Davutoğlu’ndan Cumhur İttifakı’na Eleştiri

Davutoğlu’ndan Cumhur İttifakı’na Eleştiri

ABONE OL
22:34 - 06/01/2021 22:34
Davutoğlu’ndan Cumhur İttifakı’na Eleştiri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün Ankara’da medya kuruluşları temsilcileriyle Türkiye’nin 2021 yılını nasıl karşıladığına ilişkin sohbet toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün ittifak ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle görüşmesi sonrasında, kamuoyuna açıklama yapılmadığına dikkat çeken Davutoğlu, AKP – MHP işbirliğini “Türk tarihindeki en bilinemez koalisyon” olarak nitelendirdi. Davutoğlu, “Türk tarihinin en bilinemez koalisyonu ile karşı karşıyız. Bahçeli ile Erdoğan dün akşam ülkeyle ilgili neler konuştu, bilmiyoruz. 2001 yılında Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz, Bahçeli, üçü biraraya gelirdi Türkiye’nin kaderi çizilirdi. Sonra nereye geldiğimiz belli. Nasıl bir koalisyon ile karşı karşıya kaldık, Erdoğan’ı neye mecbur ettiklerini bilmiyoruz. Açıklamada yapılmıyor. Ama ülkenin kaderi böyle çizilemez. Ülke böyle bir demokrasi anlayışı ile yönetilemez. Bugün bana ‘ülkede en büyük kriz nedir’ diye sorsanız güven krizi var derim” diye konuştu.

Bahçeli ile Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i “28 Şubat aktörleri” olarak nitelendirdiği gözlemlenen Davutoğlu, iktidar cephesinde sadece AKP ile MHP arasında değil bu ikiliye ilaveten Perinçek’in de koalisyonda yer aldığı görüşünü sıkça vurguladı. Cumhur İtitfakı’nın özellikle de Erdoğan ile Bahçeli ilişkisindeki bugünkü durumu “rüya” olarak yorumlayan Davutoğlu, “Perinçek’in Erdoğan’a ne dediğini biliyoruz, Bahçeli’nin Erdoğan’a ne dediği aşikar ama şimdi yan yanalar. Şubat saldırıları karşısında biz Erdoğan’ın yanındaydık. Bahçeli ile Erdoğan birbirlerini ne kadar tanımışlar, bugünkü esas soru o. Geçmişte nasıl tanıyordunuz da birbirinize en ağır ifadeleri kullanıyordunuz. Ben o ifadeleri, o ikisinin birbirine kullandıkları ifadeleri, ben kimseye kullanmam. Çin felsefesindeki gibi rüya mı gerçek gerçek mi? Acaba o eski ilişki mi gerçek, yoksa şimdi mi rüyadalar, yoksa bu ilişki gerçek, o mu rüyaydı? Ben bugünkü ilişkinin rüya olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilkelere dayanmayan bir ilişki” dedi.

“İktidarı kaybetmemek için odaklanmış koalisyondan herşeyi beklemeliyiz”

“İktidarda neden böyle bir rüya yaşandığını” da kendi ifadeleriyle açıklayan Davutoğlu, “Bu rüyanın dayandığı temel, iktidarı paylaşma arzusu, ihtirası. Eğer Erdoğan’ın Bahçeli’ye desteği olmasaydı MHP neredeyse çözülmüş olurdu. Bir kısım seçmeni kayıyordu. Erdoğan ona destek verdi, Bahçeli ayakta kaldı. Daha sonra Bahçeli, Erdoğan’a destek verdi, Erdoğan ayakta kaldı. İşte tam da karşı olduğum siyaset anlayışı. Şeffaf olmayan ilişki değil bu” görüşünü paylaştı.

