Diyarbakır Barosuna ‘Zaho’ İncelemesi

Diyarbakır Barosuna ‘Zaho’ İncelemesi

ABONE OL
17:07 - 22/07/2022 17:07
Diyarbakır Barosuna ‘Zaho’ İncelemesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Zaho kasabasında piknik alanına düzenlenen ve 9 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin yaptığı açıklama nedeniyle savcılık Diyarbakır Barosu hakkında inceleme başlattı. Bu arada bölge baroları ise hükümete yakın bazı gazetecilerin, Diyarbakır Barosunu hedef gösterdiğini belirterek, tepki gösterdi.

Baronun açıklamasının ardından hükümete yakın köşe yazarlarından İbrahim Karagül, sosyal medya hesabında “Diyarbakır Barosu’nun bütün yöneticileri hakkında; milli güvenlik tehdidi gerekçesiyle soruşturma açılmalı. PKK ve İran istihbaratına bağlı terör örgütleriyle aynı dili kullanıp Türkiye’ye saldırdılar” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Paylaşımdan bir gün sonra ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Baro hakkında inceleme başlattı. Baronun incelemeye konu olan açıklaması Irak Kürt Bölgesi’ndeki saldırının ardından geldi. Zaho’nun Pereğ Bölgesinde meydana gelen olaydan sonra Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada, “Kürdistan Federal Bölgesi’nin Zaho ilçesinde TSK’nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski’de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan’a başsağlığı diliyoruz. Diyarbakır Barosu, sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır.”

Diyarbakır Barosu yönetimi ise tehditlere boyun eğmeyeceklerini belirterek, “Gücünü bu kentin kültürel ve siyasal dokusundan alan Diyarbakır Barosu, her türlü hukuksuzluğa ve kimden gelirse gelsin bütün hak ihlaline karşı durmaya, insan haklarına dayalı demokratik bir toplum düzeninin inşası için mücadele etmeye ve tabii ki her koşulda savaşa, çatışmaya ve şiddete karşı barışı savunmaya devam edecektir” açıklaması yaptı.

Bölge barolarından destek

Öte yandan Karagül’ün paylaşımına bölgedeki 12 baro, ortak açıklamayla tepki gösterdi. Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van Baroları tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır Barosu’nun yanında oldukları belirtildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Diyarbakır Barosu’na yönelik son saldırılar; maalesef toplumu tek sesli bir topluma dönüştürme amaçlı, demokratik değerleri ve kültürü reddeden saldırılardır. Bu saldırılara karşı durmak; çok sesliliğe, demokratik değerlere ve kültüre sahip çıkmak demektir.”

Savcılığın incelemesinin ardından gerek görülürse önce soruşturma ardından da yönetim kurulu üyeleri hakkında dava açılabilecek.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır Barosuna ‘Zaho’ İncelemesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır Barosuna ‘Zaho’ İncelemesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır Barosuna ‘Zaho’ İncelemesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.