Diyarbakır’dan Anadilde Eğitim ve Kamu Hizmeti Talebi

Diyarbakır’dan Anadilde Eğitim ve Kamu Hizmeti Talebi

ABONE OL
16:18 - 20/02/2022 16:18
Diyarbakır’dan Anadilde Eğitim ve Kamu Hizmeti Talebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır’da ortak bir açıklama yapan sivil toplum örgütleri, sendika ve meslek örgütleri, anadiller üzerindeki yasakların kalmasını çağrısı yaptı. Yapılan ortak açıklamada, anadilde eğitim ve kamu hizmeti talep edildi.

UNESCO tarafından 1999 yılında kabul edilen Dünya Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır’da da bir dizi etkinlik düzenleniyor. İlk olarak, sendika, meslek odası, sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu ‘Emek ve Demokrasi Platformu’ isimli grup ortak bir basın açıklaması yaptı.

Alkış ve zılgıtlar eşliğinde Dağkapı meydanında toplanan ve ellerinde Kürtçe ve Zazaca dövizler taşıyan grup, bir süre anadille ilgili taleplerini içeren sloganlar attı. Daha sonra grup adına konuşan Fesih Zirek, UNESCO verilerine göre Türkiye’deki 18 dilin ya yok olduğunu ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Zirek, diller üzerindeki baskının sona ermesi çağrısı yaparak, “Bu yasakçı ve yok edici politikalardan vazgeçin. Hem politik hem de pedagojik olarak talebimiz şudur; eğitim anadilde olsun, her halk kendi ana dili ile eğitim görsün. Anadil eğitimi ile ilgili birkaç aldatıcı adım bu sorunu çözmez. Biz sadece eğitim için değil, tüm genel hizmetlerde de, sağlık gibi belediye gibi kamu hizmetlerinde de, anadilin önünüz açılmasını istiyoruz” dedi.

Kürtçenin Zazaca lehçesiyle de yapılan açıklamanın ardından, grup bir süre Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

Anadilde eğitim ve kamu hizmeti talebi

Açıklamaya katılanlar, açıklamanın ardından VOA Türkçe mikrofonlarına konuştu. Kürtçe’nin Zazaca lehçesinde konuşan Serhat Kılıç, hem eğitimde hem da kamuda anadilin kullanılmasını istedi. Kılıç, “Bugünkü talebimiz, dilimizin eğitim dili olarak kabul edilmesi, eğitim dili olarak kullanılmasını istiyoruz. Sadece Türkçe eğitim değil, bu topraklarda yaşayan bütün halkların kendi dilleriyle eğitim görmesini istiyoruz. Tabi bu dillerin sadece eğitimde değil, başta belediyeler olmak üzere halka hizmet veren tüm kamu kurumlarında bu dilleri hizmet verilmesini istiyoruz” dedi.

Anadilde eğitim talep edenler arasında bulunan İdris Alpyaşar da şunları söyledi; “Kürt halkının ana dili 100 yıldır baskı altında ve yok edilme tehlikesi altında. Biz dilimizde eğitim görmek istiyoruz.”

Açıklamaya katılan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun da çok dilliliğin zenginlik olduğunu söyledi. Gevher Koyun, tüm dillerin özgürce kullanılabilmesi gerektiğini vurgulayarak; ”Özellikle yaşadığımız coğrafyayı düşündüğümüzde, çok dilli, çok kültürlü bir coğrafyada yaşıyoruz. Çok dilli, çok kültürlü bir coğrafyadan tüm dillerin özgürce kullanılabileceği, herkesin kendi dilinde hizmet alabileceği, hizmet üretebileceği, anadilde eğitimin herkes için hak olacak günlerin özlemi ile günü karşılıyoruz” diye konuştu.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ise, herkesin kendi dilini rahatça kullanması gerektiğini ifade ederek, “Eğitim alanında elbette biz de, bu şehrin, bu coğrafyanın, bu ülkenin yaşayanları olarak, onlar için doğal ve milli bir haksa Türkçe eğitim, eğitim ve yaşamları Türkçe yürütüyorlarsa, bizim de Kürtler olarak, dilimizin resmi dil ve eğitim dili olmasını ve yaşam dili olması gerekir” şeklinde konuştu.

Uluslararası Anadili Günü’nün asıl adı Anadili Hareketi Günü. 21 Şubat Bengali Dili Hareketi için Bangladeş polisi ile çatışan Bangladeşli üniversite öğrencilerinin öldürülmesinin yıl dönümü olarak anılmaktaydı. UNESCO tarafından 1999 yılında alınan bir kararla, her yıl 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü UNESCO üyesi ülkeler tarafından kutlanıyor.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır’dan Anadilde Eğitim ve Kamu Hizmeti Talebi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır’dan Anadilde Eğitim ve Kamu Hizmeti Talebi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır’dan Anadilde Eğitim ve Kamu Hizmeti Talebi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.