EKONOMİK SİSTEM ÇİN GİBİ Mİ OLACAK?

ABONE OL
23:27 - 18/12/2021 23:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ekonomik sistem Çin gibi mi  olacak? 2017 yılından beri gösteren ekonomik krizler enflasyon hükümeti yeni ekonomik plan program ve kalkınma sistemlerini aramak zorunda bıraktı. Ve akla gelen Çin modeli ekonomik kalkınma planını deneme yanılma yolu ile tartışmaya açtılar.

Ortada gözle görülen gerçekleri masaya yatırmadan Çin modeli sadece hayalden ibarettir.

Her şeyden önce sosyalist rejim adı altında ekonomisi çok güçlü Çin devleti sosyal-kapitalist bir rejimdir. Dijital çağı çok iyi yakalamış, teknoloji ve insan beyin gücüne çok daha iyi sahip demografik yapısıyla yüz ölçümü ile baş döndüren Çin ‘e yetişmek yakalamak o kadar kolay olmayacak.! Türkiye kalkınmak için Çin ‘in ekonomik kalkınma sistemini seçse de uygulamada işlev olarak iş güç, inancı ve ahlaki ortak yönü yok…! 1980 yılından beri adamlar karınca gibi çalışıyor. 41 yıllık üretim teknoloji bilgi tecrübe açığı var onu kaç yılda kapatacaksınız?

Türk milleti 1950’den sonra daha çok tüketim malları ithal eden dışarıya teknolojik bağımlı makina ve sanayi yatırımlarından uzak kendi markasını desenini etiketleyip made in Türkiye diye dünyaya tanıtamadı. Tekstil ve Turizm in kaymağını yiyemedi.  İyi başarılı mühendis, doktor, işçi kalifiyeli elaman yetiştirmek öyle kolay değil. Türk milleti her 10 yılda darbe ve muhtıralarla enflasyon devalüasyon ve siyasi terörizm ile mücadele ediyor.  Avrupa’nın bazı ülkeleri, Japonya, Kore, Çin, ABD gibi ülkeler dijital çağ için yazılım donanım yarışında idiler. Türk ulusu genç dinamik beyin gücüne sahip ama bu beyin gücünü kullanacak vicdanlı vizyon sahibi liderlerden uzak. Geleceğini kadere bırakan Maşallah ve inşallah ile popülist söylemlerle halk resmen uyutuluyor. Avrupa sınır duvarlarını yıkarken. Türkler her gün cenaze kaldırarak „vatan sağ olsun “sloganları ile kendi kendini teselli edip duruyor. Oysa ki Çin her gün kendine yeni yeni Pazarlar arıyor Dünya’daki pasta payını çoğaltıyor.

Çin modelini hayal etmek düşünmek iyi hoşta tek başına 20 yıl iktidar ol.!  Eğitim iflas etmiş. Dijital yazılım yapacak çok iyi beyin gücünüz yok. Ekonomiden iyi anlayan beyin gücü yok. Hukuk duvara çarptı eğer hukuk iyi işleseydi FETÖ denen imam olmazdı. Milyarlarca Dolar ve Euro yurt dışına Transfer edilmezdi. Ülke bu kadar krize girmezdi. Sağlık konusunda tartışılmaz en iyi tıbbi cihazlar ile çalışan şehir hastaneleri var. Ama halk depresyonda. Depresyon ilaçları daha çok tüketiliyormuş…! Yollar duble ama kullanılan arabalar ithal. Büyük büyük evler binalar var ama kredi aldığınız bankalar yabancı. Yüzde %25 yıllık faizle ev ve araba Kredisi alan vatandaş borç batağında.    Dünya avcunuzun içinde cep telefonları tablet ve bilgisayarlar ithal mallar. Milyarlarca Dolar ve Euro kimin kasasına gidiyor?  Gençlik gelecek korkusu yaşıyor. Yurt dışında iş arayan ülkeyi terk etmek isteyen yüzlerce doktor hemşire sıra bekliyor. Bir an önce karamsarlığı çaresizliği yıkacak acil önlemler alınmalı.

Önce toplumsal güven ve barış sağlanmalı. Acil ve kısa vaade de uzun vadeli çözümler üretip ivedilikle uygulayıp üretmek ve tüketen ülkelerde pazar arayıp pastadan payınızı almaktan başka çare yoktur. Üretmeyen uluslar üretimin malzemesi olur.

Korona Covid-19 virüsü salgın hastalık çeşitli mutasyonlara uğradı ve yeryüzünü tehdit altında tutuyor. Hastalıktan uzak saygı ve sevgi dolu günler sizlerin olsun. Hoşça ve dostça kalın değerli okuyucularım.

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.