Düşmanlıktan Dostluğa – 600 Yıl Nürnberg Tarihinde Türkler

Düşmanlıktan Dostluğa – 600 Yıl Nürnberg Tarihinde Türkler

ABONE OL
11:06 - 19/09/2022 11:06
Düşmanlıktan Dostluğa – 600 Yıl Nürnberg Tarihinde Türkler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Nürnberg Belediyesi’nin kültür dairesinin her yıl düzenlediği “Stadt(ver)führungen” üç günlük süren programı dahilinde binin üzerine kültür, sanat ve tarih ağırlıklı değişik sunumlar ve rehberlik gezintileri düzenlendi. Bu  kapsamda Türkische Initiative Nürnberg – TİN Sözcüsü İsmail Akpınar’da “Düşmanlıktan Dostluğa – 600 Yıl Nürnberg Tarihinde Türkler” konulu gezintili bir sunumla  katıldı. 

 

SUNUMDA BAŞKONSOLOS SERDAR DENİZ’DE HAZIR BULUNDU

 

Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, UİD Kuzey Bavyera Başkanı Yılmaz Deliduman ve çok sayıda Alman ve Türkün katıldığı 1,5 saatlik sunumda, Akpınar ünlü Nürnberg’li ressamlar, sanatçılar, oyun yazarları ve şairlerin  14. yüzyıldan itibaren Osmanlının Avrupa’ya ilerlemesi ile Türklere eserlerinde geniş yer verdiklerini dinleyicilere aktardı. Akpınar, Johannes Gutenberg’in 1450’de seri baskıyı icat etmesi ile Türklere karşı Nürnberg merkezli tüm Almanya’yı kapsayan olumsuz bir medya propagandası başladığınında altını çizdi. Ayrıca Akpınar, 17. yüzyılda Osmanlı ile girişilen savaşlarda 2000 yakın erkek, kadın ve çocuk Türk ve Müslüman esirin Almanya ve protestanlığı ilk seçen şehirlerden biri olan Nürnberg’e getirildiğini ve bunların çoğunun hristiyanlığa geçirildiğini anlatı. 

 

OLUMLU ÖRNEKLER DE VAR

 

Olumsuz örneklerin yanında Türklerle ilgili Almanya ve Nürnberg’de olumlu tarihi örneklerinde olduğunun özelikle altını çizen Akpınar, Nürnberg’e 1688’de ilk defa gelen kahvenin halk arasında “Türkentrank” (Türk içeceği) olarak bilindiğini ve halk tarafından beğenildiğini de bu kampsamda örnek olarak aktardı.

 

Akpınar, programı ile ilgili Hürriyet’’ e : “Anlatığım bu karşılıklı düşmanlığa rağmen Türkler ve Almanlar bugün Nürnberg  ve Almanya’da dostça yaşamakta. Onun için yaşadığımız şehrin ve ülkenin ortak tarihi ile yakından ilgilenmeliyiz ve yaşadığımız toplumda dostça beraber yaşamak için mutlaka bu ortak tarihden olumlu yönde ders çıkarmalıyız.“ şeklinde açıklamada bulundu.

 

ha-ber.com/Taner TÜZÜN/NÜRNBERG
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.