DEZENFEKTANLAR GERÇEKTEN DAHA FAZLA HİJEN SAĞLIYOR MU?

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

El dezenfektanları bakterileri %100 öldürme gücüne sahiptir. İster alışverişte olsun ister otobüste veya dinlenme tesislerindeki tuvaletlerde olsun- günlük yaşamda, sözde pratik bir el dezenfektanının yanınızda olması çok yaygındır. Ancak şişelerdeki dezenfektanlar gerçekten daha fazla hijyen sağlıyor mu? Oysa uzmanlar dezenfektan kullanımında dikkatli olmamız konusunda, hatta kullanmamamız yönünde tavsiyede bulunuyorlar. Peki neden?

El dezenfektanları

Dezenfektanlar bakteriyel, fungal (mantar) veya virüs kontaminasyonunu azaltmak için kullanılır. Alman Hijyen Danışma Merkezi direktörü Ernst Tabori, “Dezenfektanlar mikroorganizmaları zararsız hale getirmeliler” diye açıklıyor. Dezenfektanlar arasında genelde şu ayrımlar yapılır:• bakterisit: bakterilere karşı• virusit: kabuklu veya kabuksuz tüm virüslere karşı• sınırlı virüsit: sadece kabuklu virüslere (örn. HIV veya hepatit C) karşı• fungisit: mantarlara karşı etkilidir El dezenfektanlarının çoğu alkole dayanır. Alkol, mikropların deaktive edilmesi konusunda çok hızlı ve etkili bir şekilde çalışır. Bu, genelde hastaneler veya tıbbi uygulamalar için önerilir ve oldukça pratiktir; çünkü genelde zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olan hastalar bu şekilde dışarıdan getirilen mikroplara maruz kalmazlar. Son derece etkili olmasına rağmen yine de her kullanımdan önce bunun gerekli olup olmadığını kendinize sormanız gerekiyor.

Evde el dezenfeksiyonu gereklimidir?

Ellerimiz kirliyse elbette temiz olmasını istiyoruz. Fakat bunu dezenfektanlarla değil, klasik sabun kullanarak yapmak gerekiyor. Sabun lipofilik bileşenler içerdiği için yağ içeren tüm maddelerin suda çözünürlüğünü artırmaktadır. Bakteriler, virüsler lipofilik damlacıklar içine alınarak el yüzeyinden temizlenirler. Bunun için ellerimizi 20-30 saniye kadar sabunla iyice ovmamız gerekiyor. Bunun dışında normal şartlarda ek bir dezenfeksiyon gerekli değildir. Ev ortamındaki bakteriler ve virüsler de sabun ile kolayca temizlenebilir. Buna ek olarak, sabunlar biyolojik olarak da zamanla parçalanabilir ve çevreye zarar vermez ve ucuzdur.

El dezenfeksiyonu sonucu olumsuz olabilir!

El dezenfektanını, buna kolonyalar da dahil, sık sık kullanırsanız, içerdiği alkolün cildinizi kalıcı olarak kuruttuğunu ve kırılgan hale getirdiğini göreceksiniz. Bu da ellerde yaralara, hatta istemedik bakterilerin derine inmelerine yol açabilir. Ayrıca, dezenfektanlar genellikle renk veya koku da içerdiği için kişiler buna karşı alerji de oluşturabilirler. Bunun yanı sıra, belirli mantar ve bakteri türleri insanların biyolojik ortamına aittir ve koruyucu etkisi vardır. Dezenfektanlar tarafından bozulan bu doğal denge sonucunda mikroorganizmalar bazı aktif bileşenlere karşı tolerans geliştirebilir. Uzmanlar, bu şekilde antibiyotiklere karşı da direncin geliştirilebileceği konusunda uyarmaktadır.

El dezenfektanı ne zaman yararlı olabilir?

Hijyenik koşulları kötü olan bölgelerde veya seyahat ederken ve ellerinizi yıkayamayacağınız koşullarda bir el dezenfektanı mantıklı olabilir. Bu şekilde elleriniz “temiz” olmasa da en azından mikroplar ortadan kaldırılmış olur. Başka bir istisna durumu ise bağışıklık sistemi zayıf olan hasta bir kişinin bakımında. Ancak bu durumda, hastanın mikroplara maruz kalmaması için bir el dezenfektanı kullanılırsa uygun olur diyor uzmanlar.

Evdeki yüzey dezenfektanı gereklimidir?

Uzmanlar genel olarak evdeki yüzeylerde dezenfektan kullanımına karşı tavsiyede bulunuyorlar. Çünkü bu ilaçlar arıtma sistemine girerek orada bulunan ve arıtma sistemi için önemli olan bakterileri ve tek hücreli organizmaları öldürerek suyun kalitesini düşürmekteler ve artı biyolojik dengenin bozulmasına sebep oluyorlar. Onun yerine örneğin hafif ve çok amaçlı veya sirke temizleyicileri gibi basit temizlik maddelerini öneriyorlar.

Geniş çaplı ortam dezenfeksiyonu faydalı mı?

Televizyon görüntülerinde özellikle Türkiye’de beyaz koruyucu kıyafetler içinde insanların halka açık yerlerde sokakları, bankları, lamba direklerini korona virüsüne karşı (saf ozon, nötralize edilmiş ozon, hidrojen peroksit ve türevlerini kullanarak) ortam dezenfeksiyonu yapmaktadırlar. Uzmanlar, bu tür uygulamalara “tamamen saçmalık ve gereksiz” diyor. Bu tip önlemler sadece kitlelerin sakinleşmesi içindir, bir şekil avutmadır. Bu şekilde ortam dezenfeksiyonu etkili değildir. Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor: virüsü taşıyan insanlardır, parklar, kaldırımlar veya sokaklar değil. Korona virüsüne karşı korunmak için dezenfektanlar günlük yaşamda sadece bir takviye olarak gereklidir. Her şeyden önce bilinmesi ve uygulanması gereken ise davranış kurallarına uyulmasıdır: ·         kolunuzun kıvrımına hapşırın, ·         yeterli mesafeyi koruyun, ·         gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. ·         ellerinizi düzenli olarak ve en az 20 saniye yeterli sabunla yıkayin ve iyice kurulayın. ·         sosyal temaslardan kaçının, mümkünse evde kalın.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.