DOLAR

32,3274

0.23%
EURO

35,1585

0.07%
ALTIN(gr)

2.297,74

0,90%
BİST 100

9055.75

0,90%
Doğal afetler Antalya çiftçisini perişan etti

Doğal afetler Antalya çiftçisini perişan etti

ABONE OL
23:18 - 20/10/2020 23:18
Doğal afetler Antalya çiftçisini perişan etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Örtü altı sebze üretim merkezi Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde üç gün önce 5 dakika süren ceviz büyüklüğündeki dolu ve fırtınanın çiftçi ve üreticiye yol açtığı maddi zararın milyarlarca lirayı bulacağı öngörülüyor.

Dünya Gazetesi muhabirinin yetkililerden edindiği bilgiye göre, Türkiye’nin en büyük sera üretim merkezi Kumluca’da Kavak, Beykonak, Hacıveliler, Göksu, Kum, Beşikçi, Hızırkahya, Karşıyaka, Mavikent, Salur ve Yeni mahalle ve portakalıyla ünlü Finike’de Yeşilyurt, Turunçova,  Hasyurt, Tatlısu, Kum ve Sahilkent bölgelerinde 700’den fazla üretici-çiftçiye ait cam ve plastik seralar ile narenciye bahçeleri yaklaşık 5 dakika süren dolu ve şiddetli yağıştan olumsuz etkilendi.

Dolu, seraların camlarını kırarken, plastiklerini de yırtıp savurdu. Narenciye ürünlerinin de dalından düşmesine yol açtı.

Antalya Tarım il ve ilçe müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarında ilk belirlemelere göre içinde erkenci kavun, domates, biber, patlıcan, kabak gibi birçok çeşit sebze bulunan 2 bin 500 dekar plastik ve cam sera ile 500 dekar narenciye bahçesinin zarar gördüğü belirlendi. Ancak 10 bin dekar narenciye bahçesinde zarar olabileceği öngörülüyor.

Vali Ersin Yazıcı zarar gören ilçelerde

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Kumluca ve Finike ilçelerine giderek zarar gören sera alanları ve portakal bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Hasar tespitinin yapılması ve yaraların bir an önce sarılması için kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetim ekiplerinin sahada olduklarını belirten Vali Yazıcı, şunları kaydetti.

‘’Özellikle Kumluca ve Finike ilçelerinde etkisini gösteren şiddetli yağmur, dolu, fırtına bölgedeki yerleşim yerleri ile tarım ve sera alanlarına zarar verdi. 5 vatandaş yaralandı 1 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bölgede yaptığımız incelemelerde özellikle çok sayıda serada hasar meydana geldiğini gördüm. Fırtınada çok sayıda üreticimiz ve çiftçimiz mağdur oldu. Hasar tespitlerini ilgili kurumlarla birlikte hızlıca yapıp en kısa sürede vatandaşımıza gerekli destekleri sunacağız. Hasarımız büyük, tespit çalışmalarımız henüz bitmedi. İnşallah el birliğiyle en kısa zamanda yaraları saracağız.’’

Kamu kurum ve kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediye ekiplerinin vatandaşların yaralarını sarmak ve hasar tespiti yapmak için çalıştığını ifade eden Vali Ersin Yazıcı, ‘’Cam seralarda cam kırılması dolayısıyla fiziksel zarar meydana gelmiş ve cam haricinde yeni dikim yapılmış sebze fidelerinde zarar meydana gelmiştir. Plastik örtü kaplı seralarda naylon atması gerçekleşmiş, fidelerde zarar görülmemiştir’’ dedi.

Milyarlarca lira zarar

Kumluca ve Finike’de ilk belirmelere göre 700’den fazla çiftçi ve üreticinin sera ve portakal bahçelerindeki maddi zararın milyarlarca liraya ulaşabileceği belirtildi.

Geçen nisan ayında aşırı sıcaklardan dolayı narenciye bahçelerinde yüzde 80’e ulaşan ürün kaybı üreticiyi kara kara düşündürürken üç gün önce 5 dakika süren ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı ve şiddetli fırtına çiftçiyi tamamen perişan etti.

Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, maddi zararın henüz ölçülemeyecek düzeyde yüksek olduğunu belirtti.

Sadece bir dönümlük sera kurulum maliyetinin geçen Temmuz ayı itibariyle 70 bin TL olduğunu belirten Durdaş, uydu görüntülerine göre bölgede 6 bin 500 dekar alanın zarar gördüğünün belirlendiğini kaydetti.

Zarar gören alanın 6 bin 500 dekardan daha fazla olacağının tahmin edildiğini ifade eden Durdaş, şöyle devam etti.

‘’Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bu zararın ekonomik boyutunu tahmin etmek şu an için olanaklı değil. Ancak, maliyet çok yüksek boyutlarda görünüyor. Zarar gören cam seralarda toprak 30 santim derinden sıyrılacak. Camlar ayıklanacak. Sıyırma işlemi tamamlandıktan sonra yeniden toprak getirilip serilecek. Seranın ana çatısını oluşturan demir hurdaya gidecek.  Plastik seralara yeniden plastik çekilecek. Kolay değil.’’

Zarar 6 bin dönümü aşar

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe ise ilçede yaşanan dolu ve şiddetli fırtınanın yol açtığı zararı ‘vahim’ olarak nitelendirdi.

Çiftçi ve üreticinin tedirgin olduğunu anlatan Kökçe, ‘’Durum gerçekten vahim. Cam seralar kullanılamaz halde… Şu anda en büyük sıkıntı kış sezonuna hazırlık yapabilmek. Çiftçimiz kışa toparlanabilir mi bilmiyorum. Cam seralar enkaza dönüştü. Cam seraları kurtarmak daha maliyetli. Toprak kazınacak yerine kamyonlarla toprak getirilecek. İnşallah ilkbahar sezonuna yetişir. Devlet desteği gerekli’’ dedi.

Zarar gören alanın 6 bin dekarı geçeceğini anlatan Hidayet Kökçe, az sayıda üreticinin serasının TARSİM kapsamında olduğuna dikkat çekti. Çiftçinin topraklarının aile içinde bölünmemiş olması ve hazine arazilerini kullanmasından dolayı Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) giremediğini, bu nedenle sera ve ürünlerini sigortalatamadığını söyledi.

Kökçe, geçen nisan ayında aşırı sıcaklar nedeniyle narenciye ürününde yüzde 80 kayıp olduğunu, son doğal afetle birlikte mevcut üründe de kayıp yaşadığını, ağaçlarda yüzde 10-20 civarında meyve kaldığını sözlerine ekledi.

İhracat az da olsa etkilenecek

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Eski Başkan Yardımcıları Ergin Civan ve Abdullah Bulut da, Kumluca ve Finike ilçelerindeki sera ve narenciye bahçelerindeki zarar nedeniyle ihracatın da yüzde 10-15 olumsuz etkileneceğini belirttiler, İhracatçılar, Kumluca ve Finike’den temin ettikleri ürünleri başka bölgelerden sağlayabileceklerini söylediler.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, hasar tespit çalışmalarının hafta sonuna kadar devam edeceğini bildirdi. Yetkililer, zarar gören çiftçilerin bir bölümünün TARSİM sigortası kapsamında olduğu ifade edildi.

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.