Endonezya Evlilik Dışı Cinsel İlişkiyi Yasaklıyor

Endonezya Evlilik Dışı Cinsel İlişkiyi Yasaklıyor

ABONE OL
23:33 - 06/12/2022 23:33
Endonezya Evlilik Dışı Cinsel İlişkiyi Yasaklıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Endonezya Parlamentosu, yeni ceza kanununda, evlilik dışı cinsel ilişkinin bir yıla kadar hapisle cezalandırılmasını onayladı. Yeni yasanın turistleri korkutacağı ve Endonezya’ya yatırımlara zarar vereceğinden korkuluyor.

Hem Endonezyalılar’ın hem de yabancıların tabi tutulacağı yeni yasa, evli olmayan çiftlerin birlikte yaşamasını da yasaklıyor. Yasa kapsamında cumhurbaşkanını ya da devlet kurumlarını aşağılamak, devlet ideolojisiyle ters düşen fikirleri yaymak ve izinsiz protesto eylemleri düzenlemek de yasaklanıyor.

Yeni yasalar, Endonezya parlamentosunda tüm siyasi partilerin desteğiyle kabul edildi.

Ancak yeni yasa, kısıtlamaların uygulanmasıyla ilgili taslağın hazırlanmasına zaman tanımak için 3 yıl boyunca yürürlüğe girmeyecek.

Endonezya’nın mevcut yasaları uyarınca zina yasak, ancak evlilik öncesi cinsel ilişki yasal değil.

Endonezya turizm sektörü kurulu başkan yardımcısı Maulana Yusran, ekonomi ve turizmin pandemi sonrası toparlamaya başladığı bu dönemde yeni yasanın “tamamen zarar verici” olduğu görüşünde.

Yusran, “Hükümetin gözlerini kapamış olmasından derin pişmanlık duyuyoruz. Bu yeni yasanın ne kadar zararlı olduğu konusundaki kaygılarımızı Turizm Bakanlığı’na ilettik” dedi.

2025 yılına kadar Endonezya turizminin gözdelerinden Bali’ye giden yabancı sayısının pandemi öncesi seviyeye erişmesi bekleniyor. Bali’ye pandemi öncesinde yılda 6 milyon turist gidiyordu.

Endonezya ayrıca daha esnek vize uygulamasıyla “dijital göçebe” olarak tanımlanan, seyahat ederken teknoloji sayesinde uzaktan çalışanları tropik sahillerine çekmeye çalışıyor.

Bir yatırım zirvesinde konuşan Amerika’nın Endonezya Büyükelçisi Sung Kim, yeni yasanın Endonezya’ya daha az yabancı yatırım, turizm ve seyahat anlamına geleceğini söyledi.

Büyükelçi Kim, “Bireylerin kişisel kararlarını suç haline getirmek, Endonezya’da yatırım yapıp yapmamayı karar vermeye çalışan birçok şirket için çok önemli bir etken haline gelebilir” şeklinde konuştu.

Endonezya Adalet Bakanlığı Sözcüsü Albert Aries, ahlak kurallarına ilişkin yeni yasaların sadece kimlerin ihbarda bulunabileceğiyle sınırlı olacağını, sadece anne, baba, eş ya da çocuk gibi yakın akrabaların ihbar yapabileceğini söyledi.

Aries, “Amaç, evlilik kurumunu ve Endonezya’nın değerlerini korumak, aynı zamanda toplumun mahremiyetini de koruma altına almak, ahlak adına ‘yargıçlık yapan’ ve ihbarda bulunan halkın ya da diğer üçüncü kişilerin haklarını ortadan kaldırmak” dedi.

Yeni yasalar, dünyanın en büyük üçüncü demokrasisi olan Endonezya’da medeni hakları kısıtladığı gerekçesiyle eleştirilen bir dizi hukuki değişikliğin bir parçası. Örneğin bir başka yasa, büyücülük yapmayı yasaklıyor.

