DEĞİŞİK SPOR AKTİVİTELERİNE BİR TEMEL OLUŞTURMAK ÜZERE HERKES İÇİN CİMNASTİK

ABONE OL
23:20 - 29/07/2022 23:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çocukların özellikle fiziksel ve psikomotor gelişim dönemlerinde mümkün olduğunca hareket etmeleri, onların (ebeveynleri tarafından hareket etmelerine ortam sağlanması) daha sonraki yıllarında daha sağlıklı olmalarına katkı koyarken, yeteneklerine uygun bir spor dalını seçebilmelerine de yardımcı olacaktır. Kuşkusuz hareketli ortamlarda büyüyen çocuklar sonuçta seçtikleri spor dalında performanslarını en üst sınırına kadar çıkarabilecekleri söz konusudur. Burada asıl sorun; çocukların erken yaşlarda niçin ve nasıl bir spor dalı yada dalları ile muhatap olması gereklidir sorusudur?

Yapılan tüm araştırmalar Atletizm, Yüzme ve Cimnastik sporlarının çok küçük yaşlarda uygulanabilirliği ve çocukların erken yaşlardan itibaren bu sporları yapabilecekleri  konusunda ortak bir görüş belirtmişlerdir. Durum böyle olunca, çocuklarımız için hiç kuşkusuz başta Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Spor Genel Müdürlüğümüze, Federasyonlarımıza ve herşeyden önemlisi Kulüplerimizle, doğal olarakta Yerel Yönetimlerimize oldukça büyük görevler düşmektedir.

Aslında daha da önemlisi bu kurumların spora bakış açıları daha büyük önem taşımaktadır. Dünyadaki diğer ülkeler baktığımızda çocuğa verilen değerin ne kadar çok önemli olduğu rahatlıkla görülebilmekteyiz. Şehirlerinde çocuk ve gençleri için sundukları yeşil alanlar ve parklar, farklı spor etkinlikleri yapmalarına uygun hazırlanmış özel spor alanları görememek mümkün degil.

Bu yazımda ben siz değerli okurlarıma kendi spor dalım olan Cimnastik sporuna dahada önemlisi eski adıyla Genel cimnastik ve şimdiki adı ile Herkes İçin Cimnastik  konusuna değineceğim.

Herkes için Cimnastik  Avrupa ülkeleri arasında gittikçe artan bir popülerite kazanan bir spor dalıdır. Günümüzde fiziksel eğitim ve spor alanında görev yapan uzmanlar Herkes  için Cimnastiğin tanımını yapmakta zorlanmaktadırlar. Çünkü bu disiplin her ülkede farklı geleneklere yer vermesinin yanında, Herkes için  Cimnastiğin özgün kavramı ışığında da farklı yapılara ve içeriğe sahiptir.

Pek çok kişiye göre herkes için cimnastik; temelde hareket koordinasyonunun gelişmesini, etkileyiciliği ve estetik kaygıları ön planda tutan insanların yoğunlaştığı bir hareket aktivitesi olarak görülür. Etkisinin daha derin olmasını sağlamak için genel cimnastikte; örneğin hareket ve müzik ve ya hareket kompozisyonları grubun değerlerini yansıtması ile birleştirilerek uygulanır.

Herkes için Cimnastik, özel amaçlı çeşitli hareketlerin yanında, rirmik cimnastik, temel cimnastik, artistik cimnastiği, akrobatik cimnastik, tranpolin cimnastiği, sağlık ve tedavi amaçlı cimnastik, aerobik, caz cimnastiği, hareket performansında dans ögelerine ağırlık veren cimnastik türlerinide içerir. Dolayısı ile hareket kalıplarında ağırlıklı olarak cimnastik hareketlerinin kombinasyonlarına ve dans tekniklerine yer verilir.

Herkes için cimnastik teriminin bu tanımını biz de benimsiyor ve genel cimnastiği  bilinen cimnastik disiplinleri ve aktiviteleri sistemine dahil edilebilir. Herkes için cimnastik aktivitelerinin her yaşta bütün bireyler tarafından yapılabileceği bilinmasi gerekmekle beraber; Bu branşın, baştada belirttiğimiz gibi içerikle uyumlu her yeni hareket kalıbına açık bir sistem olduğunu da gözönünde bulundurmalıyız.

