Dünya Kupası’nda “TekAşk” Kol Bandına FIFA Engeli

Dünya Kupası’nda “TekAşk” Kol Bandına FIFA Engeli

ABONE OL
12:05 - 22/11/2022 12:05
Dünya Kupası’nda “TekAşk” Kol Bandına FIFA Engeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) Avrupa ülkeleri takımlarının Katar’daki Dünya Kupası karşılaşmalarında takmayı planladığı kol bantlarının sarı kart yaptırımıyla sonuçlanacağını açıklaması tepki çekti.

İngiltere, Galler, Belçika, Hollanda, İsviçre, Almanya ve Danimarka futbol federasyonları yaptıkları ortak açıklamayla, takım kaptanlarının Dünya Kupası’nda FIFA’nın baskısıyla ‘OneLove’ (TekAşk) kol bantlarını takmayacaklarını bildirdi.

İngiltere milli takımının kaptanı Harry Kane, Pazar günü yaptığı açıklamada bugünkü B Grubu açılış maçında İran takımıyla karşılaşmasında kol bandını takmayı istediğini söylemişti.

Doha’da başlayan Dünya Kupası kapsamında İngiltere-İran karşılaşmasından saatler önce yapılan açıklamada “FIFA, takım kaptanlarımızın sahada oynadıkları sırada kol bantlarını takmaları durumunda sportif yaptırımlarla karşılaşabileceklerini açıkça belirtti” denildi.

Açıklamada, “Ulusal federasyonlar olarak sporcularımızı sportif yaptırıma maruz kalacakları bir konuma sokamayız. Bu nedenle kaptanlardan kol bantlarını FIFA Dünya Kupası maçlarında giymemelerini istedik” ifadeleri kullanıldı.

Karara tepkiler yükseldi

Bu hamle LGBTQ+ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) topluluğun tepkisiyle karşılaştı.

İngiliz taraftarları temsil eden 3LionsPride grubu “@FIFAWorldCup ve @FIFAcom’un Avrupalı takım kaptanlarını insan hakları konularına dikkat çekmeye çalışırken sarı kartla karşı karşıya bırakarak susturması ve dikkatleri dağıtması hayal kırıklığı yaratmanın ötesinde” mesajını paylaştı.

Mesajda oyuncuların temel hakları olan konuşma ve ifade özgürlüklerinin FIFA tarafından bastırıldığı belirtildi.

İngiltere Futbol Taraftarları Birliği (FSA) “FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun sözlerini tercüme edecek olursak bugün LGBTQ+ futbol taraftarları çok öfke duyacak. Bugün ihanete uğramış hissediyoruz. Bugün, oyunculara sarı kart ve hoşgörüye kırmızı kart göstererek gerçek değerlerini ortaya koyan organizasyon için üzüntü duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Ülkelerin ortak açıklamasında FIFA’nın kararından son derece üzüntü duydukları belirtildi.

Açıklamada “Kararın emsalsiz olduğunu düşünüyoruz. FIFA’ya Eylül ayında yazarak, futbolda kapsayıcılığı aktif şekilde desteklemek için OneLove bilekliklerini giymeyi umduğumuz konusunda onları bilgilendirmiş, ancak yanıt alamamıştık. Oyuncularımız ve antrenörlerimiz hayalkırıklığına uğradı. Onlar katılımcılığın en büyük destekçileri ve desteklerini başka biçimlerde gösterecekler” denildi.

Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Bernd Neuendorf futbolcuların FIFA’nın karara rağmen kol bantlarını takma kararı almaları durumunda sorumluluğu üstlenmek zorunda kalmalarının da haksızlık olduğuna dikkat çekti.

Neuendorf, “Dünya Kupası tarihinde emsalsiz bir duruma tanık oluyoruz” diye konuştu.

Almanya Futbol Federasyonu yedi milyondan fazla aktif üyesiyle dünyanın en büyük futbol federasyonu.

