Dortmund Bahar Konseri `ne büyük ilgi

Dortmund Bahar Konseri `ne büyük ilgi

ABONE OL
23:16 - 08/08/2019 23:16
Dortmund Bahar Konseri `ne büyük ilgi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Muhabbet Korosu, Dortmund Türk Sanat Müziği Derneği tarafından hazırlanan konser, iki bölümden oluştu. Programı, Yasemin Doğan ve Caner Demirci takdim etti.

Dernek Başkanı Nihal Hasanoğlu, müzik severlere kısa bir selamlama konuşması yaptı: “Değerli konuklarımız, bu güzel Pazar gününüzü bizlere ayırdığınız için, hepinize minnettarız. Teşriflerinizden dolayı koromuzdaki arkadaşlarım adına hepinize tek tek hoş geldiniz diyor, önünüzde saygı ile eğiliyoruz. Bu akşamı haftanın bir tek günü çalışmamıza rağmen, özenle hazırlamaya gayret gösterdik. Gönül bahçemizden küçük bir demet çiçek olarak kabul etmenizi rica ediyoruz sizden. Ve güzel bir geceyi “SANAT İYİLEŞTİRİR, MÜZİK BİRLEŞTİRİR” parolası ile aynı şekilde bitirmeyi, nihayet etmeyi diliyoruz. Saygılar sunuyorum” dedi.

İlk bölüm “Kürdili Hicazkâr” eserlerle başladı. Kısa peşrevin ardından, ömrümce o saf aşkını, canandan uzak kaldı gönlüm ve mavi gök mavi deniz’ i koro seslendirdi. Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim? Bu eseri solo olarak Sevim Şile seslendirdi. Ardından koronun seslendirdiği eser, bağa girdim kamışa idi. Muhayyer Kürdi makamında kısa peşrevin ardından, “Bir garip yolcuyum” koro tarafından okundu, sonrasında solo olarak Leyla Şakşak tarafından, “Duydum ki unutmuşsun” adlı eseri seslendirdi. Baharı bekleyen kumrular gibi, aşk rüyadır çok zaman koro tarafından seslendirildi. Solo olarak İsmail Korkmazer tarafından, bir sabah istiyorum eser seslendirildi.

İkinci bölümde ise “Nihavent” eserler seslendirildi. Kısa peşrevin ardından, koro, Geçti hayal içinde, Aşka gönül vermem, Anla artık anla beni, Rüyalar gerçek olsa eserlerini seslendirdi. Genç yetenek, öğretmen Mine Şile ise solo olarak “Ağla gitar” eserini seslendirdi. Son bölümde Segâh eserler seslendirildi. Kısa taksimin ardından, Kapat gözlerini kimse görmesin, Ölürsem yazıktır sana kanmadan bu eserler koro tarafından okundu. Solo olarak Saadet Bana, Buruk acıyı seslendirirken, Leyla Güldal solo olarak, Karam’ ı seslendirdi. Solistler, Umut Akyürek ve Talat Er, birbirinden değerli eserleri seslendirerek hatıralardan silinmeyecek bir müzik gecesini Dortmund halkına yaşattılar.

Güneşin sıcaklığı ile tomurcuklanan çiçekler, yaprakları açmaya başlayan ağaçlar, uçuşan kelebekler ve gönüllere dolan yaşama heyecanı,” Bahar Konseri” ile topluma güç kuvvet kattı. Birbirinden güzel eserleri dinleyenler büyülendi. Konseri izleyenlerin yüzleri güleç, gönülleri neşeyle dolu olarak salondan ayrıldılar. Tabii ki, hazırlayanlara güzel eserleri seslendirenlere ve emek verenlere teşekkür etmeyi ve dakikalarca alkışlamayı unutmadılar.

Koro Şefi, müzik öğretmeni Azer Güven, sahneden inmeden sorduk. Müzik sever halkımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı? Azer Öğretmenin söyledikleri: “İnsanları diğer canlılardan ayıran, düşünme, konuşmanın dışında birde duygusal ruhsal özellikleri vardır. İste bunun içindir ki insanlar ruhsal duygu ve düşüncelerini anlatmak için sanat denilen (Resim, Müzik, Şiir) olguyu icat etmişlerdir. Ancak bu üç (Resim, Müzik, Şiir) sanat dalının en önemlisi en önde geleni MÜZİKTİR. Çünkü, hayatımızın her saatinde her yerinde o vardır. Düğünümüzde ibadetlerimizde neşemizde, kederimizde, ağıtlarımızda hep vardır müzik.

Bu kadar hayatımıza girmiş bu sanat türünden halkımız çok değerli yapıtlar bırakmıştır. Dünyanın hiçbir halkında bizim halk müziğimiz kadar zenginlik yoktur. Yine yaratıcısı belli olan bir başka müzik dalımız, “Türk Sanat Müziği” bir derya kadar zengindir.

Elli yıllık bir Müzik Öğretmeni olarak yediden yetmişe her yaşta öğrencilerim oldu. Korolar kurdum, öğrenciler yetiştirdim. Şunu gözlemledim: Müzik ile uğrasan ruhsal yönden dengeli, sevecen, barışçı, paylaşımcı ve yüreği sevgi dolu bir insan özelliğine sahip oluyor.

Lütfen kendimizi bir yoklayalım, ben bunu hiç değerlendirdim mi? Ne yapmalıyım? Etrafımda müzik faaliyetlerinden yararlanıyor muyum? . Bir enstrüman öğrenebilir miyim? Özellikle çocuklarıma bu yönde ne yapmalıyım?

Sanat hava su yemek gibi bir ihtiyaçtır. Müzik sever halkımıza, Sevgilerimi muhabbetlerimi sunuyorum. AZER GÜVEN emekli Müzik Öğretmeni”.

ha-ber.com/Ahmet Birinci/Dortmund

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.