Deniz Poyraz Davasında Üçüncü Duruşma

Deniz Poyraz Davasında Üçüncü Duruşma

ABONE OL
14:03 - 29/04/2022 14:03
Deniz Poyraz Davasında Üçüncü Duruşma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına 17 Haziran 2021’de düzenlenen silahlı saldırıda Deniz Poyraz’ın öldürülmesine ilişkin görülen davanın üçüncü duruşması yapılıyor.

İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesinde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ve babası Abdulilah Poyraz, HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Murat Çepni, Dilşad Canbaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanı Emine Uyar, HDP bileşeni partilerin eş genel başkanları katıldı.

Açıklamada, üzerinde Deniz Poyraz’ın fotoğrafı bulunan “Deniz Poyraz isyanımızdır” yazılı dövizler ile “Katillerden hesap soracağız, faşizm yenilecek biz kazanacağız” yazılı pankart taşınarak, sık sık “Deniz Poyraz onurumuzdur” sloganları atıldı.

“Yargı, iktidarın sopası ve oyuncağı haline geldi”

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç yaptığı konuşmada ilk günden beri saldırının arkasındaki odakların açığa çıkarılmasını istediklerini söyleyerek “Ne yazık ki Türkiye’deki hukuk sistemi, Türkiye’deki yargı iktidarın tam bir sopası ve oyuncağı haline geldiği için söylediklerimizin karşılığını bir türlü bulamıyoruz. Bu, tek kişinin hazırlayıp yaptığı bir cinayet, bir suikast, bir katliam girişimi değildir dedik. Türkiye’de her zaman bu tür siyasi saldırıların ve katliamların arkasında devletin içinde odaklanmış olan çeşitli çetelerin ve karanlık odakların organizasyonu olduğu bilinir” diye konuştu.

Tetikçinin belli olduğunu dile getiren Oluç, asıl önemli olanın tetikçiyi azmettiren odakların açığa çıkarılması olduğunu belirtti.

“Neyi gizliyorsunuz, neyi koruyorsunuz?”

Mahkeme heyetinin bu konuda bugüne kadar gereken işlemleri yapmadığını ifade eden HDP Grup Başkan Vekili Oluç, “Neyi gizliyorsunuz, neyi koruyorsunuz?” diye sordu.

Ortada hukuk ve yargı bırakılmadığını savunan Oluç, Gezi Davası’ndaki mahkumiyet kararına imza atan heyetteki bir yargıcın daha önce AKP’den milletvekili olmak için aday adayı olduğunun ortaya çıktığını hatırlattı.

Oluç, birçok HDP’linin yargılandığı Kobani davasında da bir önceki mahkeme heyeti başkanının çete üyesi olma suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bakın, bir ağır ceza mahkemesi üyesini, çete üyesi olan bir hakimi hakkında soruşturma olan, hakkında teknik takip olan bir hakimi, Bahtiyar Çolak isimli hakimi bizim Kobani Kumpas Davası’nın mahkeme heyetinin baş hakimi yaptılar. Belli ki dediler ki ona ‘sen mahkumiyet ver Kobani Kumpas Davasında, biz de senin çete suçunu aklayalım’, ama ortaya çıktı, yapamadı. O adam istifa etmek zorunda kaldı. Hukukçu değil çete üyesiymiş ağır ceza mahkemesi üyesi” diye konuştu.

“HDP kapısına kilit vurulacak bir dükkan değil”

Oluç, iktidarın toplumsal ve siyasal muhalefeti sindirmek için HDP’yi kapatmaya çalıştığını öne sürerek, “HDP’yi kapatma hevesiyle oradan oraya koşturarak AYM üyelerine baskı yapmaktan vazgeçin. AYM’yi tehdit etmekten, şantaj yapmaktan vazgeçin. Bu iktidar bir kez DTP’yi kapatarak yasakçı bir iktidar olduğunu göstermiştir. Şimdi aynı izi takip ederek HDP’ye yönelik kapatma davasını kapatmayla sonuçlandırmak için AKP ve MHP ittifakı elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Bunu biliyoruz ama biz kapısına kilit vurulacak bir dükkan değiliz. HDP bu saldırılardan yılmaz, bu saldırılardan korkmaz, çekinmez” ifadelerini kullandı.

Saruhan Oluç’un konuşmasının ardından “Kadınlar Birlikte Güçlü” platformu adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Deniz Poyraz’ın öldürülmesinin kadın mücadelesine yönelik bir saldırı olduğu savunuldu. Mahkeme salonlarında gerçek adaletin sağlanması için mücadele ettiklerini belirten kadınlar, mahkeme sürecinin takipçisi olacaklarını vurguladı.

VOA tarafından geçilen Deniz Poyraz Davasında Üçüncü Duruşma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Deniz Poyraz Davasında Üçüncü Duruşma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Deniz Poyraz Davasında Üçüncü Duruşma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.