Bahçeli ile geçmişte Başbakan iken düzeyli bir ilişkisi olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Benim tanığım Bahçeli, ikili ilişkilerde nezaketli bir insandı. Ama açıklamalarında sonra nasıl böyle nezaketsiz oluyor. Bazen kendi kendime sormuşumdur acaba açıklamaları başkası mı yazıyor diye” ifadesini kullandı. Devamında Erdoğan ile Bahçeli’nin gelecekte anlaşmazlık yaşayabileceğini işaret eden Davutoğlu, “ İktidarı kaybetmemek için odaklanmış bir koalisyondan herşeyi beklemeliyiz. ‘Ülkeyi sen bu hale düşürdün’, ‘Hayır, sen düşürdün’ diye meydanlarda görürseniz şaşırmayın” yorumunu yaptı.

Davutoğlu, Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması talebi için AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un parti kapatma uygulamalarıyla sonuç alınamayacağı yorumuna sert tepki gösterdiğine dikkat çekti. Davutoğlu, “Kurtulmuş’a, partideki ikinci adama ‘Haddini bil’ şeklinde Bahçeli açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı bir şey söylemedi. Cumhurbaşkanının dünkü görüşmede söylemesi beklenirdi, ‘Kendi genel başkan yardımcısına dahi söylemediğinizi benimkine söylemeyin’ demesi lazımdı. O zaman soru şu; iktidarı kim elinde tutuyor, kim edilgen, kim etken? Bütün bunları yan yana koyduğunuzda benim bildiğim Erdoğan’ın ‘Ey Bahçeli’ demesi gerekirdi. Bir parti diğer partinin içişlerine girip konuşabiliyorsa gizli-açık bir ittifak var demektir” diye konuştu.

“Erdoğan 28 Şubat aktörlerine teslim olmuş”

Eski Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin yaşadığı insan hakları ihlallerinin altını çizerek, “Son bir yılda geldiğimiz düzey, 90’lı, 80’li yılları aratacak düzeydedir, insan hakları konusunda. Çıplak arama tartışmaları, AİHM’in hiçe sayılması… İnsan hakları karnesinde Türkiye dünyanın en alt sıralarında yer alıyorsa 21. yüzyıla böyle giremeyiz. Hem ülkemizin güneydoğu ve doğusunda Kürt vatandaşlarımıza yönelik yapılanlar da hem başörtüsüyle ilgili ifadeler de hem de Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısının kapatılmasında geriye gidişi görüyoruz. Bir üniversitenin kapısına kelepçe takılmasını kabul edemem. Üniversiteyi atanmış memurların yönettiği bir yere dönüştürürseniz düşünce özgürlüğünden bahsedemezsiniz. Bu kadar uzun tutukluluk sürelerinin bulunduğu bir ülkede mahkeme beş yıl sürüyor. Bir suçlu da, bir masum insan da olabilir, bir siyasi de olabilir ama böyle olmaz. Cumhurbaşkanının reform konuşmalarına bakınız benim Nisan 2019’da yazdığım manifestodaki ifadelerle aynı olduğunu göreceksiniz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi iyi ise, bir kişinin aldığı kararlarla çok iyi yönetiliyorsa neden reform yapıyorsunuz?” sorusunu sordu.

Erdoğan’ın reform yapamayacağını da söyleyen Davutoğlu, “Çünkü oturdukları koltuğu kaybetmekten korkarlar, reform demek kendisine meydan okuyacaklarla yüzleşebilmek demektir. 28 Şubat’ı yaşatanlarla, 1990’lı yıllardaki aktörlerle yan yana. Merve Kavakçı’nın başörtüsünün saçını açtıran kişi Bahçeli’dir. 28 Şubat ideoloğu Perinçek’tir.

Erdoğan bunun muhasebesini yapması gerekirken 28 Şubat aktörlerine teslim olmuş” dedi.

VOA tarafından geçilen Davutoğlu’ndan Cumhur İttifakı’na Eleştiri haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Davutoğlu’ndan Cumhur İttifakı’na Eleştiri haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Davutoğlu’ndan Cumhur İttifakı’na Eleştiri haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.