DEPREM ÖNCESİ ÖNLEMLERİ

ABONE OL
22:26 - 18/02/2023 22:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

. 6 şubat deprem felaketinden sonra tüm ülke yasa boğuldu, acılar içinde geçen günler, geceler yaşanıldı.

. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifalar diliyoruz.

. Deprem ve sonuçları, nedenleri üzerinde kamu oyunda medyada çok konuşmalar yapıldı, bilim insanları açıklamalarda bulundu.

. Deprem tartışmaları yapmak değil, bir deprem ülkesi olan Türkiye’de nasıl yaşanılabilir, ne gibi kurallara uyulmalıdır, ne tür önlemler alınmalıdır, diye çalışmalar yapılmalıdır.

. Deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında alabileceğimiz birçok yararlı ve gerekli önlemler olacaktır:

. Deprem bölgelerinde yapılan yapıların yıkılmaması ve her şeyden önce insanların zarara uğramaması için

çok daha önceden ülke genelinde önlemlerin alınması gereklidir.

. Depremlerin varlığı ve nedenleri fay hatları belli olduğuna göre bu gerçekleri içerecek bir “fay yasasının” düzenlenmesi ve çıkarılması büyük açıklık getirecektir.

. Deprem gerçeğine göre yaşamak ve kentleri, yolları, yapılaşmaları buna göre planlamak ve hazırlamak gerekecek ise en uygun önlemleri de alacağız:

. Bilim insanı olanların, mühendislerin, jeologların, jeofizikçilerin, mimarların, elektrik ve asansörcülerin ve de yine her türlü iş dalında çalışacak işçilerin birer güvenilir meslek eğitiminden ve stajlardan geçmiş olması gerekir.

. Bağımsız ve meslek odalarının güvencesi altında çalışabilen, sorumlu ve yükümlü “deneticiler” kurumunun oluşturulması gerekir.

. Belediyelerde bulunan inşaat izni ve ruhsatı veren dairelerdeki kişilerin donanımlı ve sorumluluk taşıyan, liyakatli, eğitimli görevliler olması gerekir.

. Bölgesel imar planlarının, yerleşim alanlarının, inşaata açılacak yerlerin bakanlıklar tarafından belediyeler ile iş birliği içerisinde ve bilimsel verilere göre düzenlenmesi gerekir.

. İnşaat yapılacak yerin zemin etütlerinin tam ve derinlemesine bilim insanlarınca raporlanması gerekir.

. İnşaat yapacak ve sorumluluk taşıyacak şirket ya da kurumlara verilecek olan çalışma izinleri, sınav ve yetkiler çok daha baştan ve yeniden düzenlenmeli.

. İnşaatta kullanılan tüm malzemeler kayıt altında olup, çok iyi denetlenmeli.

. Aşama, aşama inşaatın ilerlemesi ölçülüp, denetlenip, raporlanmalı.

. İnşaatın bitimi ile birlikte devir-teslim aşamasında yapılan denetlemelerde her türlü belge ve evrak dosyalanıp, sözleşme ve sorumluluk altına alınmalı.

. Devlet ve kamu kurumlarına da yapacakları inşaatlar için “ayrıcalık tanımadan” tarafsız ve özgür, bilimsel denetlemeler yapılmalı.

. Taraflar arasında kayırma, rüşvet ve iltimas olduğu durumlarda “cezai koşulların” artırılması ve ürkütücü bir düzeye getirilmesi yararlı olacaktır.

. İnşaatlarda ortaya çıkan eksiklikler, hata ve yanlışlıkların “düzeltilmesi çalışmaları” belli bir işlemler düzeyinden sonra yine sıkı bir denetlemeye tutulmalı.

. İzinsiz, ruhsatsız inşaatlar ve bina içi değişiklikler saptanıldığında verilecek cezalar artırılmalı.

. “İmar affı” türünden toplu ve örgün afların asla yapılmaması gerekir.

.Tüm okullar düzeyinde aşama, aşama öğrencilere “Türkiye GerçeğiDEPREM” dersleri verilerek temel bilgiler, korunma ve bilinç sağlanmalıdır.

. Devlet başta olmak üzere genel afet programı ve uygulamaları ülke çapında planlı ve yaygın bir biçimde oluşturulmalıdır.

. Afet ve kurtarma, yardım planlanmaları, kişi, ekip ve araç- gereç, malzeme, depo “önceden” yurt çapında belirli yerlerde planlı bir biçimde planlanmış olmalıdır..

. Her türlü sivil toplum kuruluşları, dernekler, belediyeler, işletmeler, fabrikalar, madenler… kendi içlerinde yapacakları “Arama, Kurtarma ve Yardım” örgütlenmeleri, ekipleşmeler, ekipmanlar için düzenli aralıklarla ve bir program çerçevesinde “eğitimler” düzenlenmelidir.

. Ülke genelinde var olan tüm ekipler, ekipmanlar, depolar ve araç, gereçler için de toplu ve birleştirici bir envanter her an hazır olabilmeli ve işlerlikli olarak güncellenmeli…

. Bilimsel kurumlar ve bilim insanları ile düzenli ve programlı olarak eğitim, gelişim ve yenileme seminerleri düzenlenmelidir.

. Her bir mahalle düzeyinde var olan adresler ve ikamet edenlerle birlikte mahalle afet komiteleri kurulmalı ve yıl içinde zaman, zaman toplantı ve seminerler düzenlenmelidir.