Ancak cimnastik disiplinlerinin listesi ki! çoğu yarışma kökenlidir ve kaybolmamıştır. Herkes için cimnastiğin özel bir zemin bulduğu yer de bu hareket temelidir. Festivaller, uluslararası düzeyde temsil edilen Dünya GYMNAESTRADA ve ya EUROGYM-EURO TEAM olarak bilinen  daha çok avrupada sergilenen şeklidir. Bu sergilenen, herkes için cimnastik terimi altında ifade edilen hareket kalıplarının sonlandırılmış formları olup, gerek cimnastikçilerin ve gerekse izleyicilerin (müzik eşliğinde yapılan hareket uyumu ve estetiği nedeniyle) yoğun ilgisini çekmektedir.

Herkes için cimnastik yarışmalarının  sosyal yönünün unutulmaması gereken önemli bir faktördür. Bu tip yarışmalar kalabalık üyelerden oluşan takımlar arasında yapılmakta ve gençler grup eğitimini bireysel hazırlık çalışmalarından daha çok tercih etmektedirler. Cimnastiğin temelde bireysel bir spor dalı olduğuna yönelik tanımlama ise bu bağlamda akrobatik  ve aletli cimnastik söz konusu olduğunda bile takım performansını içeren bir kapsam kazanır.

Kişinin geniş anlamda en azından daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşaması için fiziksel kondüsyonun (fitnes) bir ön koşul olarak kabul edildiği günümüzde, herkes için cimnastiğin modern hayat tarzında gittikçe önemli bir yer almaya başladığı apaçık görülmektedir. Bu gibi konulara gittikçe artan bir ilgi gösteren devlet otoriteleri yanında, gelişmiş ülkelerde yerel yönetimler de, herkes için cimnastiğin mali yönü ile ilgili olarak örneğin herkes için cimnastiğin ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan cimnastik salonları temini, eğitim, alet yardımı ve antrenörlerin maaşlarının ödenmesi gibi konularda tam sorumluluk üstlenmektedirler.

Bu bağlamda Türkiye’deki Herkes için cimnastik’in durumuna kısaca bir göz atacak olursak; Konu ile ilgili  iki önemli yapıdan bahsetmek yerinde olur.

Bunlardam birincisi;  Mustafa Kemal Atatürk”ün eseri olan 23 Nisan Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın (Ne yazık ki artık kutlanmamaktadır!) Herkes için cimnastik branşı ile ne kadar iç içe olduğunu ve bu alandaki uygulamaların yıllardır ülkemizde varolduğu söylenebilir. Avrupa ülkelerinde bu günkü uygulanış biçimi ise günümüzdeki koşullar’da göz önüne alındığında; başta sağlıklı bir toplum oluşturmaya yönelik ve daha sonra da performans sporunun alt yapısına yönelik becerilerin geliştirilmesi, sosyaleşmeyi ve hareketten zevk alma ön plana çıkmaktadır.

Bu etkinliklerin kendi ülkemizde yıllardır var olduğu ve bu alandaki etkinlikleri şu ana kadar yapıldığının biraz dışına taşıyarak; Sağlığa, estetiğe ve hepsinden önemlisi toplumsallaşmanın temel taşlarını oluşturan, arkadaşlığa, sosyalleşmeye dostluğa ve yardımlaşmaya yönlendirilmesinin zorunlu olduğunu düşünülebiliriz. Yine buna bağlı olarak yukarıda sözü edilen Euroteam yarışma formları artık ülkemizde de Üniversite düüzeyinde yapılan Genel Cimnastik yarışmaları ile oldukça önemli bir yol kattetmiş olduğu söylenebilir.

İkinci önemli işlevi ise; Hangi spor dalı olursa olsun özellikle bebeklik döneminin sonunda, okul öncesi dönem ve ilkokul dönemlerinde bireylerin öncelikli olarak cimnastik yani genel cimnastik aracılığı ile hareket yapma yeteneklerini geliştirmeleri, koordinatif yeteneklerin gelişmesine büyük katkıda bulunacaktır ve daha sonraki yıllarda zor olabilecek hareketleri çok büyük efor sarfetmeden rahatlıkla uygulayabileceklerini buradan bir kez daha hatırlatmakta yarar görmekteyiz.

Saygılarımla

Prof: Dr. Seyhan Hasırcı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.