*** ”Dink’in katili yalnız değildi”

*** ”Dink’in katili yalnız değildi”

ABONE OL
17:13 - 06/07/2009 17:13
*** ”Dink’in katili yalnız değildi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Dink’in katili yalnız değildi”

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 5’i tutuklu 20 sanık hakkında açılan davanın duruşmasında tanık olarak dinlenen Mesme Havva, Dink’i vuran şahıs ve başka bir kişinin birlikte kaçtıklarını söyledi  

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüntülü ve sesli yapılan duruşmada, daha önce verilen ara kararlardan bazılarının yerine getirildiği, yazılan bazı yazılara da cevap verilmediği bildirilirken, Ümraniye E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve yetkili kurumlara sürekli isimsiz mektup yazan kişinin ”Ercan Özen” olduğunun tespit edildiği ve bu kişinin 4 gün için cezaevinden çıkarılarak ifadesinin alındığı belirtildi.

Tutuklu sanıklardan Yasin Hayal’in eski avukatı Fuat Turgut’un da mahkemeye sunduğu bir dilekçeyle tanık olarak ifadesine başvurulmasını istediği kaydedildi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak, tanık Mesut Öz’ün talimatla alınan ve mahkemeye gönderilen ifadesini okudu.

TANIK İFADELERİ

Mesut Öz’ün ifadesinde, Hrant Dink’in vurulmasından 3 ya da 4 gün önce Bakırköy Atatürk Caddesi’nde Hrant Dink ile karşılaştıklarını ve çarpıştıklarını, kendisi yere düşerken Dink’in ayakta kaldığını, Dink’in yardımcı olarak kendisini ayağa kaldırdığını ve orada bulunan bir pastahanede oturttuğunu aktardığı belirtildi.

Başkan Canak’ın okuduğu ifadede Mesut Öz’ün şöyle dediği görüldü:

”Pastahanede bana kola, kendisine de çay istedi. Karşıda bulunan bir direğin dibindeki Ogün Samast, oturduğumuz yarım saat boyunca bekliyor ve bana bakıyordu. Dink’in arkası dönük olduğu için, onu gördü mü bilmiyorum? Yarım saat bana baktığı için Ogün Samast olduğunu tespit edebildim. Sonra yanına minyon, tombul biri geldi. Yarım saat sonra oradan ayrıldım.”
Mesut Öz’ün ifadesinde ayrıca, ”bu olaydan 3-4 gün sonra vuran şahsın Ogün Samast olduğunu görünce o şahsın Samast olduğunu tespit ettiğini, fakat diğer şahsı televizyonlarda görmediğini” söylediği de okundu.

TANIK MESME HAVVA


Duruşmada tanık olarak dinlenen Mesme Havva ise, Şişli’de olay yerine yakın bir markette çalıştığını, olay günü akşam üstü bir arkadaşıyla beraber bankaya gittiklerini, silah sesi duyduğunu ve bunun üzerine biraz önden yürüyen arkadaşının vurulduğunu sandığını aktardı.

Silahla vurulanın müşterileri olduğu için şahsen tanıdığı Hrant Dink olduğunu gördüğünü ve Dink’in kurşun sesi geldikten sonra ”Eyvah, beni vurdular” diye seslendiğini belirten Havva, ”İkinci defa beynine sıktılar, sağına doğru yattı, ‘Niye vurdun oğlum’ dedim vurana, onun 3. kurşunu boşa gitti beklerken. Öldüğünden emin olmak için mi bekledi bilmiyorum ama o aradan öyle kaçtı” dedi.
Vurulduktan sonra hastaneye götürülmesi için Dink’i yerinden kaldırmaya çalıştığını, fakat kendisine ”Kaldırma, savcı gelecek” dendiğini aktaran Havva, patronunun kendisini arayıp, ”Beni mahvettin” demesi üzerine, ona, ”Ben yapmadım” dediğini ve şok geçirdiği için böyle söylediğini anlattı.

Havva, zanlı Ogün Samast’ın yakalanması öncesi ve sonrası olmak üzere polis merkezinde iki kez ifadesine başvurulduğunu ve camdan gösterdikleri şahıslar içinde birini teşhis ederek polislere gösterdiğini anlattı.
Başkan Canak’ın, ”Vuran şahsın yanında kimse var mıydı?” sorusunu da yanıtlayan Havva, birinin kenarda durduğunu gördüğünü, bu kişilerin peş peşe koştuklarını ve elinde para çantası taşıyan bir kıza çarptıkları için kızın onları kapkaççı sandığını dile getirdi.

Başkan Canak’ın, sanıklara dönerek, olay yerinde gördüğü şahısların sanıkların içinde olup olmadığını tespit etmesini istediği Havva, Ogün Samast’a yönelik, ”Suçlu bu herhalde. Tam hatırlayamıyorum, kış olduğu için çok sargılıydı yüzü” dedi. 

Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Bahri Belen’in, ”Bu kişilerin ateş edilmesinin ardından bağırdıkları duydun mu? ” sorusunu, ”Dink’in iş yerinin camlarından ses geliyordu sadece” diye yanıtlayan Havva’nın,  Başkan Canak tarafından eski ifadesi okundu.


Bunun üzerine Havva, ”Vuran şahıs ‘Geber Ermeni, geber” dedi. ”Adam vuruldu” diye bağırdım. Arkadaşım uyarınca sustum. İkisi kaçarken vuran şahıs, sokakta elinde duran beyaz paketi bir ağacın altına attı. Sonra da telefonla konuştu” dedi.

Avukat Becerik’in, ”İşaret eden şahıs bu sanıkların içinde mi?” diye sorduğu Havva, Yasin Hayal’i kast ederek, ”Valla tanımıyorum. Şu arkadaki olabilir. Kış olduğu için pek göremedim ama benziyor” dedi. 

Başkan Canak’ın ”Kimi gösterdin?” sorusuna da Havva, ”Yasin Hayal’i gösterdim” dedi.

YASİN HAYAL ÖZÜR DİLEDİ


Tanık Havva’nın kendisini göstermesi üzerine söz alan sanıklardan Yasin Hayal, ”Duruşmalarda agresif hareketlerimden dolayı herkesten özür diliyorum” diyerek, olay yerinde olan kişiye benzediğine yönelik tanık beyanına karşı gelerek, emniyet kayıtları ve resmi belgelere göre olay günü Trabzon’da olduğunun tespit edildiğini ve başka lafa gerek olmadığını söyledi.


Sanık Ogün Samast da olaydan sonra sokaktan dönerken lahmacuncudan çıkan bir kişinin elinde bir poşetle kendisiyle birlikte koştuğunu ve bunun da kayıtlarda olduğunu söyledi. Samast, tanık olarak ifade veren Mesme Havva’yı hatırlamadığını da aktardı.


Duruşmada söz alan Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın avukatı Eda Salman ise, müdahil avukatlarınca tanığa yüzleştirme yapılmasını kabul etmediğini belirterek, tanık Havva’nın avukat Becerik tarafından ziyaret edildiğini söyledi. 

(A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.