„EN MUTSUZ ÇOCUKLAR TÜRKİYE´DE YAŞAMAKTADIR!“

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

UNİCEF tarafından ekonomik olarak gelişmiş ülkelerin çocuklarının haklarını güvence altına alma performansını izlemek ve karşılaştırmak için tasarlanmış „İnnocenti Report Card“ serisi son olarak Ağustos 2020 de yayınlanmıştır.

Maksat dünyanın zengin ülkelerinden gelen çocuklara yeni bir bakış açısı, çocukların sağlık, beceri ve mutlulukları hakkında bir resim sunmaktadır. Yoksulluk, dışlanma ve çevre kirliliği gibi sorunlar çocukların zihinsel sağlıklarını, fiziksel sağlıklarını ve becerilerini geliştirme fırsatlarını tehdit etmektedir. İyi bir sosyal, ekonomik ve çevresel koşullara sahip ülkeler bile 2030 „Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nde“ (Agenda for Sustainable Development) belirlenen hedeflere ulaşmanın çok uzağındadır.

Bu nedenle, hedeflere ulaşılmak için odaklanmış ve hızlandırılmış bir eylem planı gereklidir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Avrupa Birliği (AB) toplam 41 ülkeden gelen veriler aslında herşeyi anlatıyor: çocukların hayatta kalma, büyüme ve korunma şanslarından, öğrenme ve büyükler tarafından dinlenme, ebeveynlerin çocuklarına sağlıklı ve mutlu bir çocukluk için en iyi şansı verecek destek ve kaynaklara sahip olup olmadıkları gibi. Bu rapor, çocukların deneyimlerini ülkelerin sosyal, eğitim ve ekonomik politikaları ve çevresel koşulları ortaya koymaktadır.

İyi bir çocukluk nasıl olur?

İyi bir zihinsel sağlık. Bunun yanı sıra iyi fiziksel sağlık ve yaşam becerileridir önemli olan.

Zihinsel sağlık: Bu ölçüm, bir çocuğun zihinsel sağlığının hem olumlu hem de olumsuz yönlerini içerir – çocukların yaşam doyumu ve ülkelerdeki intihar oranları ile kıyaslanır. Kendini olumlu hissetmek ve iyi bir ruh sağlığı içinde olmak, yaşam kalitesinin anahtarıdır. Veriler ele alındığında zengin ülkelerdeki çarpıcı sayıda çocuğun zihinsel sağlığı iyi olmadığı ortaya çıkmıştır.

Fiziksel sağlık: Bu ölçüm, şimdiki zamanda ve gelecekte çocukları etkileyecek olan aşırı kilo ve obezite oranlarını ve çocuk ölüm oranlarını içerir. Ükelerdeki sağlık göstergeleri de kimi zaman endişe verici durumdadır.

Yaşam becerileri: Bu boyut hem akademik becerileri, okuma ve matematikte yeterlilik gibi, hem de sosyal becerileri, kolayca arkadaş edinme gibi, içerir. Bir çok ülkede çocukların önemli bir bölümü temel akademik ve sosyal becerilerden yoksundur.

Türkiye’de en mutsuz çocuklar yaşamakta!

Gelelim şimdi ülkelerden gelen verilerle yapılan ölçümler ve kıyaslamalara. Önce zihinsel sağlığı ele alalım. Bu yalnızca zihinsel sağlığının yokluğu değil, aynı zamanda daha geniş zihinsel pozitif işleyiş duygusunu da içermektedir. Gelen verilere göre bazı ülkelerde (örneğin Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan, Polanya, Amerika, İngiltere, Japonya ve Türkiye) çocukların üçte ikisinden daha azı (<%75) kendilerini mutlu hissetmektedir. Almanya’da 15 yaşındaki çocukların %75‘i kendilerini zihinsel olarak iyi hissederken bu oran Türkiye’de %53 de kalmaktadır ve bu listede Türkiye maalesef en son sıradadır.

İntihar etme durumu da çocukların zihinsel sağlığının bir göstergesidir. Bu bağlamda bazı zengin ülkelerde 15-19 yaş arası 100.000 ergenden 10’dan fazlası intihar etmektedir. Türkiye bu bağlamda 2.4 ile iyi bir durumdadır. Almanya’da ise bu sayı 4.4 ve Estonya ve Litvanya gibi ülkelerde ise 15 civarındadır.

