*** Deprem erken uyarı sistemi genişletildi

*** Deprem erken uyarı sistemi genişletildi

ABONE OL
21:37 - 16/08/2009 21:37
*** Deprem erken uyarı sistemi genişletildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Deprem erken uyarı sistemi genişletildi


İstanbul ve Marmara bölgesinde Türk-Alman araştırma projesi kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan depreme karşı erken uyarı sistemi yeni unsurlarla genişletildi

Karlsruhe Üniversitesi idaresinde ve Marmara Bölgesi İçin Deprem Felaketi Uyarı Sistemi (EDIM) çerçevesinde kurulan sensor ağı şu anki istasyon ağını tamamlıyor. Önümüzdeki aylarda on adet istasyon ağı daha kuracak ekip İstanbul Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Merkezi ile birlikte çalışıyor. İstanbul’un çeşitli mekanlarına uzanan özörgütlü sensor ağı adı verilen bir ağla deprem durumunda bütün ölçü verilerinin bir merkezde toplanmasını, analiz edilmesini ve acil önlemler alınmasını sağlayacak kablosuz sensor ağının Potsdam Helmholtz Merkezi, Alman Jeoloji Araştırmaları Merkezi (GFZ) ve Berlin Humboldt Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen yeni bir iletişim teknoloji ile kurulduğu bildirildi.


Proje ile özellikle muhtemel bir depremi takip eden büyük bir yangın neticesinde gaz nakil hatlarının parçalanması ve elektrik kesintisi gibi olumsuzlukları asgariye indirme amacıyla gerçekleştirildi. Söz konusu proje aynı zamanda trafiğin durdurulması, köprü ve tünellerin kapatılması ve kimyasal üretimin azaltılması gibi önlemlerin yerine getirilmesini sağlayacak.


EDIM Prije Müdürü ve Karlsruhe Üniversitesi Felaket İdaresi Zararları Azaltma Merkezi uzmanı Prof. Friedemann Wenze’e göre sensor tesisi deprem durumunda gerekli makamların zararın meydana geldiği yerler ve türleri hakkında en hızlı biçimde kanaat edinilmesine imkan sağlayacak. Wenzel, sorumlu mercilerin en kısa zamanda en doğru reaksiyonu göstermesi için yeni bir enformasyon yönetimi tasarladıklarını kaydetti.

Proje kapsamında yer alan dünyaca ünlü deprem uzmanı Prof. Mustafa Erdik, "Bölgedeki olası deprem yoğunluğu karşısında binaların görebileceği zararları bilgisayar ortamında görmek sivil ve felaketle mücadeleden sorumlu kuruluşlar için anlamlı bir araç" değerlendirmesinde bulundu. Sistemin temelinin Potsdam’daki ortaklardan delphi IMM tarafından bu yılın mayıs ayında atıldığını söyleyen Geotechnologien adlı kuruluşun müdürü Dr. Ludwig Stroink ise EDIM’ın araştırma enstitülerinin ve işletmelerin somut teknoloji uygulamalarında ne derece başarılı işbirliğini yürütebildiğini gösteren bir örnek olduğunu dile getirdi.

Uzmanlara göre benzer sistemler şu an Japonya, Tayvan ve Kaliforniya’da gerçekleştiriliyor. İstanbul’daki sensor ağı ise kablosuz enformasyon teknolojisi ile diğerlerinden ayrılıyor. Sistem, ağdaki bölümlerden herhangi biri bozularak devre dışı kalması, elektrik yada telekomünikasyon kesintisi durumunda da durum analizi yapmaya yetecek miktarda bilgi kaydetmeyi mümkün kılıyor. Profesör Wenzel, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinde ve Ataköy semtinde yapılan deneylerin sistemin etkinliğini doğruladığını söyledi.


Uzmanlar, sensor ve iletişim ağının 2010 yılında çalışmaya başlayacağını söylüyor. Bu sistemin acilen gerekli olduğu üzerinde duran uzmanlar, İstanbul bölgesinde önümüzdeki otuz yıl içinde yüzde 66 oranında bir ihtimalle yedi şiddetinde deprem olacağı hatırlatmasında bulundu.


(CİHAN) / (A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.