Doktorlara saldırılar durmuyor

Doktorlara saldırılar durmuyor

ABONE OL
21:00 - 01/04/2019 21:00
Doktorlara saldırılar durmuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son yıllarda sağlık merkezleri ve hastanelerde hayat kurtarmaya çalışan ve hastaları sağlıklarına kavuşturmak isteyen doktorlara ve sağlık çalışanlarına karşı saldırılar giderek artıyor.

Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Naci İşoğlu Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, doktorların ve sağlık çalışanlarının toplu saldırılarla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Geçen hafta Antalya ‘da bir doktorun, silah kullanarak yaşamına kast edeceğini ifade eden hasta yakını tarafından tehdit ve şiddet olayıyla karşı karşıya kaldığını anımsatan İşoğlu, 29 Mart Cuma günü İzmir Bornova 29 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) aile hekimlerinden talep edilen usulsüz isteği yerine getirmediği iddiasıyla hakaret ve fiziksel şiddete uğradığını belirtti.

Doktora yapılan saldırının çevreden yetişen vatandaşlarca engellendiğini ifade eden İşoğlu, şöyle devam etti.

”Bununla yetinmeyen şahıs bu sefer tekrar 11-12 kişilik grupla ellerinde sopalarla Aile Sağlığı Merkezine gelerek merkezde çalışan herkese saldırmaya başlamışlardır. Merkezde çalışan aile hekimleri, hemşireler ve olaya müdahale etmeye çalışan o anda orada olan öğretmen, eczacı ve yakın esnaf darp edilmiştir. Meslektaşımız ve öğretmen ciddi şekilde yaralanmıştır. Meslektaşımızın burnunda kırık hematom ve çeşitli yerlerinde ekimozlar oluşmuştur. Hızlarını alamayan saldırganlar ASM’ de de ciddi maddi hasar meydana getirmiştir.”

Doktorlara ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların giderek arttığına dikkat çeken Naci İşoğlu, şunları kaydetti.

”Daha kaçımızın şiddete uğraması, daha kaçımızın yaşamına kast edilmesi, daha kaçımızın ölmesi gerekiyor. Bu sesi duyması gerekenler daha neyi bekliyor. Ama artık bizim beklemeye tahammülümüz kalmadı. Mesleğimizi olması gereken gibi ilkelerimiz doğrultusunda yapamaz duruma geldik. Bu son meydana gelen sağlıkta şiddet terörü de göstermiştir ki hükümetin ve bakanlığın soruna bakışı değişmemiştir.”

CAYDIRICI ÖNLEMLER ALINSIN

Etkin ve caydırıcı önlem alınmasını isteyen Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri İşoğlu, ”Etkin ve caydırıcı önlemler istiyoruz. Can güvenliğimiz olmadan canları koruyamayız, tedavi yapamayız. Meslek ilkelerimiz doğrultusunda hekimlik mesleğimizi yapmamız engellenemez” dedi.

USÜLSÜZ TALEPLER

Hasta ya da hasta yakınlarının doktorlardan usulsüz taleplerde bulunulduğunu anlatan Naci İşoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

”Usulsüz taleplerin yapılmasını, altyapı olanaklarımıza göre anlamsız ve keyfi rapor (her kurumun ve idarecinin şeklini belirlediği tıbba uygun olmayan) istemleri artık görevimizi yerine getirememe noktasına getirmiş bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı özellikle raporlandırma konusunda Türk Tabipler Birliği ve ilgili derneklerle bir araya gelip sağlık ortamında önemli şiddet gerekçelerinden olan rapor konusunu bilimsel değerlendirme ve ilkelere göre sınırlarını belirlemelidir. Özellikle spor vb. konularındaki raporlandırmalar için konuya uygun altyapı ile donatılmış ve ilgili uzmanlarla desteklenmiş merkezler acilen hayata geçirilmelidir. Gerek halk sağlığı açısından gerekse de mesleki uygulamalar açısından bu durum oldukça önemli hale gelmiştir.”

DOKTORLAR HİZMETTEN ÇEKİLME NOKTASINA GELDİ

Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri İşoğlu, sağlık çalışanlarına ve doktorlara yapılan saldırılar nedeniyle doktorların da meslekten çekilme noktasına geldiğine dikkat çekti. İşoğlu sözlerini şöyle tamamladı.

”Artık hizmetten çekilme boyutuna geldiğimiz bu noktada; Çözüm önerilerimizi kamuoyuyla ve iktidarın yürütücüleriyle paylaşmaya devam edeceğiz. Alanın sahibi olarak yönetimde de söz ve karar sahibi olmak istiyoruz. Acilen Türk Tabipleri Birliğinin hazırladığı ”sağlıkta şiddet yasa tasarısı” yasalaşmalıdır. Sağlıkta şiddet terörünü ve buna ses çıkarmayan önlem almayan bakanlık yetkililerini en sert şekilde kınıyoruz. Olası bir iş bırakma etkinliği de dahil olmak üzere Antalya tabip odası olarak her türlü desteği sunacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız. Tekrarlamaktan bıkmıyoruz şiddeti asla kanıksamayacağız. ”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.