Türkiye çocuk ölümlerinde liste başı!

Çocukların fiziksel sağlık durumu göze alındığında örneğin obezite oranı bir çok ülkede %30’un üzerindedir. Bu oran örneğin Türkiye’de %30, Almanya’da %27, Amerika’da %42 dir. Yine bir çok ülkede çocuklarda ölüm sayısı endişe verici durumdadır. Örneğin Luksemburg’da 1000 çocuk içinde 0.36‘sı ölürken, Almanya’da 0.72, Türkiye‘de 1.96 ve Meksika’da 2.47.

Çocukların sağlığı, yüksek düzeyde hava kirliliği tarafından tehdit edilmektedir. Hava kirliliği ölçümlerinde havada bulunan tozcuk konsentrasyonu örneğin Finlandiya’da 6 iken Almanya’da 12 ve Türkiye 45 ile açık ara önde gitmektedir.

Türkiye’de aileler okul-aile ilişkisinden memnun değiller!

Eğitim sistemine gelince. Maalesef Türkiye son PISA araştırmalarına katılmadığı için bir çok veri bu bağlamda eksik kalmıştır. Ama buna rağmen bazı değerlendirmeler yapılmıştır. Örneğin ebeveynlerin çocuklarının okuluyla olan ilişkilerine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye yine son sıradadır; yani Türkiye’de aileler okul-aile ilişkisinden memnun değiller. Bir başka veri de annelere ve babalar için ayrılmış doğum izni. Bu bağlamda Romanya, Estonya, Japonya gibi ülkeler  60 ile 90 hafta doğum izniyle ön sırada iken, Almanya 50 hafta ile ortalarda ve Türkiye 12 hafta ile sondan üçüncü durumda. Bu bağlamda bir başka veri de çocukların yüzde kaçı okula başlamadan önce organize öğrenmeyi deneyimlemiş olmasıdır. Bu tabloda Avusturya ile İngiltere %100 ile liste başını çekerken, Almanya %98 ve Türkiye maalesef %67 ile son sıralardadır. Yine beş ülkede 10 gençten 1’den fazlası okula gitmiyor ve çalışıyor Bunlar İtalya (%11), Şile (%11), Meksika (%14) ve Türkiye’de yüz çocukta 15 ile yine listenin sonunda yer almaktadır.

Türkiye’de en yoksul çocuklar yaşamakta!

Yine zengin ülkelerin neredeyse yarısında, beş çocuktan birinden fazlası yoksulluk içinde yaşamaktadır. 2018’de ortalama ulusal gelirin yüzde 60’ının altında gelire sahip hanelerde yaşayan çocukların yüzdesi Danimarka’da %11, Almanya’da %15 iken, Amerika’da %30 ve Türkiye %33 ile yine son sırada yer almaktadır. Zengin ülkeler gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ortalama olarak yüzde 2,4’ünü ailelere harcıyor. Bu bağlamda Fransa (%3.7), İngiltere (%3.5), İsveç (%3,5), Almanya (%3.1) iken Türkiye %0.4 ile listede son sırada.

Türkiye çocuk refahı konusunda gelişmiş ülkeler liginde sonuncu!

Sonuç olarak bu 41 ülkeler arasında çocuk refahı için oluşturulan sosyal, sağlık, eğitim politikaları ile toplumsal, ekonomik ve çevre koşulları ele alındığında Norveç, İzlanda, Finlandiya, Almanya, Danimarka, İsveç gibi ülkeler ön sıralarda yer alırken Romanya, Yunanistan ve Meksika ligin en sonunda yer alırken Türkiye en sonda yer almaktadır. Bu bağlamda Türkiye ileride gelişmiş ülkelere liginde oynamak istiyorsa çocuk sağlığı ve eğitimi, ailere yatırımı ve desteği konusunda acilen vizyoner politikalar geliştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ligden düşecek ve az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler seviyesine düşecektir.

Kaynak:

UNICEF İnnocenti, ‘Worlds of Influence: Understanding what shapes child well-being in rich countries’, İnnocenti Report Card 16, UNICEF Office of Research – İnnocenti, Florence, 2020.

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.