“Endonezya demokrasisinin ölüm fermanı”

Yeni yasalar gazetelerin başyazılarında kınandı. Koran Tempo gazetesi, yasaların “otoriterlik” havası taşıdığını, Cakarta Post da yasaların uygulanması konusunda “çok ciddi kaygıları” olduğunu kaydetti.

Yasayı hazırlayanlarsa on yıllardır üzerinde çalışılan ceza kanununun geçirilmesini, sömürge döneminin kalıntılarından kurtulmak için gereken bir düzenleme olarak değerlendiriyor.

Ceza kanununun yeniden düzenlenmesinden sorumlu meclis komisyonunun başkanı Bamband Wuryanto, “Eski ceza kanunu Hollanda’nın mirasına aitti ve artık günümüzde geçerliliği yok” dedi.

Yeni yasaya karşı çıkanlar, ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlayıcı maddelere işaret ediyor ve bu maddeleri, 1998 yılında devrilen otoriter lider Suharto’dan bu yana elde edilen demokratik hak ve özgürlüklerden “geriye atılacak dev bir geri adım” olarak değerlendiriyor.

Endonezya Hukuki Yardım Enstitüsü’nden Citra Referandum, yeni yasaya ilişkin değerlendirmesinde, “Bu Endonezya demokrasisi için bir geri adım değil, Endonezya demokrasisinin ölümüdür. Süreç hiç de demokratik olmadı” dedi.

Eleştirilere yanıt veren Endonezya Hukuk ve İnsan Hakları Bakanı Yasonna Laoly, parlamentoya, “Çok kültürlü ve birçok etnik kökenden gelenlerin oluşturduğu bir ülkede tüm çıkar çevrelerini kapsayacak bir ceza kanını yapmak kolay değil” dedi.

Uzmanlar, gelenek hukukuna dayalı bir maddenin ceza kanununda yer almasının ayrımcı ve şeriattan esinlenen yerel yönetmeliklerin yürürlüğe girmesiyle sonuçlanabileceğini, bunun da özellikle LGBT bireyler açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.

Endonezya Jentera Hukuk Fakültesi’nden Bivitri Susanti, bazı bölgelerde kadınlara sokağa çıkma kısıtlaması uygulayan, farklı cinsel yönelimlere sahip olan ve “sapkın” olarak tanımlanan kişileri hedef alan yerel yönetmeliklere işaret ederek “Muhafazakar bölgelerde insan hakları ilkeleriyle uyumlu olmayan düzenlemeler getirilece” dedi.

Yeni yasalar yolsuzlukla suçlananlarsa ise daha hafif cezalar uygulanmasını öngörüyor.

Endonezya ceza hukukunda ahlaka ilişkin yeni düzenlemeler, bir önceki versiyona göre hafifletilmiş durumda. Buna göre evlilik öncesi cinsel ilişki ya da zina ihbarlarını sadece eş, anne, baba ya da çocuk yapabiliyor.

Endonezya hükümeti, 2019 yılında da sömürge döneminden kalma ceza kanununda yapılan değişiklikleri geçirmeyi planlamış ancak bu hamle, ülke çapında protesto eylemlerine yol açmıştı.

Endonezya’da 2024 yılı başında cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Cumhurbaşkanı Joko Widodo, seçimler öncesinde siyasi hava kızışmadan meclise yeni ceza kanununu geçirme çağrısı yapmıştı.

Kamuoyunun yeni yasalara tepkisi, şimdilik sadece başkentte dün ve bugün küçük protesto eylemleriyle sınırlı kaldı.

VOA tarafından geçilen Endonezya Evlilik Dışı Cinsel İlişkiyi Yasaklıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Endonezya Evlilik Dışı Cinsel İlişkiyi Yasaklıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Endonezya Evlilik Dışı Cinsel İlişkiyi Yasaklıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.