''En büyük aşkım müzik''

''En büyük aşkım müzik''

ABONE OL
03:01 - 02/08/2019 03:01
''En büyük aşkım müzik''
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

”En büyük aşkım müzik”

Daha önce “Senden Sonra” ve “Engel” parçalarıyla adından söz ettiren Filiz Yıl, üçüncü single’ı “Niye?”yi çıkardı. Hamburg’da yaşayan ve müziğe olan tutkusunu bir “aşk” olarak tanımlayan Filiz Yıl, parçalarının bestelerini ve sözlerini kendi yazıyor.

Müziğin yanı sıra oyunculuk yanı da olan ve fırsat buldukça Hamburg’un çeşitli tiyatrolarında rol alan güzel sanatçı, yeni single’ı, müzik, gelecek planları hakkında soruları yanıtladı.

Yeni single’ınız “Niye?”yi birkaç gün önce yayınladınız. Söz ve müzik yine size mi ait? Şarkının mesajı nedir?

Evet. Önceki çalışmalarımda olduğu gibi söz ve müziği kendim yaptım. Parçanın düzenlemesi Ali İşçiler. “Niye” çok duygu yüklü bir şarkı. Ayrılık acısı çeken bir kadının kendi duygu dünyası, yaşadığı aşk, hayal kırıklığı ve acıyla mücadelesi, hesaplaşması diyebilirim.

Besteyi kendi yaşamınızdaki tecrübeden mi doğdu, yoksa başka başka birinin yaşadığı bir ayrılık hikayesinden mi esinlendiniz?

Beste yaparken en başta his ve duygu yoğunluğu var. Beste bu his yoğunluğunun kâğıda dökülmüş halidir. Bunu illa kendiniz yaşamanız gerekmiyor. Ben çevremde çok ayrılıklara şahit oldum. Tabii kendim de acılar ve kayıplar yaşadım. Hissetmek, empati kurabilmek ve tabii duygusal olmak önemli.

“BESTELERİM DUYGU DÜNYAMIN YANSIMASIDIR. BAZEN HÜZÜNLÜ, BAZEN NEŞELİ”

Duygusallıktan tam kastınız nedir?

Bestenin konusu olan duyguyu anlamak, yaşayabilmek, hissedebilmektir. Örneğin “Niye?”‘yi yazdığımda çok üzgün olduğumu hatırlıyorum. Arkadaşımın kafeteryasına gittim, oturdum ve bu şarkıyı yazdım. Neye üzüldüm, ortada ne vardı tam anımsayamıyorum. Ama duygusal, melankolik bir günümdeydim. O duyguya inmeden böyle ağır şarkılar yazmak mümkün değildir. En azından benim için öyle, yazdığımın içime sinmesi için o duyguyu hissetmem lazım.

İlk single’ınız “Senden Sonra” adlı slow bir şarkıydı. 2017’de “Engel” isminde hareketli bir şarkı çıkardınız. İkisi çok farklı, tarz ve müzik stilinde ama bir o kadar da duygusal ve neşeliydi “Niye?” yine melankolik, duygusal bir şarkı. İki farklı müzik kulvarında besteler yapmakta zorlanmıyor musunuz*

Hayır, çünkü iki stilde benim müzik zevkimin ve aynı zamanda iç dünyamın yansıması. Besteyi yaparken hangi ruh halindeysem o şarkıya yansıyor. Duygusal olduğum kadar da neşeli, keyifli bir yapım var. Bu her insanda vardır mutlaka. Kimi zaman çok duygusal, kimi zaman da çok vurdum duymaz olabiliyoruz. Benim iki yönüm de güçlü. Biri diğerinden ağır basmıyor. Bu nedenle hem neşeli hem duygu yüklü şarkı yapmak zor olduğunu düşünmüyorum. Ama neşeli şarkılarımda da satır arasında anlatmaya çalıştığım şeyler var tabii ki. Dolayısıyla bestelerim o an ki ruh halimin, duygu dünyamın yansımasıdır. Herkeste olduğu gibi bazen hüzünlü, bazen neşeli.

“MUTLULUK SIR DEĞİLDİR”

Bu üç şarkıya baktığımız zaman konu hep aşk. Aşk sizce neyi ifade ediyor?

Aşkı birkaç kelimeyle tarif etmek çok zor bence. Aşk teması tarihler boyu insanları ilgilendirmiş, ama koşulsuz herkesi tatmin eden bir “aşk tarifi” günümüze kadar bulunamamış. Çünkü kişiden kişiye, kültürden kültüre değişen bir aşk anlayışı, yorumu söz konusu. Herkes hayatında mutlaka âşık oluyor, aşk yaşıyor ama nedenler, etken faktörler, duygu dünyalarımız ve yorumlarımız çok farklı, hatta birbirine zıt olabiliyor. Aşk bazen gurur duyduğun, bazen utandığın bir duygudur. Bir nevi kendinde bulamadığını başkasında bulduğun, seni tamamlayan bir duygu. Aşk bir o kadar da öğretici. Sabır, sadakat, özlem, sevgi, yakınlık ve en önemlisi değer vermeyi ve insan sevgisini öğretiyor. Ama ben aşka en yakın insanların, gerçek aşktan çok uzak olduklarını da gördüm. İnsanların birbirlerine değil, cep telefonlarına daha çok zaman ayırdıkları çağımızda, duygular ne yazık ki yolda kalıyor, körleşiyor. Oysa hepimizin daha çok sevgiye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Mutluluğun sırrı sizce nedir?

