DEMOKRASİ SORGULAMASI, AYDIN, ENTEL VE GERİCİ BAKIŞ

ABONE OL
11:32 - 23/10/2020 11:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

29 Kasım 2011 çok değerli düşün insanı, bilim insanı Server Tanilli’nin ölüm yıldönümü.

Fransızların Voltaire’i varsa Anadolu coğrafyasının Server Tanilli’si var desem abartı yapmış olmam diye düşünürüm.

Voltaire’in ünlü ,,Kandid ya da İyimserlik’’ kitabını Server Tanilli çevirisiyle okumuştum. Küçücük kitap, düşünürün bir özeti adeta.

Server Tanilli’nin her eseri bir başucu kitabı; tarihi anlatır, yorumlar, yol gösterir. Aydınlık düşmanları 1978 yılında katletmek istediler, yaralı kurtuldu, tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı, yılmadı üretmeyi sürdürdü. ,,Uygarlık Tarihi’’ adlı, ders kitabı olan eserinden dolayı yargılandı: İnanılır gibi değil. Bu olaya basit bir yargılama olarak bakılamaz; yargılanan insanlık, yargılanan aydınlık, yargılanan gelecek oldu.

Server Tanilli’nin düşünceleri yol göstermeye devam ediyor…

Bilimsel bir gerçeklik vardır; her şey hareket halindedir. Düşünce, madde gibi hareket halindedir, çatışmalar geçirir, sürekli evrim yaşar. Hareket halinde olan, evrimleşen her şeye bir bakış açısı gelişir, bakış açıları savaşır, kazanan yoluna devam eder, karşısına yeni bir düşünce daha çıkar… Sürer gider.

Savunduğunuz düşüncenin üstün gelebilmesi için önemli unsur, bakış açısını doğru belirleyebilmektir.

Aydın bakışı, entel bakışı, gerici bakış…

Aydın bakışı demek, toplum sorumluluğu taşıyan, akla ve bilime uygun düşünebilen demek. (Laik ve demokratik bakışı da içerir.)

Entel bakış, toplum sorumluluğu taşımaz, bencildir, tutarlı davranmaz, oportünist geçinir. (Genellikle liboşlarda görülür.)

Gerici bakış, biatçı, dinci, anti hümanist bakıştır.

Aydınlanmamızın ete kemiğe bürünmesi cumhuriyetle başladı, henüz emekleme devresindeyiz. Tarihsel sürecimizi bilimsel ve akla uygun anlamaya çalışırsak eğer; dünü, bugünü ve yarını aydın bakışı ile değerlendirmiş oluruz; eğer ki içimizde entel ya da gerici bakış duygusu taşımıyorsak.

Toplumun henüz tanışmadığı tarihsel süreçleri atlayarak Kemalist düşünce temeline dayalı olarak Atatürk’e ve Cumhuriyet’e entel bakmak, gerici bakmak, sadece Kemalist düşünceye zarar vermez, aynı zamanda aydınlanmamıza vurulan bir darbedir.

Gelişmiş toplumların yaşadıkları süreçlerin kopyacılığı yerine, toplumun kendi olgularına uygun yapısıyla aydınlanma yolunu bulması akılcılıktır. Kemalist düşünceden anladığım budur.

Gittikçe yozlaşan bir toplumda, sapla samanı karıştıranlara, puslu hava yaratanlara karşı, aydınlanmamızın öncülerinden değerli düşün insanı Server Tanilli’nin ölüm yıldönümünde, aydın insan olmanın sorumluluğunu taşımanın bir kez daha vurgulanmasının önem kazandığını düşünüyorum.

Zekeriye Uçar

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.