*** Dünya askeri harcamada rekor kırdı

*** Dünya askeri harcamada rekor kırdı

ABONE OL
18:20 - 09/06/2009 18:20
*** Dünya askeri harcamada rekor kırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Dünya askeri harcamada rekor kırdı

Dünyada askeri harcamalar geçen yıl 1 464 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Harcamalarda ABD birinci, Çin ise ikinci sırada yer aldı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) dünyada askeri harcamalar ve çatışmalarla ilgili yıllık raporunda, geçen yıl bu harcamaların 10 yılda yüzde 45 artarak 1,464 milyar dolara ulaştığı belirtildi. 

Önceki yıla oranla yüzde 4’lük bir artış gösteren bu rakam, dünyadaki gayri safi iç hasılanın yüzde 2,4’üne, kişi başına ise yılda 217 dolara tekabül ediyor.

Raporda, ABD’nin açık ara ile ilk sırada bulunduğu, geçen yıl bu ülkenin dünyadaki askeri harcamaların yaklaşık yüzde 41’ini temsil ettiği, ABD’nin geçen yılki harcamalarının 607 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Son on yılda Rusya ile birlikte askeri bütçesini hemen hemen üçe katlayan Çin’in yüzde 6’lık bir oranla bu sıralamada ilk kez ikinci olduğu, bu ülkeleri yüzde 4,5’lik oranlarla Fransa ve İngiltere’nin takip ettiği, Rusya’nın ise beşinci sırada bulunduğu kaydedildi.

Rapora göre bir rekor da uluslararası barış operasyonlarında yaşandı. Operasyonlarda görevli personel sayısı ilk kez 187 bin 586 kişiye çıktı.

ha-ber.com (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.