasyonun %24-25 düzeyine çıktığı 2018 Eylül ve Ekim aylarından itibaren hesaplanmasına dayalı olan baz etkisiyle tek haneye düşmesi beklediğimiz bir durumdu. Bu nedenle 12 aylık ortalama enflasyon halen %18 düzeyinde kalmaktadır. Dolayısıyla Kasım ayından itibaren yıllık enflasyon tekrar yükselecek, %12-13 düzeyine dönecektir.”

 

TARIMDA FİYAT DALGALANMALARI DEVAM EDİYOR

Enflasyondaki yıllık düşüşe baz etkisinin yanı sıra gıda grubunda et ve süt ürünleri fiyatlarının, elverişli iklim koşulları nedeniyle domates, limon, kuru soğan, patates gibi sebze ve meyvelerin katkı yaptığının görüldüğünü ifade eden Davut Çetin, şöyle devam etti.

”Buna karşılık sarımsak fiyatı aylık %42,6, yıllık %176 oranında artmıştır. Salatalık, kabak, Antep fıstığı ve bazı ürünlerdeki fiyat artışları, tarımda sert fiyat dalgalanmalarının devam ettiğini göstermektedir. Doğal gaz, toplu taşıma, alkollü içki ve sigara zamları enflasyona yükseltici etki yaptı. Enflasyona yükseltici katkı yapan ürünler veya ürün gruplarının başında doğal gaz, toplu taşıma ücret artışları, alkollü içki ve sigaraya yapılan zamlar, işlenmiş gıda, mevsimlik giyim ürünleri, lokanta-otel grubu gelmektedir. Harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış %2,15 ile konut ve %2,13 ile giyim ve ayakkabıda izlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışlar %43,86 ile alkollü içecekler ve tütün, %15,41 ile sağlık gruplarında görülmüştür.”

ELEKTRİK ZAMLARI GELECEK AY ENFLASYONA YANSIYACAK

Üretici fiyatları enflasyonunun (Yİ-ÜFE) ise, 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,13, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,45 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken TSO Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti.

”Üretici fiyatlarındaki düşüşte baz etkisi yanı sıra küresel ekonomideki durum, emtia fiyatlarının düşmesi, döviz kurlarındaki yatay seyir ve ekonomideki durgunluk rol oynamaktadır. Gıda, demir çelik grubu ÜFE’yi düşürücü etki yaparken, enerji grubu ve elektrik zamları enflasyonu yükseltici etki yapmıştır. Bu zamların önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarına yansıma potansiyeli de bulunmaktadır. Sonuç olarak enflasyonun tek haneye düşmesinin beklentileri olumlu etkilemesinden memnuniyet duyuyor, ancak enflasyonla mücadelede rehavete kapılmamak gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Türkiye ekonomisi durgunluk-yüksek enflasyon döneminden çıkmaktadır. Fakat henüz yüksek büyüme-düşük enflasyon dönemine girecek yapısal durumda değildir. Bu nedenle Merkez Bankası önden yüklemeli faiz indirimlerinde artık ihtiyatlı olmalı ve 2018 yılındaki hatayı tekrarlamamalıdır. Bu çerçevede Merkez Bankası’ndan ölçülü faiz indirimi yapmasını, bankalarımızın faiz ve komisyon marjlarını düşürme çabalarının devamını, ekonomi yönetiminden kamuda ve sektörlerde vergi ve diğer verimlilik reformlarını hızlandırmasını bekliyoruz.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.