DOLAR

32,6049

0.31%
EURO

34,7686

0.04%
ALTIN(gr)

2.495,64

0,46%
BİST 100

9524.59

0,46%
Davut Çetin: Antalya’nın dayanacak gücü kalmadı

Davut Çetin: Antalya’nın dayanacak gücü kalmadı

ABONE OL
13:05 - 06/06/2021 13:05
Davut Çetin: Antalya’nın dayanacak gücü kalmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkanın isyanı: ‘’Antalya’nın dayanacak gücü kalmadı, hibe desteği 50 milyar liraya çıkarılsın’’

Rusya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye uçuş kısıtlaması getirmesi ve Yeni Normalleşme uygulamalarıyla işletmelerin kapanma saatinin 21.00 olarak belirlenmesi nedeniyle Antalya ekonomisinin afet yaşadığı belirtildi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Başkanı Davut Çetin ‘’Üyelerimizin Dayanacak Gücü Kalmadı, Yeter Artık!’’ diyerek isyan etti. Çetin, 5 milyar liralık hibe desteğinin 50 milyar liraya çıkarılmasını istedi.

Ekonomik afet yaşayan Antalya için desteklerin yetersiz olduğunu ve işletmelerin dayanacak gücü kalmadığını belirten Çetin, “Turizm sezonu çoktan başlamış olmalı idi. Rusya başta olmak üzere birçok ülkenin Türkiye uçuşlarına kısıtlamalara devam etmesiyle binlerce üyemiz yeni bir ekonomik afetle karşı karşıyadır’’ dedi.

Normalleşme değil, kapanmanın devamı

Turizm sezonunun başlamaması nedeniyle mağduriyet yaşayan, genelgeyle kapatılan ve çok zor durumda olan şirketler için yeni destek paketi talep eden Çetin, Antalya’nın turizm kenti olduğunu anımsattı.

Kent merkezinde ve ilçelerde işletmelerin çoğunun turizme hizmet verdiğini ve akşam saatlerinde çalışan işletmeler olduğuna dikkat çeken Çetin, şöyle konuştu.

‘’Turizm sezonunda normalleşme bekleyen işletmelerimiz için bu sınırlamalar çözüm olmamıştır. Yaz günlerinde sahillerde saat 22.00’de sokağa çıkma yasağı, açık mekanlar için saat 21:00’de kapanma normalleşme değil. Bu kapanmanın devamı olmuştur. Pazar günü turistler dışarda ama turizme hizmet veren, tekstil, kuyum, hediyelik eşya, deri-ayakkabı, restoran-kafe vb sektörlerimiz kapalı. Pazar günleri turizm bölgelerinde kurallara uymak koşuluyla bu işletmelerimiz açılmalıdır. Artık işletmelerimizin dayanacak gücü kalmadı. Artık yeter diyoruz ve aşı hızlanmasını, kurallara uymak koşuluyla kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz.’’

Rusya ve Avrupa ülkelerinin uçuş kısıtlaması krizi derinleştirdi

Pandemi nedeniyle geçen yıl turizmde yaşanan daralmayla Antalya ekonomisinin afet yaşadığına dikkat çeken Davut Çetin, geçen yıl verilen desteklerin çok yetersi kaldığını ve bazı üyelerinin bu desteklerden yararlanamadığını bildirdi.

Hükümet tarafından alınacak destek kararlarının özel sektörle değerlendirilerek alınması gerektiğini vurgulayan Çetin, ‘’Turizm sezonunun çoktan başlamış olması gereken bugünlerde Rusya başta olmak üzere birçok ülkenin Türkiye uçuşlarına kısıtlamalara devam etmesiyle birlikte binlerce üyemiz yeni bir ekonomik afetle karşı karşıyadır’’ dedi.

Hibe desteği milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılmalı

Otellerin içindeki başta hamam – SPA ve sauna gibi işletmelerin hizmet verdiğini ancak, kent merkezindeki benzer işletmelerin genelgeyle kapalı olmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Çetin, ‘’Bu durum hem hakkaniyete hem de rekabete aykırıdır. Bir an önce şehir içindeki hamam, SPA ve sauna gibi işletmeler de hizmete açılmalıdır’’ diye konuştu.

AB’nin ekonomik destek paketi için 80 milyar Euro tahvil borçlanmasına gittiğini anımsatan Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’Şu günlerde ülke olarak bizim de daha fazla ekonomik destek için yoğun çaba içerisinde olmamız gerektiği açıktır. Türkiye ekonomisinin büyüme ve bütçe performansıyla övündüğümüz koşullarda ilave bütçe hibe desteğini 5 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkarmanın mümkün olduğuna inanıyorum.’’

Kira ve elektrik giderlerinin yarısı karşılansın

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Çetin, Antalya için destek taleplerini de şöyle sıraladı.

1)Genelgeyle kapalı kalmış veya pandemi mağduru işletmelerin kira ve elektrik giderlerinin yarısı tutarında hibe sağlanmalıdır. Ekonomi yönetimi desteklerin gerçekten ihtiyacı olan sektör ve işletmelere verilmesi yönünde ciro kaybı, fatura karşılığı ödeme gibi araçları kullanma deneyimi kazanmıştır. Bu şekilde verilecek desteklerin bir kısmı yeniden vergi olarak kamu bütçesine dönmüş olacak, dolayısıyla bütçe yükü azalmış olacaktır.

2) İşletmelere ve aylarca 1500 TL nakdi ücret ödemesiyle idare eden çalışanlara dönük istihdam destek veya teşviki artırılmalı, kısa çalışma ödeneği devam etmelidir.

3) Geçen yıl iç turizmi teşvik amacıyla başlatılan tatil kredisi gibi teşvikler bu yıl da devam etmelidir.

4)Nefes kredisi desteğimizde kredi sicil sorunuyla karşılaşan üyelerimiz bulunmaktadır. Pandeminin neden olduğu ödeme zorlukları karşısında Sicil Affı bir an önce uygulamaya girmelidir.”

Antalya’da kapanış saatleri 24.00’e uzamalı

ATSO Başkanı Davut Çetin kentin en önemli cazibe merkezlerinden Kaleiçi’nde muhtarlar, dernekler ve işletme yöneticileriyle bir araya geldi ve sorunlarını dinledi. Çetin, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Kaleiçi’ndeki işletmeler 2 aydır kapalı. Son bir buçuk yıldır dördüncü kez açılış yapıyorlar. Kapanma saat 21.00’da başlıyor. Turizmin başladığı ve turizmin başkenti olan bir şehirde kapanma saatleri 21.00 olmaması gerekiyor. Turist az gelse de şu an kentimize günlük 11-12 bin turist girişi var. Antalya’daki kapanış saatleri 24.00’e çıkmalı. Biz hep yurtdışı turizmini konuşuyoruz. Antalya’nın iç turizm ile ilgili de büyük bir potansiyeli var. Bu potansiyelin korunması için de kapanış saatlerinin mutlaka 24.00’a kadar uzamalı.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.