Dr. Berkant Kurnaz’dan Yüksek Tansiyona İlişkin Önemli Açıklamalar

Dr. Berkant Kurnaz’dan Yüksek Tansiyona İlişkin Önemli Açıklamalar

ABONE OL
21:45 - 02/04/2022 21:45
Dr. Berkant Kurnaz’dan Yüksek Tansiyona İlişkin Önemli Açıklamalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Asklepios Westklinik hastahanesinde, Kardiyoloji, İç hastalıkları ve Acil Tıp Uzmanı olarak görev yapan Dr. Berkant Kurnaz’dan, yüksek tansiyona ilişkin, “Hayati Değerde Önemli Açıklamalar” geldi.

Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tip Fakültesi mezunu olan İstanbul doğumlu Berkant Kurnaz gerçekleştirdiğimiz sohbette, yüksek tansiyona ilişkin dikkatli olmamız önemli hususları belirtti.

11 yıldır Almanya’da yaşayan, daha önce Asklepios Klinik Schildautal Seesen hastahanesinde göreve başlayan ve 5 senedir ise, Hamburg’un Rissen semtinde bulunan Asklepios West Klinikum hastahanesinde çalışan, Berkant Kurnaz, açıklamasının devamında şunları söyledi.

Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

„Yüksek tansiyon veya hipertansiyon (HTN), atardamarlardaki kan basıncının yükseldiği tıbbi bir durumdur. Bu basınç artışı sonucu, kalp kanın damarlarda dolaşımını sağlamak için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır ve böylece vücutta çeşitli organlarda kalıcı hasarlara sebep olabilir. İnme, kalp krizi, kalp yetmezliği, atardamar anevrizması ve periferik arter hastalığı, yüksek tansiyonun yol açtığı hastalıklar arasında anılabilir.

Yüksek tansiyonun belirtileri nelerdir?

Yüksek tansiyon, sık idrara çıkma, özellikle geceleri uyanıp idrar yapma, görme bozuklukları, bacaklarda şişlik, nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, kulak çınlaması, burun kanamaları, düzensiz kalp atışı ve göğüs ağrısı gibi çeşitli şikayetlerle kendini belli edebilmektedir.

Tansiyon nasıl ölçülmelidir?

Evde tansiyonunuzu ölçmeden önce sakin olmalısınız. 5 dakika oturun. Kan basıncı manşonunun doğru pozisyonu sonraki ölçüm için önemlidir: Üst koldaki kan basıncı manşonu kalp seviyesinde olmalıdır. Aynısı bilekteki ölçüm cihazları için de geçerlidir.

Manşet ve kol arasına bir parmak sığmalıdır. Ölçüm sırasında konuşmaktan, gülmekten, müzikten ve yüksek sesle televizyondan kaçınmalısınız. Bu, aralarında yarım dakikalık bir mola ile arka arkaya üç kez yapılmalıdır. Doktorda olduğu gibi, sadece son iki ölçümü dikkate almalı ve bunlardan ortalama değeri belirlemelisiniz.

Normal tansiyon kaç olmalıdır?

120/80 mmHg kan basıncı yetişkinlerde optimum kabul edilirken, 120-129/80-84 mmHg arasındaki değerler de normal kabul edilir. 140/90 mmHg ve üzeri değerler yüksek tansiyon olarak sınıflandırılır.

Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir?

Hipertansiyon tedavisi, ilaçsız tedavi ve ilaç tedavisi olmak üzere iki sütundan oluşur. Kan basıncını düşürmek için yaşam tarzı değişiklikleri birinci öncelik olmalıdır. İlaç tedavisi sırasında bu değişiklikleri sürdürmek mantıklıdır. En önemli önlemler tuz alımının azaltılması, aşırı alkol tüketiminden kaçınma, sigara alışkanlığından vazgeçme, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli spor yapma ve kilo vermedir.

Sonuç olarak; kısaca değindiğim gibi yüksek tansiyon vücudumuzda ağır ve geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olabilen bir tıbbi durumdur. Bu gibi durumlarda en kısa zamanda doktorunuza başvurmanız, vücudunuzun farklı organ sistemlerinde kalıcı hasarlar oluşmadan tanı ve gerekirse tedavi prosedürlerinin başlanması önemle tavsiye edilir“ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.