*** Enerji tasarrufu kampanyası başlatıldı

*** Enerji tasarrufu kampanyası başlatıldı

ABONE OL
19:01 - 01/09/2009 19:01
*** Enerji tasarrufu kampanyası başlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Enerji tasarrufu kampanyası başlatıldı

Almanya genelinde ”Türkçe Isıtma Kılavuzu 2009” adı altında Türklere yönelik enerji tasarrufu kampanyası başlatıldı

Başkent Berlin’deki Türk Evinde tanıtılan ve kamu yararına danışmanlık yapan ”co2online” şirketinin düzenlediği kampanya, Türkiye’nin Berlin Başkonsolosluğu, Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Almanya Çevre Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

Kampanya çerçevesinde, Türk kiracı ya da ev sahiplerinin Türkçe Isıtma Kılavuzu hizmetinden faydalanarak enerji tasarrufu yapmaları hedefleniyor.

Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ısınma, kuraklık ve çölleşme gibi ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşı olunduğunu, buna karşı ülkelerin tek başlarına geliştirdikleri çabaların yanı sıra uluslararası çabaların da önemli olduğunu belirtti.

Bu bağlamda Türkiye’nin çevre korunmasına ilişkin aktif olarak uluslararası çabaların içinde yer alan bir ülke olduğunu ifade eden Pulat, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü de imzaladığını hatırlattı.

Bu kampanyayı da desteklediklerini kaydeden Pulat, enerji tasarrufunun çevrenin korunmasının ön koşullarından biri olduğunu, aynı zamanda aile bütçesi için de önemli olduğunu söyledi.

Pulat, tüketilen enerjinin yarısından fazlasının meskenleri ısıtmak için kullanıldığını ve verimsiz bir şekilde kullanıldığının tahmin edildiğini, başlatılan bu kampanyayla yakıt giderleri konusunda bilgilenmenin mümkün olduğunu ve herkesin bundan yararlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Michael Müller de kampanyanın ülkede yaşayan yaklaşık 4 milyon Türk’ü ilgilendirdiğine işaret ederek, bu nedenle büyük önem taşıdığını belirtti.

Almanya’da 1978 yılından önce yapılan evlerin 4’te 3’ünde yapılacak tamiratlarla enerji tüketiminin yarı yarıya indirilebileceğini ifade eden Müller, bu konuda büyük potansiyellerin bulunduğuna işaret etti.

Çevre konularında bazen dil sorunları nedeniyle bilgilenme eksikliklerinin bulunduğunu kaydeden Müller, bu kampanyayla konunun dil ve kültürleri aşarak Avrupa genelinde bir sorumluluk haline gelmesini umduğunu söyledi.

TGD Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya ise çevre konusunun Almanya’daki Türklere kendi dillerinde anlatılmasının önemli olduğunu, bu kampanyada olduğu gibi diğer çevre konularına da bu şekilde yaklaşılması gerektiğini ifade etti.

”co2online” şirketinin Müdürü Johannes Hengstenberg, Almanya’da 20 bin adet Türkçe Isıtıma Kılavuzunun dağıtılacağını, kılavuzda enerji tasarrufu için pratik önerilerin yer aldığını belirtti.

Bunun yanı sıra kendilerine başvuranlara, ücretsiz olarak ısı giderlerinin ve enerji tüketiminin değerlendirildiği bilir kişi enerji raporunun verileceğini kaydeden Hengstenberg, evdeki enerji kaybının nereden geldiğinin ve ne kadar tasarruf edilebileceğinin hesaplanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Türkçe Isıtma Kılavuzu kampanyasının sorumlusu Gülcan Nietsch, kampanya çerçevesinde çok sayıda Türk dernek temsilcileriyle bir araya gelineceğini ve tanıtım yapılacağını belirtti.

(A.A) Erbil BAŞAY 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.