DEVALÜASYON DEĞİL REKABETÇİ KUR!

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sene 2018, aylardan ocak. Karlı bir kış akşamında ABD doları 3,76 TL. İşte her şey o yıllarda başlamıştı….

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığına, en güvendiği isimlerden biri olan Berat Albayrak’ı atadı.” diye dinledik haberlerde.

Enerji bakanlığından tanısak da Berat beyi, yine de kimmiş diye baktım geçmişine. Benim için damat olması çok önemli değil, ekonomiden anlasın yeter!

Çalık holdingde çalışırken 2009 yılındaki açıklaması dikkatimi çekti. Şöyle bir haberle karşılaştım;

Ekonomi eğitimi gören ve yüksek lisansını ABD’de tamamlayan Albayrak, “Global krizi öngördüm. Grup olarak planlarımızı buna göre yaptık ve krize nakit pozisyonda yakalandık. Bu nedenle çok az etkilendik.”

Dolar kuruna yönelik tahminini de sorduğumuz ekonomist Albayrak, kurun bugünlerde 1.60-1,70 civarında seyredebileceğini söyledi.

Geçmişine bakınca krizleri önceden gören, hazırlığını yapan bir ekonomist. Çalıştığı iş yerini dış güçlere karşı koruyan, ne gerekiyorsa yapan bir yetenek. Hele hele döviz kurunda gelecek tahminleri filan yapıyor ki, Allah her kayınpedere böyle bir damat versin demekten kendimi alamadım.

2009 daki tahminlerini ve şirket yönetimini görünce, 2018 de Hazine ve Maliye Bakanlığına getirildiğinde “Yırtık “dedim.

Ülkenin en önemli bakanlığına atandı, artık bizim de yüzümüz gülecekti.

O eski kötü yönetimlerde olduğu gibi “devalüasyon oldu” lafları ile döviz kuru katlanmayacak ve her şey daha iyi olacaktı.

Çalık holdinge gelince krizi önceden öngörüp nakit ile kötü günlere iş yerini hazır sokan bir yetenek, sıra bize gelince ülkeyi nakit olmadan krize sokmaz diye düşündüm haklı olarak.

Berat bey bakan olduğu yılın başı yani 2018 ocak ayı dolar kuru 3,76 TL.

Bu günkü dolar kuru 7,52 TL. (yazı yayına girmeye kaç olur bilemem)

Tam iki katı sizin anlayacağınız. Neredeyse iki yılda %100 artmış. Neredeyse yıllık %50 döviz artmış ve bizde enflasyon gülünecek kadar düşük.

Ekonomi bakanı gitmez bu dolar dedi, bazı jöleli arkadaşlarda vardı “bir şey olmaz acımayacak” diyen. Geçmişte şu kadardı bugün şöyle filan demiyorum.

Yaklaşık iki yıldır döviz artışı bu ve siz faizi düşürdük diye anlatıyorsunuz. İki yıldır ekonomiye güvenip dövizini bozup borç veren yabancı yatırımcı zararda. Hem de büyük zararda.

Yabancı kaybetti bize ne demeyin, küstürürseniz epey bir süre barışmaz bu tipler.

Döviz aniden yükselince eskiden olsa “devalüasyon” derdik. Para değer kaybetti derdik. Ekonomi iyi yönetilmiyor derdik. Hatta yazar kasa fırlatanları filan gördük, kriz olduğu yıllarda.

Şimdi mi?

Ekonomi bakanı Berat Bey açıklama yapıyor “rekabetçi kur seviyemizin de verdiği katkıyla büyümemize destek verecek ve onu daha dengeli ve sürdürülebilir kılacak.”

Biraz açıklayalım. Döviz yükselince işin adı “rekabetçi kur” oluyormuş. Rekabetçi kurda büyümeye destek veriyormuş. Hatta dengeli ve sürdürülebilir büyüyecekmişiz.

Sayın bakan madem bu iş böyle oluyordu, 20 senedir neden dövizi katlayıp da büyümeyi sürdürülebilir yapmadık ki biz.

Ben yapsam devalüasyon, sen yapınca rekabetçi kur …!

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.