. Asker, jandarma ve polis de kendi içerisinde her an hazır ve işlerlilik sahibi ” Arama, Kurtarma ve Yardım” bölümleri kurmalıdır ve de eğitimlerini, tatbikatlarını sağlamalıdır.

. Devlet içerisindeki yöneticiler ve görevliler için de belli bir zamanlama ve program çerçevesinde bilim kurumları tarafından seminerler verilmelidir.

. Ani bir afet anında hemen kullanılabilecek internet, ileri teknoloji, dijital olanaklar, programlar, portallar çok önceden hazırlanıp, kullanıma sunulabilmelidir ki afet döneminde gerek yurttaşlar, gerekse görevliler ve kurumlar hemen kullanabilsin, haberleşebilsin, yardımlaşabilsin.

. Cep telefonlarına AFET için düzenlenmiş bir aplikasyon hazırlanmalı ve kullanıma sunulabilmeli.

. Bir savaş anında olduğu gibi tüm ülke ilk baştan bir “AFET” ve korunma, kurtarma, yardım gündemine girip, yurttaşlar nerede, nasıl davranacağını çok önceden planlanan eğitimlerle almış olabilmeli.

. “Sivil Savunma”, “Afetle mücadele” konuları tümüyle baştan ve adım, adım elden geçirilmeli, programlanmalı ve geliştirilmeli, tatbikatlarda bulunmalı.

. Tüm önlemlerin alınabilmesi, doğru ve sağlıklı, güvenilir olarak uygulanabilmesi için de tüm ülkenin güvenilir bir hukuk sistemine kavuşması, bir “hukuk devleti” olması gerekir.

. Devlet “yasama erki” gereği en çağdaş ve en uygun yasaları zamana uygun olarak çıkarabilmelidir.

. Devlet tüm kurumları ve kuruluşları ile yasaların ve yönetmeliklerin doğru ve tam zamanında uygulanmasının takipçisi olmalıdır.

. Bağımsız ve özgür yargı her türlü hukuksal durumlarda üzerine düşen çalışmaları gecikmeden yerine getirecektir.

. Tüm yurttaşların bilinçli donanımlı ve çağdaş bir bakış açısına kavuşabilmesi için de “Halk Eğitimi”nde, “Yetişkinler Eğitimi”nde çalışmalar, kurslar, seminerler düzenlenmelidir.

. AFET anında ve sonrasında can kurtarma, arama, araştırma, yaralılara yardım, sağlık yardımı, beslenme, hijyen, bina, binada ikamet edenler kayıt altına alınmalı, taranmalı ve sıra enkaza geldiğinde… diye yapılacak tüm işlerde, çalışmalarda olabildiğince uygun ve doğru araçlar, ekipmanlar ve eğitilmiş ekipler bulundurulmalıdır.

. AFET sonrası barınma, beslenme ve haberleşme, aydınlanma, tuvalet, hekim, hastane, giyecek… yardımları en iyi biçimde koordine edilebilmeli ki insanlar bir an önce yeniden yaşama dönebilsinler.

. Tarım alanlarının ve fay hatlarının geçtiği tüm alanların gerçekten yapılaşmalardan uzak tutulması yararlı olacaktır; yeni yerleşim yerlerinin yamaçlara, tepelere planlanması çok acildir.

. İleri aşamalarda ise yıkılan konutların, binaların yerine çok daha iyi ve akıllı seçilmiş yeni yerleşim alanları gündeme gelecek ve buralara yeni yapılar, yukarıdaki önlem ve kurallara uyarak yapılacak ki TÜRKİYE yeniden ve en iyi biçimi ile kurulabilsin.

. Ev satışlarında ya da kiralamalarda kullanılmak üzere var olan yapıların incelenmesi, araştırmaları yapılmalıdır ve binaya “yer-yapı güvenlik belgesi” düzenlenmelidir.

. Evet, deprem, sel, yangın… benzeri tüm afetleri çok ciddiye alarak hazırlanmak, örgütlenmek, eğitilmek ve sağ duyulu, ciddi yatırımlar yapmak zorundayız.

. Özellikle de ülkenin bir deprem kuşağı üzerinde olduğunu asla unutmadan hazırlanmak, daima donanımlı ve iyi yetiştirilmiş ekiplere sahip olmak ve riskleri en aza indirmeye çalışmamız gerekir.

. Deprem olmuş ve yıkılmış olan yapıların yerine yenilerinin asla yapılmaması ve oraların “YAPI YASAKLI BÖLGE” olarak tanınması gerekir.

. Tüm kitleleri, toplumu kapsayacak büyük ve yeni planlar hazırlanacak, akılcı ve depreme uygun kentler oluşturulacak.

. Bir ülke, bir devlet olarak baktığımızda herkesin el birliği ile, vicdan ile, temiz yürek ile dayanışma göstermesi gerekecek,  yöneticilerin, seçilmiş ve atanmış her görevlinin de hukuka uyarak en iyi ve adil işleri üstlenmesi beklenilecektir.

. Yeni bir dünya, yeni bir toplum düzeni ve ahlak anlayışı ile eski alışkanlıklar, bakış açıları, yanlış davranışlar kaldırılacak ve çağdaş bir TÜRKİYE için bilimden ve akıldan yana bir eğilim ile tüm güçlerimizi birleştireceğiz.

Gönen Çıbıkcı, 19.02.2023,

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.