*** Dışişleri Bakanı Babacan Almanya’ya geldi

*** Dışişleri Bakanı Babacan Almanya’ya geldi

ABONE OL
15:37 - 06/02/2009 15:37
*** Dışişleri Bakanı Babacan Almanya’ya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Dışişleri Bakanı Babacan Almanya’ya geldi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Münih kentinde düzenlenen 45’inci Güvenlik Politikaları Konferansına katılmak üzere Almanya’ya geldi

Babacan, hareketinden önce Esenboğa Havalimanında, Münih’te yapılması planlanan ikili temaslarına yönelik bir soru üzerine, bu görüşmelerinin takviminin henüz netleşmediğini, ancak kendisiyle görüşmek isteyen çok sayıda konferans katılımcısının olduğunu belirtti.

Programlar üzerinde çalışıldığını, bunlardan hangilerin gerçekleşeceğinin daha sonra belli olacağını söyleyen Babacan, "Ama Ermenistan dışişleri bakanı (Edvard Nalbantyan) ile görüşmenin saati teyit edilmiş durumda" dedi.

Babacan, bir başka soru üzerine de, Abu Dabi’deki Arap ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısı sonunda yayımlanan ve "Arap olmayan tarafların, Arap ülkelerindeki gelişmelere karışmaması" çağrısı yapılan bildiriyi değerlendirdi.

"Böyle bir söylemi üzerimize almamız mümkün değil" diyen Bakan Babacan, şunları kaydetti: "Son bir kaç haftadır Arap ülkelerinde neler oluyor, Türkiye ile ilgili algılama nasıl, Türkiye’nin bölgedeki etkinliği nasıl değerlendiriliyor, bunlara şöyle bir bakacak olursak, bu tür söylemleri üzerimize almanın ne kadar yersiz olduğunu göreceksiniz. Üzerine alınması gereken başka ülkeler olabilir. Bu, her ülkenin kendi değerlendirmesidir doğrusu. Dolayısıyla, bu konularda yersiz korku ve endişelere gerek yok. Türkiye’nin uygulamakta olduğu politikalar, ortaya koyduğu dış politika çizgisi bölgemizde ve tüm Arap ülkelerinde takdir edilmekte. Bunu hem o ülkelerin halklarında, hem de bire bir sürekli temas halinde olduğumuz o ülkelerin yönetimlerinde görüyorsunuz."  

FRANSA’NIN NATO’YA DÖNÜŞÜ DEĞERLENDİRİLİYOR

Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına geri dönme isteğine karşılık Türkiye’nin tutumunun sorulması üzerine Babacan, "Bununla ilgili biz de değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Burada önemli olan, NATO ittifakının güçlü olmasıdır, NATO’nun güçlü bir uluslararası kuruluş olarak varlığını sürdürmesidir. Ancak Fransa’nın almış olduğu bu kararın nasıl uygulanacağının modeliteleri de herhalde önümüzdeki dönemde görüşülecektir" dedi.

ADEN’E İLK ETAPTA 1 FİRKATEYN

Bakan Babacan, TSK deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin TBMM Başkanlığına sunulmasına ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Babacan, Türkiye’nin tek başına değil, BM çerçevesinde yapılacak çok sayıda ülkenin olacağı bir deniz gücünün içinde yer alacağını vurguladı. Babacan, Türkiye’nin kaç gemiyle bu deniz gücüne iştirakinin planlandığının sorulması üzerine de, ilk etapta 1 firkateynle katılacağını belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak da Türk askeri gönderilmesi çalışmaları ile ilgili olarak, ”Bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslararası deniz gücüne Türkiye’den bir firkateynin görevlendirilmesi ile ilgili şu anda hazırlıklar devam ediyor” dedi.  (A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.