Dortmund Tütün ve Nargile Fuarı’na yoğun ilgi

Dortmund Tütün ve Nargile Fuarı’na yoğun ilgi

ABONE OL
23:27 - 23/09/2019 23:27
Dortmund Tütün ve Nargile Fuarı’na yoğun ilgi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya´nın Dortmund kentindeki Westfalenhalle`de düzenlenen ve üç gün süren Uluslararası Tütün ve Sigara Ürünleri Sektörel Fuarı (InterTabac) yoğun ilgi gördü.

2019 inter tabac-Dortmund shisha-tütün ürünleri fuarını Nargile sevenler için gezdik. Fuar’ a 57 farklı ülkeden bu alanda isim yapmış, marka olmuş 640 katılımcı firma, kurum Elektronik sigara, Nargile ve Puro gibi ürünlerini alıcıların beğenisine sundu.

Bu yılki fuara Türkiye ‘den Azerbaycan ‘dan ve Almanya ‘dan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Smyrna, Adalya, Oduman, Elt, İnan UG, Tumbaki, Altınay, Seluz, Bakü international, Cahan Tobacco, Kıbrıs Türk Tobacco gibi bazı Türk Firmaları da Stantlarıyla katıldılar.

QUKLA adlı iddialı Aromalı ve Aromasız Nargile Tütününün Üretimi yapan İzmirli CTY Firması yetkilileri de Almanya’daki Fuarda önemli görüşmeler yaptılar ve Almanya’da dağıtıcı bulmak için bağlantılar kurmaya çalıştılar. İzmir Mendereste Fabrikası bulunan CTY Firmasının ortaklarından Özkan Tok ‚ “Ünlü Polonya Tütünü Hookah‘tan işlediğimiz 70 çeşit kaliteli Nargile Tütünlü ürünlerimizle bu sektörde iddialıyız. Almanya piyasasına girmek istiyoruz. İlgi duyan dostlar bizi arasınlar, bize yazsınlar hatta İzmir Menderesteki fabrikamıza gelip ürünlerimizi bile görebilirler” dedi.

İnsanlarda sağlık bilincinin artması, sigara ve ürünlerinin reklamının birçok ülkede yasaklanmasına rağmen Tütün ve Tütün Ürünleri sanayii Almanya’da 3, 6 Milyar Avro satış geliri sağlamış durumda. Orta Ölçekli Tütün Ürünleri Üreticileri İşletmeleri Kooperatifi Başkan yardımcısı Patric Engels ” Buna rağmen işletmelerimizin varoluşu, gelecekleri tehlikede” dedi. Dünyanın en büyük Tütün Ürünleri fuarında Firmalar piyasaya sürdükleri Nargile Tütünü, Nargile takımı, Nargile Kömürü, Elektronik sigara, Puro, Pipo, çakmaklarını Stantlarında sergilediler, Stantlarına uğrayan Fuar ziyaretçilerine ikramlarla test ettirdiler.

Bir yandan Sigara, Nargile, Elektronik sigaranın daha doğrusu tüm tütün ürünlerinin zararları toplumda tartışılırken artık Türkiye’de ve Avrupa’da, Almanya ‘da her şehirde son derece, modern hijyenik Nargile Cafeleri açılmakta bu sektörde çalışanların sayısı ve ekonomiye de katkısı her geçen gün artmış görünüyor.

Nargilenin tarihçesi Kızılderililere, Hintlilere dayanıyor

Her geçen gün Türkiye ve Avrupa’da yaygın bir kültür haline gelen Nargilenin nerede ve ne zaman ilk defa içildiği konusunda tam sağlıklı bilgiler olmamakla birlikte Tütünün anavatanı olan Amerika’da tütünü ilk defa Yerli Kızılderililerin içtiğini düşünebiliriz. Diğer bir iddia, varsayım ise 15. Yüzyılda Hindistan’da Hintlilerin Hindistan cevizine kamış, çubuk takıp Kenevir içittikleri daha sonra bu keyif geleneğinin, halinin İran’da yaygınlaşıp oradan da Arap coğrafyası olan Ortadoğu ve Osmanlı tarafından kullanılmaya başladığı, en çok inandırıcı yaklaşımlar oluyor. Ayrıca Nargile sözcüğünün Farsçadan gelen bir kelime ve Hindistan Cevizi anlamına geldiğini de unutmayalım.

Nargileyle ilgili diğer bir bilgi ise Nargilenin Tarihçesinin İlk olarak milattan önce, ibadet amacıyla yakılan tütün yapraklarının verdiği keyfe ile fark edilip, zevk alan kişilerin hayatlarının vazgeçilmezlerinden olduğudur.
Dortmund’daki Fuarda tüketiciyi ve üreticiyi tütün mamullerinin zararları üzerine bilinçlendirici, bilgilendirici Seminerlerde verildi. Bunlardan en önemlisi de Dortmund Teknik Üniversitesinden bir araştırma ekibinin belki de çığır açacak ve yeni pazarlar oluşturacak Nikotinsiz Tütün geliştirme çalışmamsıda medya ve Fuar ziyaretçilerine tanıtıldı.

Gelecek yılki InterTabac Tütün ve Nargile Fuarı yine Dortmund ‘ta 18 ile 20 Eylül 2020 tarihlerinde düzenlenecek.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/Dortmund

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.