DÜNYA HENÜZ BEŞTEN BÜYÜK DEĞİLDİR!

ABONE OL
23:30 - 02/09/2022 23:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Grand Hyatt Hotel’de İletişim Başkanlığı’nın düzenlediği bir panele katıldım. Basın Müşaviri Sayın Hasan Kocabıyık tarafından davet edilmiştim.

Panalin konusu fevkalade önemliydi. “Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Bir Yaklaşım.

 

Panelistler:

Prof. Dr. Fahrettin Altun, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı (Video bağlantı),

Dr. Çağatay Özdemir, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı , Dr. Aylin Ünver Noi, Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi,

Dr. Daria Isachenko, Bilim İnsanı (Bilim ve Politika Vakfı-SWP),

Ewald König, Gazeteci,

Dr. Kılıç Buğra Kanat, Akademisyen (Penn State Üniversitesi), SETA Vakfı Washington DC Araştırma Direktörü).

Berlin Grand Hyatt hotelinde gerçekleştirilen panelde konuşmacıların ortak görüşü “Dünya henüz beşten büyük değildir“ oldu. Panalistler, pesimist bir yaklaşım ortaya koydular. Özetle şunları dile getirdiler:

“Birleşmiş Milletler İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kuruldu. Beş daimi üyesi vardır.  Bu üyelerin her birisi tek başına veto yetkisine sahiptir. O zaman bu üyelere böyle bir hakkın verilmesi büyük bir hata olmuştur.

Birleşmiş Milletlerin 163 üyesi vardır. Beşi daimi üye olunca geriye 158 ülke kalmaktadır. Bu 158 üyenin hepsi bir konuda karar alsa bile bu karar bir daimi üye tarafından veto edilirse karar geçersiz kılınır. Bu yanlıştır. Ama gerçek şu anda böyledir.

Bugün geldiğimiz yerden baktığımızda Birleşmiş Milletlerin yetersiz olduğunu görüyoruz. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir daha savaş çıkmasın diye kurulan BM’nin daimi üyeleri bugün kendileri savaş çıkarıyor. BM güvenirliliğini yitirmiştir. Bunu bugün müşahede ediyoruz. Çıkarılan savaşlarda görüyoruz, pandemide görüyoruz, iklim değişikliğinde görüyoruz, enerji krizinde görüyoruz.

Birleşmiş Milletlerin adaletsiz ve şeffaf olmayan yapısı değişmelidir. Bugün BM’nin çözüm değil çözümsüzlük ürettiği aşikardır.

Recep Tayyip Erdoğan, dünya beşten büyüktür demekle (2013) dünyada yankı uyandıran bir adım attı. Bu adımın neticesini de aldı. Rusya ve Ukrayna savaşında göstermiş olduğu çabalarla tahıl krizini aştı. Bu önemli bir iştir.

Ümit ederiz ki Ukrayna savaşına mütakiben İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra atılan adım gibi bir irade daha ortaya konulur ve Birleşmiş Milletler yeniden yapılandırılır. Böyle bir değişiklik mümkün müdür? Bugün, mümkün değildir, zor bir iştir diyebilirsiniz. Bu birtakım şartlara bağlıdır:

1- 158 üyenin dünya çapında liderlere sahip olması gerekir

2- 158 üyenin 5 daimi üyeyi veto hakkından vazgeçirecek ikna edici tekliflerinin olması gerekir.

3- Bu 158 ülkenin gövde gösterisi yapabilme iradesini ortaya koymaları gerekir.

Ancak o zaman böyle bir yapılanma gündeme gelebilir. Yoksa bu 5 daimi üye sahip olmuş olduğu haktan kolay kolay vazgeçmez.

Recep Tayyip Ertdoğan bu kapıyı aralamıştır. En azından konu bugün gündeme taşınmıştır. Bu mesele gündemde kalmaya devam ederse, olumlu sonuçları arasında şu hususları sayabilirz: Türkiye Avrupa Birliği daimi üye adayı olabilir, Afrika ve Latin Amerika’yı temsilen bir veya birkaç ülke daimi üye namzeti olabilir. Aday üyeler 20’ye belki de daha fazla sayıya çıkabilir.” Dolayısıyla henüz dünya beşten büyük değildir!

Evet bir panel böyle geçti. En azından bu önemli mesele Almanya’da gündeme geldi. Konuştuk ama, yine kendimiz çaldık kendimiz oynadık. Almanlara mesaj ulaştıramadığımız gibi, panelistler arasında Almanya kamu oyunda konuyu gündeme taşıyabilecek potansiyele sahip bir konuşmacı da yoktu. Umut edilir ki, gelecekte daha verimli paneller gerçekleşir.

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.