“FIFA kendi değerlerinin arkasında durma konusunda başarısız oldu”

Uluslararası Af Örgütü ise FIFA’nın kendi değerlerinin ve sorumluluklarının arkasında durma konusunda başarısız olduğunu söyledi.

Af Örgütü’nün Ekonomik ve Sosyal Adalet Başkanı Steve Cockburn, “Kol bantları ve LGBTI toplulukları için daha iyi koruma sağlanması gibi konularda çok önceden uzlaşıya varılmalıydı. İnsan hakları konusunda sesini yükselten takımların ve oyuncuların cesaretini kutluyoruz. Bunu yapmaya devam etmelerini umuyoruz” dedi.

Galler kaptanı Gareth Bale, Hollandalı kaptan Virgil van Dijk gibi bugün ABD’ye karşı OneLove kol bandını takmayı planlıyordu. Alman Neuer, günler önce Çarşamba günkü Japonya maçında bantı takacağını söylemişti.

Hollanda Futbol Federasyonu “Kaptanın maça sarı kartla başlamasını istemezsiniz. Bu nedenle üzüntüyle UEFA çalışma grubu üyesi olarak planımızdan vazgeçtik. Bu milyonlarca kişiyi birleştiren sporumuza kesinlikle aykırıdır. Diğer ülkelerle birlikte FIFA ile ilişkilerimizi ciddi şekilde gözden geçireceğiz “açıklamasını yaptı.

FIFA Başkanı Gianni Infantino Dünya Kupası’na eşcinselliğin hala yasadışı olduğu bir ülkenin turnuvaya evsahipliği yapmasına izin verildiği için basında çıkan eleştirilere yanıt olarak, “Bugün kendimi eşcinsel hissediyorum” sözleriyle başlayan uzun bir konuşma yapmıştı.

FIFA’dan Belçika’nın dış saha formasına ret

FIFA ayrıca Belçika’nın dış saha formasını da yakasındaki “aşk” sözcüğünden ve gökkuşağı deseninden dolayı reddetti.

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığa vurgu yapan tasarım Belçika’nın ünlü müzik festivali Tomorrowland’den esinlenilerek hazırlanmıştı.

Belçika milli takımı sözcüsü Stefan Van Loock, takımın ilk üç maçta kırmızı ana formalarıyla oynayacağını ve Katar’daki Dünya Kupası’nın ilk turunu geçmeleri halinde o zamana kadar sorunun çözülmesini umduklarını belirtti.

“Aşk” sözcüğünün çıkartılması durumunda takımın bu formayla oynamasına izin veriliyor.

Dış saha formasının yeni tasarımı Eylül ayında piyasaya çıkmış ve o tarihten bu yana Belçika birçok UEFA ligi maçında formayı giymişti.

ABD’li gazeteciye gözaltı

Öte yandan, Amerikalı bir gazeteci, LGBTQ topluluğuna destek amacıyla gökkuşağı desenli tişört giydiği için Katar’daki Dünya Kupası stadyumunda kısa süreliğine gözaltına alındığını belirtti.

Eski Sports Illustrated muhabiri, şimdi kendi web sitesini yapan Grant Wahl, Dünya Kupası güvenliğinin ABD’nin Galler ile Ahmed Bin Ali stadında yapılan açılış maçına kendisini almadığını belirtti.

Wahl, olayla ilgili Tweet attığında telefonunun elinden alındığını ekledi.

Grant Wahl, “Ben iyiyim ancak bu gereksiz bir arbedeydi” dedi.

Wahl, daha sonra bir güvenlik yetkilisinin kendisinden özür dilediğini ve stadı terk etmesine izin verdiğini belirtti. Wahl bir FIFA temsilcisinden de özür aldığını kaydetti.

VOA tarafından geçilen Dünya Kupası’nda “TekAşk” Kol Bandına FIFA Engeli haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dünya Kupası’nda “TekAşk” Kol Bandına FIFA Engeli haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dünya Kupası’nda “TekAşk” Kol Bandına FIFA Engeli haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.