DEPREM TRAVMASI VE PSİKOLOJİK DESTEK

ABONE OL
18:57 - 20/02/2023 18:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ülkemizin 6 Şubat 2023 sabahı büyük bir sarsıntı sonucunda toplam 11 ilimizi kapsayan korkunç deprem faciasında, onbinlerce ölü ve yaralı vatandaşlarımızın yanı sıra hiç yara almadan veyahutta küçük sıyrık ve yaralarla atlatan, yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızın içerisinde bulundukları ruhsal durumları, (travmanın verdiği psikolojik kaygı ve korkuları) nedeniyle bu insanlarımızın acilen psikolojik desteğe ve yardıma ihtiyaçlarının olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Şu an itibarı ile sen yaptın ben yapmadım gibi kısır bir çatışmaya girmeden herkesin elimizi taşın altına koymaktan başka bir şeyimiz yoktur ve olmamalıdırda.

Acilen ve öncelikli olarak bu insanlarımızın Konaklama, yeme içme ve diğer sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Bunu öncelikle yapmamız gerekirken aradan on beş gün geçmesine rağmen bu acı durumdan kendisine pay çıkarabilmek için sahada bulunan ve bulunmayan farklı kesimlerden gelen insanlarımızın yorumlarını izlerken üzüntü duyduğumu ve bu durumdan rahatsız olduğumuzu siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Bir defa hemen başında belirteyim herkesin kendi alanında verebileceği desteği hiç esirgemeden vermeli! Benim kişisel olarak ülkeme buradan yapabileceğim en büyük destek kendi bilim alanımla ilgili bazı psikolojik destekle ilgili bilgileri paylaşmak olacaktır. Şeyet bu paylaşımım çok az da olsa birilerine bir katkı sağlıyacaksa, bundan en çok ben mutluluk duyacağım.

Acımız çok büyük ve acilen deprem bölgesinden yara alan insanımıza Acil Psikolojik Yardım (APY) verilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, psikolojik desteği verecek olan tüm meslekdaşlarıma ve özellikle deprem bölgesinde kişilerle görüşmeler yapan gerek görsel ve gerekse yazılı basın elemanlarımıza dikkat etmesi gereken konularla ilgili bazı bilgileri buradan paylaşma ihtiyacını duyuyorum.

Depremzedelere yapılacak olan Acil Psikolojik Yardım desteği görüşmeleri yapılırken, aşağıda belirtilen kurallara uymamız daha sağlıklı sonuçlar almamızı sağlayacaktır. Ayrıca bu kuralları aslında her insanımızın bilmesi ve bu şekilde davranması gerekir diye düşünüyorum. Deprem bölgesinde destek için bulunan tüm arkadaşlarımıza önerimiz; yardım etmeden önce,

Dinlemek çok önemlidir onları öncelikle dinleyiniz; Yardıma muhtaç olan kişiye yaklaşınız, kendinizi tanıtın, onlara dikkatinizi verin ve onları aktif bir şekilde dinlediğinizi hissettirin, Karşınızdaki kişinin duygularını anlayın, Krizdeki kişiyi sakinleştirin, İhtiyaçlarını ve endişelerini sorun, Krizdeki kişiye acil ihtiyaçları konusunda yardım edin ve sorunlarını çözmeye çalışın.

Bağlantı Kurun; İlgili ve gerekli bilgiler, hizmetleri ve diğer yardım kaynaklarını sağlayın, Akrabalarıyla bağlantı kurmalarına veya yeniden bir araya gelmelerine yardımcı olun, Sosyal yardım sağlayın, Sorunları çözmeye aktif olarak yardımcı olmaya çalışın.

Durumu iyice anlayınız, yardımınızı zorlamayınız. Nasıl yardımcı olabileceğinizi anlamak için saygıyla basit sorular sorunuz.

Krizdeki kişiyle iletişim kurunuz, iletişimi başlatmanın en basit yolu pratik yardım sağlamaktır unutmayınız (yiyecek, su, giysi, battaniye önerin).

Her duruma hazırlıklı olunuz: Kişi sizden kaçabilir, saldırgan davranışlarda bulunabilir, yardımınızı reddedebilir ve hatta isyan edebilir. İnsanların bu durumlarına saygı gösteriniz.

Krizdeki kişi yardımınızı teklif ettiğinizde reddetse bile, gelecekte ona yardım etmeye istekli olduğunuzu gösteriniz ve açık bir kapı bıraktığınızı ona hissettiriniz.

Sabırlı, anlayışlı ve duyarlı olunuz. Sakin, açık ve net ifadelerle konuşun. Doğru, ilgili ve yaşa uygun bilgiler sağlayınız. Kişinin kültürel geçmişini, cinsiyetini, geleneklerini ve dini inancına saygıyla dikkate alınız. Varsayımlardan, eleştirilerden, değerlendirmelerden ve vaatlerden kesinlikle uzak durunuz. Krizdeki kişi konuşmak isterse, dinlemeye hazır olunuz.

Krizdeki kişiyle sürekli konuşmak gerekli değildir; genellikle, sadece fiziksel olarak orada olmanız, kendilerini daha güvende ve kendilerinen emin olmalarını hissetmelerine yardımcı olacaktır. Son olarak ta kişilerden aldığınız tüm bilgileri gizli tutunuz, Kişisel bilgileri gelişigüzel bir şekilde asla paylaşmayınız.

Tüm ülkemizin başı sagolsun,

Kaybettiklerimize saygıyla

Prof. Dr. Seyhan Hasırcı

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.