Öncelikle mutluluğun bir sır olmadığını anlamak ve kabul etmek. Herkesin mutluluk anlayışı farklıdır tabii, ama mutlu olabilmekte, sadece dış etkenlere değil, büyük oranda insanın kendisine bağlıdır. Benim için mutluluk ufak şeylerdedir. Mesela güzel bir koku, huzur veren bir manzara, hoş bir sohbet, birileri için değerli olduğunu bilmek, bir şeye gülmek, sevinmek, inanmak ve şükretmek bana mutluluk verir.

Sizi mutlu eden şeyler nelerdir?

Beste yaparken çok mutlu oluyorum. Aynı şekilde tiyatro oynarken ve şarkı söylerken tabii ki. Onun dışında denizi çok seviyorum. Hiç sıkılmadan, saatlerce denizi seyredebilirim. Bu beni çok dinlendiriyor ve kalbimi ısıtıyor. Demin bahsettiğim Bodrum tatilinde bunu doyasıya yaptım mesela. En büyük mutluluklarımdan biri de küçük yeğenlerimle vakit geçirmek.

En çok neye kızarsınız?

Yüzeysel insanlardan uzak durmaya çalışıyorum. Birçok insan adeta bir kılıf içinde yaşıyorlar. Kılıf maddiyat, dış görünüm ve aşırı hırstan oluşuyor. İnsanları kategorize eden, sınıflandıran ve hatta aşağılayan kişilere toleransım yok.

Zamanı geri çevire bilseydiniz, neleri değiştirmek isterdiniz?

Ben her şeyin bir nedeni olduğuna inanıyorum. Kötü bir tecrübe bile, hayatta öğrenmemiz gereken bir şeyler olduğunu gösteriyor ve bize değişmemiz için bir fırsat veriyor, vesile oluyor. Belki bestelerimi daha önce yayınlamam gerekiyordu, ama bu konuda bile doğru zamanın şimdi olduğuna inanıyorum.

Almanya’da doğup büyüdünüz ve Türkçe yazıyorsunuz. Birçok Alman dinleyiciniz de var aynı zamanda. Almanca yazmayı düşünüyor musunuz?

Evet geçenlerde Alman arkadaşlarıma davetliydim. Hep beraber “Senden Sonra” ve “Engel”i dinledik. Çok beğenip, hayranlıkla dinlediklerini söylediler. Zaten çok iyi tepkiler gelmişti ve bir süredir şarkıların Almanca ve İngilizce versiyonlarını düşünüyordum. Artık ikisinin de Almanca ve İngilizce çevirisini yapmaya karar verdim. Sözlerini bitirdim neredeyse. Ayrıca sahneye çıkmak istiyorum, sadece kendi bestelerimi değil, herkesin bildiği, tanıdığı türkü ve şarkıların cover versiyonu kendi yorumumla müzikseverlerin eleştirisine sunmak istiyorum.

ALBÜM İÇİN CROWDFUNDING

Çok söz ve beste yazdığınız biliniyor. Diğerlerini de yayınlamayı planlıyor musunuz?

Single veya albüm çıkarmak daha hiç aklımda yokken, sadece duygu dünyamı yansıtmak için yazmaya başladığım için, gerçekten bayağı bir söz ve bestem birikti. Bir albüm çıkarma planım tabii var. Albüm prodüksiyonu ve klip için müziğimi seven ve güvenen destekçi arayışı içindeyim. Hatta arkadaşlar crowdfunding yöntemini önerdiler. Sanırım bu aynı zamanda Türkçe müzik prodüksiyonunda bir ilk olur.

Müzik dışında nelerden hoşlanıyorsunuz?

Seyahat etmeyi çok seviyorum. Benim için seyahat etmek farklı dünyaları tanımak, ilham almak ve tabii en önemlisi yeni şeyler öğrenmektir. Bunu illa çok egzotik ülkelere gezi anlamında söylemiyorum. Bazen yaşadığınız kentin bile hiç bilmediğiniz, olumlu veya olumsuz, yepyeni e bile yepyeni bir yanını gözlemleyebilir, öğrenebilirsiniz.

Son olarak nereye seyahat ettiniz?

Bir haftalığına gittiğim Bodrum’dan daha yeni döndüm. Hem biraz dinlendim hem de yeni çalışmalarım için ilham aldım. Ağustos ayında da Napoli’ye gideceğim. Çok övgüsünü duydum. Alman yazar Goethe asırlar önce Napoli için “İnsanın kendini unutabileceği bir cennet parçası” tanımlamasını kullanmıştı. Çok merak ediyorum.

ha-ber.com/HAMBURG

 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.