Dünya Sağlık Örgütü’nden Sinopharm Aşısına Onay 

Dünya Sağlık Örgütü’nden Sinopharm Aşısına Onay 

ABONE OL
22:35 - 07/05/2021 22:35
Dünya Sağlık Örgütü’nden Sinopharm Aşısına Onay 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin’in devlete ait ilaç firması Sinopharm’ın Corona virüsü aşısına acil durum kullanım onayı verdi. Böylece WHO ilk kez batılı ülkeler tarafından geliştirilmemiş bir salgın hastalık aşısına acil durum onayı vermiş oldu.

Çin’in Corona virüsüyle mücadelesindeki iki temel aşısından biri olan aşı Çin’de ve dünyanın birçok bölgesinde şimdiden milyonlarca kişiye yapılmış durumda.

WHO tarafından verilen acil durum onayı, ülkelerin ilaç denetim kurumlarına aşıyı güvenli ve etkili olarak değerlendirebilecekleri mesajını veriyor.

WHO Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenlediği basın toplantısında bunun yoksul ülkelere aşı tedarik etmek amacıyla oluşturulan COVAX programının kullanabileceği aşı çeşitliliğini de arttıracağını söyledi.

WHO şimdiye kadar Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson ve geçen hafta da Moderna’nın aşılarına onay vermişti.

Sinopharm’ın aşısını onaylama kararı WHO’nun teknik tavsiye kurulu tarafından alındı. Kurul 26 Nisan’da Sinopharm’ın klinik verilerini ve üretim yöntemini değerlendirmeye başlamıştı.

WHO uzmanlarından oluşan ayrı bir grup olan Stratejik Tavsiye Kurulu ise bu hafta yaptığı açıklamada bazı hastalarda yan etkilerin risklerine dair Sinopharm tarafından sağlanan verilerle ilgili kaygısını dile getirmiş, ancak aşının hastalığı önleme yetisine güveninin ise tam olduğunu bildirmişti.

Tedros, kurulun 18 yaş üstündeki yetişkinlere 2 doz Sinopharm aşısı yaptırmalarını tavsiye ettiğini bildirdi.

Stratejik Tavsiye Kurulu birçok ülkede yapılan üçüncü aşama klinik deneylerin ardından aşının iki dozunun yüzde 78,1 oranında bağışıklık sağladığı sonucuna varmıştı.

WHO, Çin’in ürettiği diğer bir aşı olan Sinovac firmasının aşısıyla ilgili kararını da en erken gelecek hafta verecek. Teknik uzmanlar Sinovac aşısıyla ilgili değerlendirmelerini Çarşamba günü yapmıştı.

Çin yaklaşık 65 milyon doz Sinopharm ve 200 milyon dozdan fazla Sinovac aşısını uyguladı ve bu aşıları dünyanın çeşitli yerlerine tedarik etti. Bunlar arasında batıda üretilen aşılara ulaşımı zor olan Latin Amerika, Asya ve Afrika’daki çok sayıda ülke yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Dünya Sağlık Örgütü’nden Sinopharm Aşısına Onay  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dünya Sağlık Örgütü’nden Sinopharm Aşısına Onay  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dünya Sağlık Örgütü’nden Sinopharm Aşısına Onay  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.