Demokratlar’dan Anayasa Mahkemesini Genişletme Adımı 

Demokratlar’dan Anayasa Mahkemesini Genişletme Adımı 

ABONE OL
16:53 - 15/04/2021 16:53
Demokratlar’dan Anayasa Mahkemesini Genişletme Adımı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Demokrat Kongre üyeleri, ABD Anayasa Mahkemesi’ni dört yargıçla genişletmek için bugün bir yasa tasarısı sunmayı planlıyor. Mahkemedeki muhafazakar çoğunluğu kırmayı amaçlayan tasarı, Cumhuriyetçiler’in şiddetli muhalefetiyle karşılaşacak.

Senatör Ed Markey ve Temsilciler Meclisi üyeleri Jerrold Nadler, Hank Johnson ve Mondaire Jones, tasarının Kongre’nin iki kanadına da sunulduğunu duyurmak için bugün bir basın toplantısı düzenleyecek. Reuters haber ajansının incelediği bir nüshasına göre tasarı, Anayasa Mahkemesi’ndeki yargıç sayısını dokuzdan 13’e çıkarmayı planlıyor.

Başkan Joe Biden geçen Cuma günü, mevcut ömür boyu atamalar yerine yargıçlara süre sınırı getirme veya genişletme dahil olmak üzere olası Anayasa Mahkemesi değişikliklerini incelemek için iki partili bir komisyon kurulduğunu duyurmuştu.

Anayasa Mahkemesi yargıçlarının sayısı 1869’dan beri dokuzda kaldı, ancak Kongre’nin sayıyı değiştirme yetkisi var ve bunu daha önce birkaç kez yaptı. Bazı uzmanlar, süre sınırı koymanın da Kongre kararı ile olabileceği yöntemler önermesine rağmen, bu sınır için büyük olasılıkla anayasa değişikliği gerekecek.

Bazı Demokratlar ve liberal aktivistler, önümüzdeki yıllarda kürtaj haklarını, medeni hakları, silah kontrolunu ve sağlık hizmetlerine erişimi tehdit edebilecek yerleşik bir muhafazakar çoğunluğa karşı koymak için genişleme dahil tüm seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğini söylediler. Cumhuriyetçiler ise bu fikre karşı çıkıyorlar.

Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump, görevde olduğu dört yıl boyunca üç yargıç atayarak mahkemede üçe altı muhafazakar çoğunluk sağladı.

Perşembe günkü basın açıklamasında, mahkemenin genişletilmesini savunan Take Back The Court (Mahkemeyi Geri Al) dahil olmak üzere liberal grupların temsilcileri de yer alacak.

Eski Başkan Barack Obama 2016’da Anayasa Mahkemesi’nde muhafazakar yargıç Antonin Scalia’nın ölümüyle oluşan boşluğu doldurmak için Merrick Garland’ı aday göstermişti ancak o dönem Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen Senato, Garland’ın adaylığını onaylamadı.

Demokratlar bu gelişme üzerine Cumhuriyetçiler’i Anayasa Mahkemesi’nin bir koltuğunu “çalmakla” suçladı. Trump 2017’de boşluğu muhafazakar bir hukukçuyla doldurmayı başardı.

VOA tarafından geçilen Demokratlar’dan Anayasa Mahkemesini Genişletme Adımı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Demokratlar’dan Anayasa Mahkemesini Genişletme Adımı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Demokratlar’dan Anayasa Mahkemesini Genişletme Adımı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.