*** Domuz gribi vaka sayısı hızla artıyor

*** Domuz gribi vaka sayısı hızla artıyor

ABONE OL
20:03 - 23/07/2009 20:03
*** Domuz gribi vaka sayısı hızla artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Domuz gribi vaka sayısı hızla artıyor

Almanya’da domuz gribi vakalarının bir haftada iki katına çıkması yetkilileri alarma geçirdi

Geçen hafta vaka sayısı 834 iken, bu rakam önceki gün 1884’e yükseldi. Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre 24 saat içinde artış hızı yüzde 17 olan vaka sayısı dün itibariyle iki bini geçti. Hafta sonuna kadar ise, birkaç bin olması bekleniyor.


Grip vakalarının bir anda bu derece artmasının en önemli sebebi Alman tatilcilerin gittikleri ülkelerde gribe yakalanmaları. Ülkeye en çok grip vakası İspanya’dan geliyor. Almanya’daki grip vakalarının yaklaşık 300’ü bu şekilde ülkeye girdi. Bu durumdan en fazla etkilenen eyalet ise nüfusun en yoğun olduğu Kuzey Ren Westfalya eyaleti. Duesseldorf’taki sağlık dairesinin idarecisi Prof. Heike Schneitler’e göre, Alman tatilcilerin önümüzdeki aylardan itibaren ülkeye dönmeye başlamasıyla grip vakası kat kat artabilir. SWR televizyonuna konuşan Schneitler, "Elimizden geleni yapıyoruz. Aksi takdirde sayı daha da yüksek olabilirdi. Ancak imkanlarımızı zorluyoruz. Bin kişiyi karantinaya alacak imkanımız var. Ama rakam 100 bin kişi olursa bu durum çok zor olacak" dedi. Schneitler, özellikle tatilcilere seslenerek, grip riski yüksek olan ülkelerde ağız ve burunu kapatan maskeyle dolaşmalarını önerdi.

Münih Tropen Enstitüsü’nden Prof. Thomas Löscher’e göre, grip vakları güz aylarından itibaren artabilir. Hatta bu aylarda vücut direncinin düşmesi nedeniyle ölüm vakaları da görülebilir. Almanya’da şimdiye kadar bu nedenle ölüm vakası yaşanmadı.

Almanya’da gribe karşı güz hazırlıkları arttı. Eylül ayından itibaren kronik hastalar ve kamu işlerinde çalışanlar başta olmak üzere 22,5 milyon kişinin gribe karşı aşılanması planlanıyor. Halkın kalan kısmının ise, duruma göre aşılanması yapılabilecek. H1N1 virüsüne karşı tam etkili aşı ise henüz geliştirilmiş değil.

ŞİRKETLER ÖNLEM ALIYOR

Almanya’da çok sayıda kişiyi istihdam eden şirketlerde gribe karşı alarma geçti ve önlemlerini artırdı. Ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom’un Bonn’daki merkezinde girişlere hijyen kutuları konuldu. Kimya devi Henkel, çalışanlarda ortaya çıkacak vakalara karşı hazırlık yaptı. Alman Posta şirketi, çalışanları için aşı hazırlıyor. Kuzey Ren Westfalya eyaletindeki kamu görevlileri alarmda, mecburi olarak görev yerinde kalmaları gerekenlerin dışındakiler evlerinden çalışacak. Frankfurt havalimanı ise, en üst düzeyde alarma geçti.

AVRUPA BİRLİĞİ: GRİP HIZLI YAYILIYOR

Öte yandan konu Avrupa Birliği’nin de gündeminde. Avrupa Birliği Sağlık Komiseri Androulla Vassiliou dün Brüksel’de konuya ilişkin bir açıklama yaptı. AB ülkelerinden İngiltere ve İspanya’da toplam 30 ölüm vakası yaşandığını, Macaristan’da da ölenler olduğunu kaydeden Sağlık Komiseri, gribin özellikle eylül ayından itibaren kıtada hızla yayılabileceğine dikkat çekti. Vassiliou üye ülkeleri uyardı.

EL YÜZ TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Konuyu internet sayfasında manşete taşıyan Bild gazetesi, Almanlara gripten korunmanın yollarını aktardı. Uzmanlara göre, günde birkaç defa el sabunla yıkanmalı. Ellerle birlikte göz, ağız ve burun da temizlenmeli. Hapşırırken, insanlardan uzağa gitmeli ve avuç içine hapşırmamalı. Kendinde hastalık belirtileri görenler evlerinde kalmalı ve işyerine gitmemeli.

(CİHAN) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.